mandag 9. januar 2012

Litt om matallergi

Mange foreldre opplever at ungene er allergiske, og det er da mange hensyn en må ta. Å ha allergiske unger kan by på mange utfordringer. For de som ammer, betyr det at de må selv kutte ut ulike produkter (løk, erter, jordbær, sitrusfrukt, brus...) og etter hvert, når ungene begynner med fast føde, må en holde ungene borte fra forskjellige typer mat. Det kan bli masse utprøving, men finner du ut at ungen er allergisk, så kutt ut det han/hun reagerer på!

For meg, og vår familie, ble utfordringen ganske stor da sønnen vår, Simon, fikk påvist sterk allergi som 17-åring. Når en må kutte ut de fleste vanlige basisvarene, byr dagene på utfordringer! Etter en periode hvor Simon hadde vært mye syk, fikk han påvist allergi mot hvete (og alle de andre ”vanlige” meltypene, dvs. han må spise glutenfritt), melk, soya, nøtter, fisk, skalldyr - og som legen sa: ”... og sikkert mye, mye mer”. Vi ble sendt hjem med beskjed om å kutte ut alt dette og så prøve oss fram. Vi møtte kostholdsveileder én gang og fikk her noen råd ang. produkter og brødbakst, men ellers ble vi overlatt til oss selv, med beskjed om at han ble innkalt til kontroll om et år...

Så var hverdagen i gang, og vi måtte prøve å finne ut av ”allergimatjungelen”. Jeg skal her dele noen av utfordringene vi har møtt og samtidig dele noen oppskrifter. Noen av det første vi fikk merke, er at merkingen av matvarer ikke alltid er like bra. Når en blir veldig syk av soya, og en vet at dette produktet ofte skjuler seg under betegnelsen ”vegetabilsk olje/fett”, da er det ikke like artig å skulle teste... Det har blitt mange mailer til ulike produsenter, men svaret vi har fått, er at de merker etter gyldige regler, dvs. at det er tillatt å merke det slik de gjør - og så legger de ved en link til en engelsk side med masse stoff om matmerking. Fra enkelte produsenter, f. eks. TORO, har vi fått tilsendt lister med hva produktene inneholder. Dette har vært til utrolig god hjelp. Da kan vi faktisk sitte hjemme og se hvilke (få) produkter som er trygge istedenfor å stå i timevis på butikken og lese. Hos andre produsenter må vi spørre om enkeltprodukter, fordi de ikke har slike lister tilgjengelige.

Det er slik at det er en ”eksplosjon” av allergi, og hyllene med allergimat i butikkene, blir bare større og større. Heldigvis er det en del produsenter som har fokus på dette, og det blir flere og flere produkter som er ”trygge”. Det er imidlertid ikke alltid like lett å finne disse produktene, å få vite hva en kan spise. Da er Internett og bl.a. blogger kjekke å ha. Jeg er på konstant jakt etter tips, ideer og nye produkter og jeg legger stadig til blogger som favoritter/bokmerker. Kjekt å kunne dele med seg.

Til tross for all allergien er det en del ”vanlige” produkter Simon kan spise, f. eks. alt kjøtt utenom røkt svinekjøtt, ris, potet, grønnsaker, frukt, egg, hvitost (til tross for melkeallergi), ”go og mager”-produktene fra Gilde, Sjokoladepålegg, kjøttdeigsaus/lett bearnaise/krydderbearnaise/pizzafyll fra Toro, Toro sjokolademuffins og skjokoladekake, Regal brownies (nam, nam) m.m.

Når en person er veldig allergisk, hjelper det ikke å tenke at ”Det er ikke så nøye. Det går vel bra med litt...”. Vi bruker alltid rene skjærefjøler og kniver, vi bruker egne grytelapper og bakeklede når vi baker/lager mat, vi har kjøpt egne bakerister (for å slippe å vaske de andre hver gang), vi har egen skuff og egen plass i fryseren for allergimat for å unngå at maten blir blandet (NB. bør også merkes godt). Når vi spiser sammen, må vi passe på at vi ikke bruker samme bestikket i f. eks. potet og på fisken. Når vi forsyner oss med syltetøy, er det fort gjort å dra syltetøyet utover med syltetøyskjeen og så sette den tilbake i syltetøyet, men da kommer det smør på - og det går ikke. Når en vet at bare litt soya - eller et par brødsmuler - er nok til å ødelegge en dag (eller ei natt), så må en være forsiktig..."

Er du eller noen av dine nærmeste plaget med matallergier?
Har du spørsmål, erfaringer, synspunkter eller ønsker ang dette? Kom gjerne med dem.


