mandag 9. januar 2012

Allergi mot hvete

... (og alle de andre meltypene..):

Brødproblematikken var det første vi måtte finne ut av. Mange sa at brød var vanskelig å bake. Kostholdsveileder sa at det var lett. Så da satte jeg i gang. Om det var lett eller vanskelig? Det ble i alle fall mye brød som gikk i søpla!!! Redningen ble brød i rundstykkeform (PS: Har lyktes med brød etter hvert...).

Grove rundstykker

Vi lager en løs/klissete deig som vi legger med skje i teflonbelagte muffinsformer - og vips, så var brødproblemet løst. Rundstykkene er lettvinte å lage, de kan fryses hele eller deles opp, og stort sett er de saftige og gode. Vi følger som regel ikke oppskrift slavisk her, men har cirka-mål for gjær og vann og så mikser vi ulike mel- og frøtyper (grov/fint mel, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø...).

Foccaciabrød
... er en annen favoritt. Enklere kan det ikke bli. Røre sammen en klissete deig i en bolle, tømme den over i en form, ha på olje + krydder, heve - og steike. (Trykk her for oppskrift)

Noe er faktisk bedre glutenfritt
Noe blir nesten bedre når en bruker glutenfritt mel. Sukkerbrød/rullekake er et slike bakverk. Har en røren i rund form, kan en lage en deilig bløtkake (fylles med f. eks. vaniljekrem kokt på rismelk/erlet og jordbærkrem (pisket erlet + jordbærsyltetøy). Enda enklere er det å lage rullekake med f. eks. syltetøy. Har en 30 min - så er kaka klar. Krumkakene blir ekstra sprø og gode, så jeg gleder meg allerede til jul... ”Vafler uten alt” er favoritt - og vi bruker kun denne varianten, enten Simon er hjemme eller ikke, enten vi har besøk eller er bare oss selv her. Med bl.a. rismelk, rapsolje og semper-mel får en deilige, sprø og gode vafler.


(PS! Dette innlegget ble opprinnelig skrevet i oktober 2010 på vår datters blogg: http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi. Jeg har gjort noen erfaringer etter det, blant annet lagd gode brød/rundstykker som en kan kna/bake ut :-) Kommer mer om det seinere)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com