lørdag 28. januar 2012

Tips: Margarin uten melk og soya: Soft Spesial

Før jul var smørkrisen det store temaet. Butikkene var tomme for "ekte" smør pga. lavkarbo-trenden som herjet landet - og det var full krise rundt om i de norske heimer. Det har heldigvis roet seg nå - og vi hører ikke så mye om verken smørkrisen eller lavkarbo nå, men det kan godt hende at de er der begge. "Ekte" smør er ikke det vi spiser mest av her (PS. Jeg fikk tak i en pakke smør til berlinerkransene...).

For den som har allergi mot melk (og soya), har ikke smørkrisen hatt noe å si. Det er nemlig ikke så mye å velge i, og "ekte" smør tåles ikke (i alle fall for de fleste). Vi har kun funnet én type margarin som allergikeren vår kan bruke, nemlig Soft Spesial. For dem som tåler soya, er Melange uten melk et alternativ, men ellers er utvalget begrenset. Det er mulig at helsekostbutikker kan ha ha noen flere typer, men svært ofte er det soya i slike produkter.

Soft Spesial har en god smak og vi bruker den til "alt". Den er egnet til både baking, steiking og selvsagt til å ha på skiva. God å smøre - og den smaker også godt. Den er ganske myk, så til paier og deigen der en skal smuldre margarinen i deigen, er det litt for myk. Et godt tips er å ha en eske ståene i fryseren. Jeg har alltid det, særlig på høsten når det er tid for eplepai med smuldredeig. Jeg lar den stå litt framme og tar en god kniv og tar det jeg skal bruke - og setter resten tilbake igjen. Så er det bare å smuldre i vei, enten for hånd eller i foodprosessor.

De fleste butikker har Soft Spesial - og om du ikke finner den på "din" butikk, så mas på butikksjefen :-)

(bildene er lånt fra Google)

2 kommentarer:

  1. Åh, det har jeg ALDRI kommet på, men det er jo kjempelurt å ha en pakke smør i fryseren som kan brukes til smuldredeiger! Tusen takk for at du delte dette tipset! :)

    SvarSlett
  2. Ja, det er veldig kjekt å ha en eske stående. I går lagde vi epledessert med smuldredeig (hadde deigen stående i kjøleskapet), men skal en lage slikt, blir det bare en stor klump om margarinen er myk. 

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com