(PS! Dette innlegget ble skrevet i oktober 2010 på vår datters blogg:http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi )

9 kommentarer:

 1. Gleder meg til å lese mere på denne siden :) Jeg selv, min far, min mor, mine søsken, noen av mine tanter og onkler å flere av mine søsken har matallergi... Cøliaki, melkeallergi, soya, havre, fisk... å diverse..... FLott med en side som dette :) kommer til å føge godt med... å kansje jeg også kommer med noen tips også ;)

  SvarSlett
 2. mine søskenebarn skal det stå

  SvarSlett
 3. Velkommen både til bloggen - og til å gi tips. Det er viktig å dele erfaringer :-)

  Skal prøve å legge inn noen oppskrifter/tips innimellom, men det blir nok ikke hver dag, men stikk innom her og sjekk innimellom

  SvarSlett
 4. Hvordan syk er det han blir?

  SvarSlett
 5. Hei. 

  Det kommer litt an på hva han får i seg. Det er svært sjelden han får i seg gluten nå, men de gangene han har fått det i seg, blir han veldig trøtt/sliten og får urolig mage. Det er ofte magen det slår ut på: "doflying". Soya er det verste, og hvis han får i seg det, blir han veldig dårlig. Da får han vondt i magen, store smerter, kaldsvetter, diaré/oppkast - og det holder på til alt er ute. Noen ganger har han mistet førligheten og besvimt. Det er ikke alltid vi vet hva det er han reagerer på, som f. eks. på julaften da alt skulle være "trygt". Så det er et mysterium enkelte ganger: vi finner rett og slett ikke ut hva det er han reagerer på. 

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg forstår ikke hvordan sønnen din kan tåle hvitost når han har melkeallergi. Hvordan kan det ha seg? Tror du dette kan gjelde for andre med melkeallergi også?

  SvarSlett
 7. Hei Janne. 

  Jeg vet egentlig ikke så mye annet enn det legen sa da han fikk diagnosen - og det var at de fleste som har melkeallergi, tåler litt hvitost, fordi det skjer noe med melka i lagringen av osten. Tror derfor at flere tåler litt hvitost uten å være klar over det, men det er nok individuelt (brunost var "fy"). Det er selvsagt viktig å ikke innta de største mengdene, og et tips er å raspe osten på det fineste på rivjernet når en skal bruke det til pizza, taco ol. Da får en fordelt en liten mengde bedre utover. Da Simon fikk diagnosen fikk vi beskjed om at han skulle prøve ut en og en ting av det han var allergisk mot, men IKKE melk. Han skulle heller ikke teste ut surmelksprodukter/yoghurt, MEN litt hvitost skulle gå bra - og det gjør det jo stort sett :-). Syns jo også selv det er merkelig, men....

  Vi ser imidlertid at dagsformen (mat og søvn) kan spille inn på allergien. Noen ganger blir han dårlig og andre ganger ikke når han spiser samme maten (se kommentar under), så enkelte ganger står vi der ganske rådville

  SvarSlett
 8. Lillian E. Rushfeldt8. juni 2012 kl. 18:57

  Fast ost har lite laktose, derfor tåler vi med laktoseintoleranse ofte litt Norvegia, Jarlsberg etc. Det finnes mange oversikter over laktoseinnhold i melkeprodukter, f.eks disse
  http://www.tine.no/ernaring/allergi-og-intoleranse/_attachment/145918?=true&_ts=135ed696931
  http://www.allergikokken.no/allergi-intoleranse/laktoseintoleranse/dette-kan-du-spise--drikke/
  Takk for flott blogg, her er mye isnpirasjon å hente for en som er ny innen gluten- og laktosefri mat :))
   

  SvarSlett
 9. Hei. jeg har fått konstantert laktoseinntoleranse muligens det er allergi, må vente på svar fra prøvene.. Får jeg i meg noe som inneholder melk utenom ost i passende mengder får jeg feber, vondt i magen osv.. og blir sittende på do resten av den dagen. Jeg har nettopp fått dette konstantert, så prøver meg fortsatt fram i forhold til hva jeg tåler og ikke tåler. Dette merkes veldig godt i forhold til at jeg blir dårlig med engang.. Finnes det noen produkter man kan bruke istedenfor creme fraiche, for har nemlig funnet ut at jeg tåler tines laktosefrie produkter, men må vel kanskje ta turen til Sverige og prøve de produktene de har som ikke inneholder laktose.. Men har blitt veldig glad i denne bloggen jeg også, den er gull hvert.. heldigvis kan jeg spise mye av det jeg før spiste om jeg erstatter det med laktosefritt.

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com