mandag 27. februar 2012

Quinoa: et nytt bekjentskap...

I går og i dag har vi hatt quinoa til middagen vår. I og med at det er et nytt bekjentskap, og det ikke sto porsjonsmengde på pakken, tenkte jeg at det var nok som ris - og kokte 3 dl. Så både i går og i dag har jeg og mannen min spist quinoa - og enda var det litt til overs, så den var drøy...

Quinoa kan brukes istedenfor ris - og det er jo kjekt å kunne variere kostholdet. Jeg kjøpte denne pakken på en Meny-butikk, men jeg har også sett på helsekostbutikker. Det finnes også flere merker. 
På nettsidene til ncf (Norsk cøliakiforening) står det: 
"Quinoa blir i dag betraktet som en av verdens sunneste matvarer. Quinoa er også glutenfri – og ideell for cøliakere og andre som må unngå gluten i kostholdet.

Quinoa inneholder dobbelt så mye protein som korn, og proteinet er også av like god kvalitet som melkeproteinet, noe som gjør quinoa til super mat for vegetarianere og veganere. Den er veldig vitamin- og mineralrik og inneholder mye riboflavin, kalsium, vitamin E, jern, kalium, fosfor, magnesium, folat, og betakaroten. 

Karbohydratene i quinoa er komplekse, og tas derfor langsomt opp i kroppen. Dette gjør at blodsukkeret blir mer stabilt, og man føler seg mettere over en lengre periode enn hvis man skulle spist annen karbohydratrik mat. Den er altså ideell for de som ønsker å redusere vekten.

Quinoa er frøet til en urteplante som opprinnelig vokste vilt i Andesfjellene, og som senere ble dyrket av inkaindianerne. Inkaene satte stor pris på denne sunne og næringsrike veksten, og verdsatte den høyere enn gull. Inkaene betraktet quinoa som deres mest verdifulle matvare" 
(Les gjerne mer på: http://www.ncf.no/storypg.aspx?id=809&zone=26&MenuNode=634045084036235668 )

I går var det kylling og quinoa - og i dag karbonade og quinoa. Begge dagene hadde vi salat og peppersaus til (allergikeren var ikke heime, så det ble lettvint løsning med Gilde og Toro). Vi kommer absolutt til å kjøpe det flere ganger :-)
(beklager uskarpe bilder)

2 kommentarer:

  1. Jeg brukte quinoa for en god del år siden. Da måtte den vaskesSkylles godt for ikke å smake såpe. Det er mulig den som selges nå er vasket på forhånd. Men smaker det såpe - så skyll!

    SvarSlett
  2. På den pakken jeg kjøpte, sto det at den måtte skylles godt pga. bitterstoffet "saponin" (hva nå enn det er...), så jeg skyldte den veldig godt. 

    Syns det var en god avveksling, litt annerledes smak enn ris.

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com