mandag 9. januar 2012

Allergi mot melk/melkeprodukter og soya

Hvis en er allergisk mot melk, er det en stor utfordring i kostholdet (nesten verre enn mel/gluten). Melk finnes i så mange produkter, så det er ikke lett å gå over til et melkefritt kosthold. Når de kutter ut melk i produkter, tilsetter de gjerne soya. OG når en da er allergisk mot soya også, skaper det litt problem. I og med at Simon, sønnen vår, ikke kan ha soyamelk/fløte, prøvde oss fram med havreprodukter. Etter å ha tilsatt havrefløte i en risgrøt, hvorpå han ble syk i 15-16 timer, har ikke fristelsen vært stor på å prøve slike produkter en gang til. Vi prøvde et annet merke, men han reagerte på det også. Heldigvis ser det ut som at Simon tåler ”spor av melk”, så det er godt.

Når det gjelder erstatning for melk/fløte, er alternativet rismelk/risdrikk + ”erlet fløteerstatning”. Sistnevnte er litt vanskelig å få tak i, men i alle fall noen Meny- og Ultra-butikker + nettbutikken allergimat.no har det. ”Erlet” har god holdbarhet, men den finnes imidlertid bare i 1-literskartonger og når den er åpnet, er den bare holdbar i 2-3 dager. Det er fint å fryse ned den ned i isterning-poser og da har en smaksingrediens til sauser ol. lenge. Av en kartong (1 liter) kan en fylle tre istrening-poser.

Disse er kjekke å bruke når en lager saus ol. ”Erlet” trenger litt salt når den skal piskes for å få bort litt av metallsmaken som kan bli. Den kan ikke piskes når den har vært frossen.

Erlet passer også til å lage is som du kan lese om HER. Denne isen er ganske myk (særlig sjokolade/vanilje). Den tiner ikke skikkelig, men holder ”fasongen” lenge etter at den er tatt opp... Vi har imidlertid bedre erfaring med en "egen utgave": is med egg. Smaker mer som ”vanlig” is.

(Dette innlegget ble opprinnelig skrevet på vår datters blogg, oktober 2010: http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi)

10 kommentarer:

 1. Så flott å lese her. Sønnen min har laktoseintoleranse, og reagerer på proteinet i melk og mange andre matvarer. Og jeg trudde det bare var tilfeldig at han får magesmerter etter at jeg har brukt havreprodukter, men da ser jeg jo her at det faktisk er mulig. Så tusen takk for tipset :-)

  SvarSlett
 2. Hei. 
  Har sønnen din cøliaki/allergi mot hvete el.l. også? Det er nemlig flere av havredrikkene som ikke er garantert glutenfrie. Hvis han reagerer på proteinet i melka og andre matvarer, har han nok allergi, ikke "bare" intoleranse :-(

  SvarSlett
 3. Dette var en kjekk blogg. Jeg har selv melkeallergi, og har savnet "ferdiglagde" oppskrifter. Har du funnet noen erstatning for ost og rømme?  Tåler heldigvis både soya og gluten jeg da.

  SvarSlett
 4. Hei Christina. 

  Her kommer et langt svar :-)Jeg mener at det finnes soyarømme, men har aldri sjekket det spesielt, da soya er som "gift" for sønnen vår. For noen år siden bestilte jeg noe yoghurt-pulver fra allergimat.no (https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=1509515&c=6006&g=false&ref=search), tilsatte ikke sukker/frukt, slik at det fikk litt rømmepreg, men den smakte litt spesielt, så jeg har ikke brukt den det siste årene. De har ulike produkter i "Rapsy"-serien. Prøv deg først fram med soya (ev. havre?) om du tåler det :-)I matlagingen bruker jeg stort sett Naturli' ridsrikk (se under tips/produkter) og erlet - og selvsagt vann. Finner du noe nytt og spennende, hører jeg gjerne fra deg. Er hele tiden på jakt. 
  Når det gjelder ost, er det slik at de fleste melkeallergikere tåler litt gulost (skjer visst noe med proteinet i lagringen) - og det gjør også sønnen vår - så han spiser litt (kan avhenge litt av dagsformen...). Har også prøvd Mozarella av bøffelmelk. Den er dyr, men om det er bare den en tåler, er det jo verdt å kjøpe den til pizza ol. De har den på de fleste butikker med litt godt utvalg. 

  Som erstatning for ost på pizza ol., kan en bruke knust potetschips eller potetmos (sjekk ev. oppskriften på "sprøstekt kylling" her på bloggen). Når det gjelder det siste, har jeg bare prøvd Noras frosne, for det er så mye "rart" i posene ellers. 

  SvarSlett
 5. Hei Tove. Takker for svar. Ved hjelp av allergimat.no fant jeg det jeg var på jakt etter. Har heldigvis verdens beste mega butikk og så lenge jeg veit hva ting heter, tar de det inn. Hjemme hos meg spiser alle mat uten melk, og da er det greit med erstatning for ost og rømme slik at jeg kan servere pizza,lasagne eller taco til vennegjengen og samtidig spise det selv.

  SvarSlett
 6. Jeg har fått itps om siden din fra ei venninne som er mye på nett. Jeg har en ligen gutt på 18 mnd med melkeproteinallergi og her er det masse jeg setter stor pris på. Så tusen takk for at du legger og deler dine erfaringer med oss andre :)

  SvarSlett
 7. Så bra at du du kan finne noe nyttig her! 

  Det er viktig at vi deler med hverandre, Da kan andre få del i gledene over det vi lykkes med - og slippe å gjøre de samme "feilene" som vi har gjort...

  SvarSlett
 8. Heiaann.
  Jeg er usikker på om sønne vår på 14mnd har mekkeproteinallergi for han har alltid drukket erstatning og begynte litt med lettmelk, gikk ok en stund, men så kastet han opp to-3 dager og etter det var det bløte bleier 4-5 stk om dagen. Vi er på tredje uken nå. Vi kuttet ut melkeprodukter for tre dager side , kun en bleie morgen og en kveld nå. Men ennå løs. Vet ikke hvor lang tid det tar å finne ut om det er melken som gjør det eller hvor lang tid etter vi skal merke forskjell. Han er i godt humør og spiser ok. Så vet ikke hva det ka være om det ikke er melken siden bleiene er slik 3 uken på rad:-( må vel til lege å sjekke han sikkert, ta noe prøver?
  Hvilke symptomer fikk deres barn? Noen med like symptomer her inne som meg?

  Hilsen en fortvilet mamm

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei fortvila mamma.

   Det er ikke lett å finne ut av allergier/intoleranse - og særlig ikke når ungen er så liten og ikke kan snakke og fortelle hvordan det er. Vår sønn var jo 17 da han fikk allergidiagnosen. Han ble bare dårligere og dårligere etter som tiden gikk, men han har jo mange allergier: melk, soya, hvete (+ alle de andre kornsortene), fisk, skalldyr, nøtter.... Vi prøvde å kutte ut det ene og kutte ut det andre, men han var dårlig uansett - helt til han fikk svar på alle prøver og tester - og kuttet ut alt dette. Nå går det (stort sett) bra, men det hender at han ved et uhell får i seg noe, men det er heldigvis ikke så ofte.

   Nå er jo dette innlegget ganske gammelt (opprinneleig skrevet på vår datters blogg i okt-10 og flyttet til denne bloggen i jan-12), og det er kanskje ikke så mange som leser dette som er så langt tilbake, men kanskje jeg kan lage et nytt innlegg om melkeallergi en dag - og stille spørsmålet der. Kanskje lettere å få svar fra andre da.

   Lykke til.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com