mandag 9. januar 2012

Rullekake og bløtkake

(Vanlig og allergivennlig)

Rullekake
INGREDIENSER
4 egg
150 g sukker
100 g hvetemel eller glutenfritt mel (semper finmix)
50 g potetmel
1 ts bakepulver
___

syltetøy
Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland det tørre og sikt det i og rør forsiktig sammen. Ha bakepapir i en stor langpanne og smør det litt med olje (ha gjerne litt olje under papiret slik at det ligger i ro). Hell røren i formen og smør den utover. Steikes i ca. 10 min på 200 grader. Tøm kaken på et klede, strødd med sukker. Smør på syltetøy (jeg syns bringebær er best). Rull den sammen fra langsiden (jeg bruker kledet til å rulle den med). Serveres gjerne med pisket fløte eller allergivennlig fløte: erlet eller soya/havre .


Bløtkake
Bruk samme oppskrift som til rullekake. Passer til 24/26 cm. form. Til 28 cm: 1,5 porsjoner.

Jeg bruker bakepapir nederst i formen. Smør med litt olje. Sett ovnen på 175 oc, og sett inn formen mens ovnen er kald. Steikes i ca. 45 min (kjenn med en bakepinne/lang fyrstikk om den er stekt). Snu gjerne formen på hode på en rist og avkjøl.

Del kaken i tre. Fyll den med det du liker. Jeg bruker som regel vaniljekrem i det ene laget og jordbærkrem i det andre. Bruk ca. 7-8 dl fløte/erlet (eller soya/havrefløte) til en stor kake (28 cm).

Vaniljekrem: kok vaniljekrem av en pose vaniljesaus og 2,5 dl melk/risdrikk og bland i litt pisket krem/erlet.

Jordbærkrem: Bland litt pisket krem/erlet med jordbærsyltetøy/jordbær.

Når du har fylt kaken, smører du på fløte på kantene og oppå. Bruk en kakesprøyte og sprøyt på kantene + lag ruter/spisser el. oppå. Jeg bruker å pynte med jordbærsyltetøy/vaniljekrem/raspet sjokolade oppå (mørk kokesjokolade er ofte melke/glutenfri) - alt etter hva jeg har i huset(Dette innlegget ble opprinnelig skrevet på bloggen til vår datter, november 2010: http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi)

3 kommentarer:

 1. hvorfor er "uten alt" MED egg?

  har du noen bra oppskrift på kakebunn uten egg? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. He, he. Godt spørsmål...

   Sønnen vår som er hyperallergisk, har jo mange ulike matallergier, men tåler altså egg (heldigvis). Helt siden han fikk allergi-diagnosen for fire år siden, har vi bare omtalt maten hans for "uten alt" (i hermetegn). Vi har altså vafler "uten alt", krumkake "uten alt", saus "uten alt", bløtkake "uten alt"... Under profilen min står det litt om hva oppskriftene vil inneholde/ikke inneholde. Jeg har dessverre ikke erfaring med kakebunn uten egg. Jeg vil derimot anbefale boka "Frie kaker" av Anne Spurkland. Hun har også en blogg (www.friekaker.no) - og er også å finne på Facebook. Hun har masse gode tips/erfaringer. Lykke til

   Slett
  2. ok - tusen for svar! :)
   Jeg skal sjekke ut de sidene å se om jeg finner noe jeg kan bruke der! :)
   Takk :)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com