mandag 23. januar 2012

"Bare bær": Havrekjeks

På butikkene får man tak i noen deilige havrekjeks, nemlig Café-bakeriet "Bare bær". På pakkene står det også oppskrift - og den har jeg prøvd, både som "vanlig" og "uten alt". Etter å ha prøvd begge, syns vi kanskje de glutenfrie lignet mest på de kjøpte. Jeg har brukt oppskriften på pakken, men tilpasset den slik at den er uten melk, gluten og soya. Den er også uten egg, så da kan enda flere

Litt mange ingredienser, men så blir de gode...
"BARE BÆR"-havrekjeks
(ca 20 stk)
210 g glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
210 g glutenfri havregryn
90 g sukker
55 g brunt sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
145 g soft spesial
55 g (ca 2ss) lys sirup
110 g rosiner, hakket
75 g tranebær, hakket
1/2 dl vann

Tranbær og rosiner hakkes
Bland alt det tørre og smuldre i smøret - eller kjør det i kjøkkenmaskin/foodprosessor. Tilsett sirup, rosiner, tranebær og vann og bland godt. Ha deigen på benken. Kna sammen og rull den til ei pølse, ca 5-7 cm i diameter. Legg deigrullen i kjøleskapet i minst 30 min. Skjær deigen i skiver, ca 1 cm tykke, og legg dem på et steikebrett med bakepapir. Den glutenfrie deigen kan være litt smuldrete når en skjærer den opp, men bruk en kniv med tynt blad og klapp/form til ønsket fasong.

Jeg bruker kjøkkenmaskin


Forvarm ovnen til 200oc, sett inn steikebrettet og senk temperaturen til 175 oc. Steikes midt i ovnen i ca. 15 min. Kjeksene skal være litt seige inni. Avkjøl på rist.

For vanlig utgave: Bytt ut det glutenfrie melet og havregrynene med hvetemel og ”vanlig” havregryn og soft spesial med annen margarin. På kjekspakken står det 10-15 min steiketid, men det ble for lite på de ”vanlige”, så steik dem litt lengre, så slipper du en ekstra omgang i steikovnen....Da var kveldkaffen klar!(PS. Kjeksene kan fryses, da holder de seg gode og ferske)


Denne retten er lagd/kan lages uten: gluten/melk/soya/nøtter

4 kommentarer:

 1. Miriam Frantsvåg26. januar 2012 kl. 13:49

  For en super blogg. Kom over den via din datters blogg og må si det er genialt med slike oppskrifter samlet på ett sted. Har ikke allergi i nærmeste familie selv, men får innimellom besøk av folk med forskjellige allergier. Da er det helt supert å kunne slå opp her og lage noe godt og hjemmelaget til de også! Stå på! :)

  SvarSlett
 2. Jeg er helt enig med deg: noe godt og hjemmelaget er kjekt å kunne servere. Veldig mange med allergi er vant til å måtte ta med seg mat overalt, men da er det kjekt at når de skal til Miriam, så slipper de det :-). Lykke til med besøkene framover, flere oppskrifter vil komme :-)

  SvarSlett
 3. Monakristinkolberg13. mai 2012 kl. 23:03

  Takk for tipset Tove, jeg skal prøve disse også når jeg får tid. Har flust av nye ideer som bare måå prøves. Havrekjeksa var kjempe god:)

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com