"vanlig" og "uten alt"
Oppskriften er egentlig en "vanlig" utgave, men når en har allergi i familien, prøver en gjerne ut de "vanlige" oppskriftene og ser om det går bra å lage dem "uten alt" - og denne smaker veldig godt uansett utgave. Bytt ut melet med glutenfritt mel og smør/margarin med Soft Spesial. Den er vanskeligere å få farge på toppen når den er glutenfri, men noen tipset om å ha på litt olje på toppen (og jeg tror det fungerer, jeg gjør i alle fall det...)
Oppskriften er egentlig en "vanlig" utgave, men når en har allergi i familien, prøver en gjerne ut de "vanlige" oppskriftene og ser om det går bra å lage dem "uten alt" - og denne smaker veldig godt uansett utgave. Bytt ut melet med glutenfritt mel og smør/margarin med Soft Spesial. Den er vanskeligere å få farge på toppen når den er glutenfri, men noen tipset om å ha på litt olje på toppen (og jeg tror det fungerer, jeg gjør i alle fall det...)
Paideig:
3 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
150 g margarin/soft Spesial
3-4 ss vann
Smuldredeig:
2 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
100 g meierismør/soft Spesial
1/2 dl sukker
Epler:
ca 1 kg epler (gjerne syrlige) + litt sukker
3 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
150 g margarin/soft Spesial
3-4 ss vann
Smuldredeig:
2 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
100 g meierismør/soft Spesial
1/2 dl sukker
Epler:
ca 1 kg epler (gjerne syrlige) + litt sukker
Fremgangsmåte
Lag paideig ved å kjøre mel og margarin i foodprossesor eller smuldre margarin i melet for hånd (Soft Spesial er litt myk til smuldredeigen, men sett den i fryseren en stund, da er den god å smuldre). Tilsett vann til den blir fast. Trykk den utover i en paiform/rund kakeform (24-26 cm) og sett den gjerne kaldt ei lita stund. Deigen kan også settes kaldt før den trykkes utover i formen (holder seg et par dager i kjøleskapet).
Lag paideig ved å kjøre mel og margarin i foodprossesor eller smuldre margarin i melet for hånd (Soft Spesial er litt myk til smuldredeigen, men sett den i fryseren en stund, da er den god å smuldre). Tilsett vann til den blir fast. Trykk den utover i en paiform/rund kakeform (24-26 cm) og sett den gjerne kaldt ei lita stund. Deigen kan også settes kaldt før den trykkes utover i formen (holder seg et par dager i kjøleskapet).
Smuldredeigen kjøres sammen i foodprossesor eller smuldres sammen for hånd (holder seg noen uker i kjøleskapet om du vil lage for flere ganger...).
Skjær epler i båter eller biter og legg dem på paideigen, strø litt sukker mellom. Ha smuldredeigen over.
Stekes ca 45 min på 225 grader
Serveres lunken, gjerne med en god is/f. eks. "erlet-is" om du er allergisk !
TIPS 1)
Mange gjester?
Lag 2,5 porsjon og ha den i en langpanne.
(Innlegget ble opprinnelig skrevet på vår datters blogg, oktober 2011: http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi)
Så utrolig bra med en blogg med matoppskrifter for allergikere :)
SvarSlettEplepaien virker kjempe enkel og god, så den skal vi absolutt prøve her i huset :)
Paien er kjeeeepegod :-) Kos dere :-)
SvarSlettDenne skal jeg teste! Fikk linken til bloggen av en venninne, og her er det jo masse inspirasjon :)
SvarSlettHåper det vil smake.
SvarSlettDet ligger også en oppskrift på lettvint epledessert her på bloggen: http://www.utenalt.com/search/label/Desserter. Den er bare med epler og "smuldredeig", med smeltet smør istedenfor å smuldre margarin i melet, så: veldig lettvint.
Kaken er helt nydelig..Nå lager jeg den for 2 gang til konfirmasjon.
SvarSlett