mandag 9. januar 2012

Grove rundstykker 1

12 stk (gluten-, melke- og soyafri + eventuelt eggefri)

INGREDIENSER:
1 pk gjær
5 dl lunkent vann
1/2 dl olje
1 egg (kan sløyfes, tilsett da litt mer vann)
1 ts salt
1 dl semper havregryn
1 dl solsikkekjerner
1/2 dl linfrø
2 dl finax grov mjölmix
ca. 4 dl semper finmix
1 ss fiberhusk


Rør ut gjæren i lunkent vann og tilsett egg, olje og salt og bland det sammen. Ha i frø og det grove melet. Fiberhusk has i sammen med melet (går også an blande det ut i vann og la det svelle i ca. ti min før det røres i). Ha i det fine melet til slutt. Blandes/kjøres i kjøkkenmaskin i ca. 10-15 min. (deigen må blandes litt lenger når fiberhusk blandes rett i melet). Deigen skal være klissete. Hvis den blir for hard, tilsett litt mer vann.


Deigen skal ikke forheves. Bruk skje og legg i smurte muffinsformer (jeg smører med margarin, sitter litt bedre på kantene enn olje). Heves i ca. 20 min. Steikes på 200 grader i 20 min. Ta de ut av formen med det samme og avkjøl på rist. 


(Dette innlegget er opprinnelig skrevet på bloggen til vår datter, oktober 2010: http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi)

6 kommentarer:

 1. Hei hei :-)

  Bakte disse rundstykkene forre helg...De var utrolig gode.. Takk for du deler.

  Mvh Linda Marie

  SvarSlett
 2. Så bra da Tangoline_ 
  Det er få ting som slår fersk gjærbakst, enten det er med - eller "uten alt", så det er flott når andre blir fornøyde :-)  

  SvarSlett
 3. Borghild Wold-Tveit11. april 2012 kl. 21:08

  Hei :) Mannen min har vert å "svelgt slangen" i dag å fått påvist glutenalergi!
  Vi har egentli "vist det" siden desember, men har fått det bekrefta i dag.
  Har vist om bloggen din siden det kom, å har akuratt nå min første porsjon glutenfrie deig på elting :) Tusen takk for mangen oppskrifter, tror det kan være litt redningen til mannen min at han får den samme maten som oss, bare glutenfri.
  Skivene i frysedisken så ikke særlig fristende ut :)
  Men hvordan er det med de oppskriftene uten melk, går det an å erstatte med melk?
  å jeg fant ikke semper fin mix i noen av de butikkene, men semper mix.. er det den samme?
  mvh Borghild

  SvarSlett
 4. Hei Borghild. 

  Det er kjedelig å få en slik diagnose, men heldigvis finnes det en god medisin: nemlig (riktig) mat :-) 

  Håper du/dere får nytte av oppskriftene her på bloggen. Nå har jeg akkurat spist gulrotkake "uten alt": smakte fortreffelig (må prøve ut litt selv om allergikeren vår ikke bor heime for tiden). Oppskrifta kommer senere en dag. 

  Når det gjelder melk, er det bare å bytte risdrikk/erlet med melk/fløte. De fleste oppskriftene er "vanlige" oppskrifter som jeg har gjort melkefri (vi har dessverre ikke så mange alternativer, så det blir risdrikk, erlet og kokosmelk). Noen ganger får folk med nyoppdaget diagnose beskjed om å holde seg borte fra melk i starten av diettperioden, men kan en ha melk, er alt enklere...

  Jeg tror forskjellen på finmix og mix "bare" er at finmix er uten melk og hvetestivelse. Vi har kun prøvd fin- og grovmix fra Semper i og med at de er uten melk. Det er ikke alle butikkene som har det i sortimentet, blant annet har det gått ut på Kiwi nå. Her hos oss har Meny det, så butikker med litt større utvalg, har nok det - eller så kan de skaffe det. Det er stor kamp om allergikundene nå, så bare mas på butikkene i nærheten av dere :-)

  Lykke til med omleggingen av kosten - og ta gjerne kontakt om jeg kan være til hjelp. 

  SvarSlett
 5. bare si at nå har jeg bakt disse rundstykkene maaaange ganger, og de er helt supre!!! :)
  Men jeg har gjort om litt, tilsetter litt mer vann og bruker mer grovt mel enn fint, + at jeg har i litt gresskarkjerner. Dessuten har jeg litt mer mel i så jeg kan bake dem ut sånn som du gjør i en annen oppskrift her. Putter på masse gresskarkjerner på toppen og, superdeilig!! :)
  Tusen takk for alt du deler, er så mange spennede oppskrifter her!!! :) 

  SvarSlett
 6. Så bra! 

  Jeg elsker gresskarkjerner (er mer usikker på om allergikeren er glad i det)... "Rundstykker 3" var/er også gode. De bakte jeg ut, kjekt å kunne få "vanlig" fasong på dem. 

  God helg :-)

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com