torsdag 16. februar 2012

50 årsdag og klippekrans "med alt" :-)

I dag får allergi være allergi - og så feirer jeg min 50 år gamle mann :-)
Vi har spist deilig wok (nesten uten alt, oppskrift kommer en annen dag) - og nå er kringla stekt, så det er bare å få på kaffen...

Jeg har lagd en stor porsjon: 2 klippekranser/kringler + "snurrerter"

Deig (feit, søt og god...): 
250 g margarin (olje kan også brukes)
1 l melk
2 pk gjær
250 g melis (noen sa en gang at gjærbakst blir ekstra god med melis, så da måtte jeg ha det i dag, men sukker fungerer helt fint)
1 ts kardemomme
ca. 1,6 kg mel (ikke ha i alt med en gang)

smeltet smør/margarin
sukker og kanel
ev. vaniljekrem
egg/melk til pensling
perlesukker

Smelt margarin og bland i melk, varmes til 37 grader. Rør ut gjæren. Tilsett sukker og kardemomme og ha i mel til deigen blir passe fast. Ikke ha den for fast, det er bedre å ha litt mel i under utbaking. La den heve ca. 1 time. 

Jeg delte deigen i fire i dag og lagde som sagt to klippekranser/kringler og så "snurrerter" av resten. Framgangsmåten er den samme: 
Kjevle ut en leiv (f. eks. 30x50 cm), smør på smeltet smør/margarin og strø på sukker og kanel. Vi er svake for vaniljekrem, så i dag la jeg på litt av det på klippekransene. Rull sammen.
Klippekrans: legg "pølsa" over på steikeplata. Begynn å klippe fra en ende. Klipp på skrå og brett/legg denne delen til siden (hm...vanskelig å forklare, men se bildet). 
Form som en krans. Heves ca 20 min. Pensle med en blanding av egg og melk og strø på perlesukker. Fordelen med perlesukker, er at en ikke trenger å ha på melis når en skal servere.
Steik ved 200 grader i ca 20 min. Steiketemperatur og tid kan variere fra ovn til ovn. Som dere ser av bildet, steike vår ovn ujevnt :-( 

"Snurrerter"("kanel og sukker i svingene", "alfakrøll", skillingsboller, solskinnsboller.... Kjært barn har mange navn): del i skiver, ca.1-2 cm tykke. Heves i ca 20 min. Jeg hadde vaniljekrem på noen ( i tillegg til smør/sukker/kanel) og da lagde jeg en liten grop med fingrene etter at de har hevet ferdig. Ha 1 ts vaniljekrem på, pensler deigen og ha på perlesukker. 

Som Wenche i "God morgen Norge" pleier å si: "Håper det vil smake, vel bekomme"


Denne retten inneholder flere allergener (melk/gluten/egg). For allergivennlig versjon: prøv "Verdens beste kanelknuter" 


2 kommentarer:

  1. Camilla Skiaker Mælen16. februar 2012 kl. 22:36

    Gratulerer med ung 50-åring i huset! Maten såg "smashing" ut. Håpar de har hatt ein fin dag!

    SvarSlett
  2. Hm... "Smashing" høres jo svært spennende ut. Tenk å være så ung at en vet hva noe sånt betyr :-) 

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com