lørdag 18. februar 2012

Verdens beste kanelknuter ("uten alt")

"Verdens beste kanelknuter": nå også "uten alt"
I helga har vi hatt "familie-samling", og kjøkkenet har vært mye brukt. Veldig mye brukt!!!


I løpet av noen formiddagstimer bakte/lagde vi: 
- 2 porsjoner "Verdens beste kanelknuter" (vanlig)
- 1/2 porsjon "Verdens beste kanelknuter uten alt" 
- 1 porsjon vannbakkels "uten alt" 
- 1 porsjon vannbakkels "vanlig"
- krem til vannbakkels
- regal brownies (til allergikeren som er på leir)
- lasagne (til samme karen)
- deilig middag (potet/grønnsaksform svinefilet og "solidaritetssaus")
- kaffe (x antall traktere) 
       - og nå utpå kvelden: 
- havregrøt til lille (store) Thea
- blåbærdessert (som nå står i ovnen). 


Det verste med slike prosjekt er all oppvask, rot og skitten ovn, benker og gulv :-(  
Noe er tatt, det andre går visst ingen steder...


Så til oppskrift på kanelknuter (som egentlig skulle være innlegget)
(Du finner den "vanlige" utgaven på vår datter Rebekkas blogg: http://www.frumaela.com/2010/02/verdens-beste-kanelknuter.html)

halv porsjon = ca 20 stk: 
3 dl risdrikk/rismelk
1 lite egg (kan sikkert sløyfes om du ikke tåler det, men har ikke prøvd...)
1/2 pk gjær
1 1/4 dl sukker
3/4 ts salt
1/2 ts kardemomme
8-9 dl glutenfritt mel (semper finmix)
75 g Soft Spesial

Til fyll/smøring
Soft Spesial
sukker og kanel

Pensling: 
egg
rismelk/vann
perlesukker

Temperatur/steiketid: 
200 grader i ca 15 min

Ingrediensene bør være romtempererte. 
Sett til side 0,5 dl av den lunkne melken og alt smøret til senere.

Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Deretter tilsetter du resten av ingrediensene (minus melka og smøret som du har satt til side). Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 5 min.
Tilsett den siste delen av melka litt etter litt i små mengder. Deigen blir nå smidig og får en blank overflate. Deretter tilsettes smøret. Kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt inn i deigen. Dersom deigen er veldig seig anbefaler jeg å tilsette mer mel.

La deigen heve i ca 1 time 
Kjevele deigen ut til en 1 cm tykk rektagel, ha på smeltet smør, sukker og kanel. Brett deigen i to og kjevle lett over. Skjær strimler og lag "knuter" (ikke så lett på den glutenfrie som den "vanlige" utgaven). 
Heves ca 15-20 min (men kan også droppe etterheving). Pensle med en blanding av egg/rismelk (bare rismelk kan også brukes) og strø på perlesukker. Steikes ca 15 min ved 200 grader.









Hvem er hvem? "Verdens beste kanelknuter": 
"vanlig" og "uten alt" 
De verken så eller smakte veldig forskjellig 








- og allergikeren var meeeeeget fornøyd med dagens bakst!




Denne retten er lagd/kan lages uten: melk/gluten/soya/nøtter (egg?: ikke prøvd, men tror det går greit)


8 kommentarer:

  1. Så bra Tove! Denne skal jeg følge med på. Håper ellers du/dere har det bra.
    Hilsen Ruth (din gamle nabo.)

    SvarSlett
  2. Dette så veldig godt ut Tove, skal jammen prøve meg på disse:) Takk for kjempe fin blogg:)

    SvarSlett
  3. ... og ingen "bismak" av fiberhusk eller slike tilsetninger. Lagde vannbakkels også, men skal teste dem ut med litt mindre mel :-)

    SvarSlett
  4. Her hos oss er det bra. Fullt hus i helga med LITT feiring av Rolf Inge: veldig hyggelig. Resten av feiringene tar vi til sommeren. 

    SvarSlett
  5. Det ser veldig godt ut! Men jeg lurer på en ting: Du skriver "inge bismak av fiberhusk eller slike tilsetninger". Men i oppskriften din står verken fiberhusk eller andre tilsetninger, så jeg ble litt usikker. Skal vi bruke fiberhusk?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg bruker ikke det i disse. Ofte står det fiberhusk i oppskrifter på gjærbakst, men jeg syns det gir en bismak, derfor er det veldig greit å finne ut at en ikke trenger det.

      Nå er jeg forøvrig straks klar for å legge ut innlegg om bryllupskake "uten alt", så følg med, følg med...

      Slett
  6. Idag lagde vi disse. Knallgode!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig å høre :-)

      Jeg sitter her og har lyst på ALT i kveld, og endte opp med fjällrundor-pizza og ferske bær m vaniljeyogurt og vaniljesaus til dessert - noe "med alt" og noe "uten alt" (kan jo egentlig spise nesten alt selv...)

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com