onsdag 25. januar 2012

Elggryte (viltgryte)

(6-8 porsjoner)

Ingredienser klar til oppdeling/steiking.  
(Kjøttet er skjørt i løvtynne skiver, fra frossen tilstand)
1 kg elgkjøtt (ev. finnbiff/viltskav)
2 middels store løk
3-4 store champignon 
4 gulrøtter
15-20 sukkererter
1 eple
3-4 ss olje til steiking
1,5 l vann/buljong/steikekraft
10 ss (100 g) glutenfritt mel            
(f. eks. semper finmix)
ca. 1,5-2 dl erlet eller annen fløte/melk som tåles                
(Jeg brukte erlet-terninger fra fryseren)
salt/pepper
1 ts sukker

Ferdigstekt kjøtt, løk og champignon,
det andre oppdelt og klart for koking

Skjær kjøttet i løvtynne skiver mens det er litt frossent (jeg hadde det liggende i kjøleskapet over natta - og det var veldig greit å skjære det da), ev. kan du kjøpe ferdig finnbiff/viltskav. Steik kjøttet med litt salt/pepper i små porsjoner på sterk varme. Steik også løk og champignon. Ha litt vann i pannen og kok litt slik at en kan utnytte den gode kraften.
Ha 2-3 dl kaldt vann i en kjele og visp ut melet i det. Tilsett resten av væska og kok opp. Ha i kjøtt, løk og champignon og de andre ingrediensene. Kok til kjøtt og grønnsakene er møre (ca. 15 min). Smak til med salt/pepper og litt sukker. Er det lite smak, ha i litt buljong/fond som tåles. Hvis du liker/tåler einebær, er det en god smakstilsetning i slike gryteretter.

Server f. eks. med kokte poteter, grønnsaker og tyttebær. Ris og potetmos smaker også godt til

Vil du ha ”vanlig” utgave, bytter ut det glutenfrie melet med hvetemel

(PS. Om du syns gryta blir for tynn, kan du lage en jevning av maizena og vann. Den trengs bare to min. koking, i motsetning til jevning med hvetemel som må ha fem-ti min.)

God middag :-)

4 kommentarer:

 1. hei:) jeg har en sønn på tre år som har fått Cøliaki.. Jeg prøver å bake ofte til han, men syns smaken blir litt spesiell.. Har hittill brukt glutenfri melmiks fra Toro og glutenfri kakemiks fra Toro. Blir en bi-smak syns jeg. Har du noen tips på et glutenfritt mel som ikke smaker godt?

  SvarSlett
 2. Mente så klart et mel som smaker godt. skrev visst litt fort her.. hehe

  SvarSlett
 3. Hei Cathrine :-)

  Jeg/vi har brukt mest Semper (fin/grovmix) og syns den har vært god både til baking og matlaging ellers. Noen ganger har jeg hatt finax grov i brød/rundstykker. Har også prøvd litt bokhvetemel og slikt som jeg har kjøpt på helsekostbutikker, men havner som regel tilbake på Semper. I brød/rundstykker tilsetter jeg ofte sesamfrø, linfrø og solsikkekjerner. 

  I jula fikk jeg ikke tak i Semper her på Meny og måtte kjøpe Toro, men jeg er fristet til å bytte de to-tre pakkene jeg ikke har åpnet. Syns det luktet forferdelig av dem - og endte opp med å kjøpe Semper i Seljord da vi var innom der. SÅ: Toro-posene står fortsatt i skuffen. Har også prøvd Jyttemel, men syns den i blå pakker lukter/smaker litt spesielt. Syns den i grønne pakker smaker bedre. 

  Det er nok slik at noen sverger til Semper - og andre til Toro, noen til Jyttemel og andre til andre typer. Du får prøve deg fram og tipse om du syns noe du liker bedre enn andre. Lykke til . 

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com