søndag 8. januar 2012

Erlet-is med egg

INGREDIENSER
2 egg
50 g sukker
2 dl erlet
litt salt
2 dl jordbær/jordbærsyltetøy

Pisk eggedosis av egg og sukker. Stivpisk erlet med litt salt. Bland dette sammen med jordbærsyltetøy. Sukkermengden må imidlertid innpasses etter hvor søtt jordbærsyltetøyet er (eller hvor søtt en liker is...). Sett bollen i fryseren et par timer og rør 2-3 ganger. Legges over i boks.


Man får noen erfaringer når en holder på med utprøving av slik kost. Hva gjør en når all sausen en koker, blir aldeles tynnflytende. Eller lasagnen flyter i forma? Jo, da prøver man en annen type rismelk/risdrikk. Rice Dream er nemlig ikke så godt egnet for koking. Til vafler og baking er den OK, men ikke til sauser ol. Da anbefaler jeg ”Naturli’ risdrikk”. Vi har gått mest over til denne i og med at den også er grei til koking. Den fås kjøpt på mange av de vanligste dagligvarebutikkene (Prix, Rema...).

Pga. et feilkjøp en gang, havnet jeg opp med mørk kokesjokolade, men da fant jeg jo ut at den inneholdt faktisk ikke melk (men: sjekk. det kan sikkert variere fra merke til merke). Den er ca. bare 1/3 av prisen i forhold til ”spesialsjokolade” - og grei til kaker, kjeks ol. Etter å ha surfet på Internett, fant jeg ut at sjokade fra Stabburet er melkefri, så den går det en del av nå.

Det er ikke lett å finne ut av produktjungelen, men om en leter, så finner en gjerne litt. Finner du noe som er ”uten alt”, tar jeg gjerne i mot tips. Det er viktig å kunne dele med hverandre...


(PS! Dette innlegget ble opprinnelig skrevet i oktober 2010 på vår datters blogg (http://www.frumaela.com/search/label/Matallergi

6 kommentarer:

 1. Supre tips! Tusen takk!

  SvarSlett
 2. Den smaker godt - og så kan en jo tilsette smak etter ønske. Har noen kjenninger som syns denne smaker bedre enn den "vanlige" isen en får kjøpt. De lagde bl.a. lakris-is, så en kan jo tilsette den smaken en liker

  (PS! Vær obs på lakris, er gluten i de fleste...)

  SvarSlett
 3. Svar
  1. Erlet er en fløteerstatning (egentlig fløtestabilisator). Du kan lese mer om det her: http://www.utenalt.com/2012/01/allergi-mot-melk-melkeprodukter-og-soya.html . Vi bruker erlet istedenfor fløte/melk. Den er basert på palmeolje, ikke det sunneste altså, men er veldig grei. Sønnen vår kan jo ikke ha soya og havreproduktene, så da er det egentlig bare denne som fungerer. Vi bruker den i is, som du ser her i innlegget, i desserter og sauser, i kaker.... Nå til helga blir det f. eks. bryllupskake "uten alt" når han gifter seg :-)

   Slett
 4. Har dere prøvd kokosmelk? Vi har brukt det mye (det dukker stadig opp nye rare ting som må unngås), til potetstappe, vafler, gryteretter og moussekake - bl.a som bryllupskake. Ulike merker har ulik grad av smak, den lille Toroboksen og den økologiske Santa Maria er blant de mer diskrete.
  Mange fine innlegg - takk for inspirasjon. Nå blir det julebakst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har brukt ganske mye kokosmelk det siste året, men da mest i bakst ol. Kokossvelene er en "vinner" og allergikeren er storfornøyd over å endelig kunne spise sveler igjen. Jeg bruker ellers mye vann og erlet i sauser ol.

   Har du lagd is av kokosmelk?

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com