onsdag 22. februar 2012

Banankake

Eunice en en flott dame fra det varme Ghana, som har slått seg ned her i kalde Norge, og etter å ha spist banankake hos oss, har hun etterlyst oppskriften. Egentlig er det leeeenge siden hun spurte etter den - og endelig: Eunice: "her er oppskriften :-)"
(uten egg: se nederst i innlegget)
Banankake smaker godt lunken/nystekt, men er også veldig god når den har vært frossen. Med andre ord: ei kake som egner seg til å fryses. I utgangspunktet skal det være rømme i den, men det passer ikke for en melkeallergiker, derfor måtte jeg finne et annet alternativ. I dag har jeg prøvd med kokosmelk ("helfeit", 17% fett) - og jeg brukte det både i den "vanlige" og den "uten alt". De smakte helt likt, så det var et vellykket prosjekt. OG: etter to dager er kakene like saftige og gode :-)
Oppskrift, rund form, 26 cm:
(tall i parentes = stor langpanne)
125 (375) g Soft Spesial
3 (7,5) dl sukker
4,5 (11,5) dl Semper finmix (annet glutenfritt mel kan sikkert brukes...)
2 (5) ts vaniljesukker
2 (5) ts bakepulver
2 (5) bananar
2 (5) egg
1 (2,5) dl kokosmelk (feit type)

For "vanlig" utgave: bytt ut det glutenfrie melet med hvetemel og velg en margarin som egner seg til baking. Og som nevnt over: det er rømme som er i originaloppskriften (surmelk kan også brukes, ev. en blanding). 

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Bland mel, vaniljesukker og bakepulver og tilsett det vekselvis med kokosmelken (rømmen). Mos bananene med en gaffel og ha dem i. Ha røren over i en rund form (26 cm). Jeg bruker bakepapir i bunnen. Steikes ved 175 grader i 40 minutter (jeg har bare en form som er 26 cm, så den "vanlige" utgaven er i en 28-form). For langpanne: 175 grader i ca 45 minutter (kjenn med en pinne el.l. om den er stekt)

Kaken smaker godt med melisdryss, men stivpisket Erlet med banan smaker også veldig godt :-). 
Tåler du fløte eller en annen fløterstatning, velger du selvsagt det.

Tips. Til en stor langpanne ganger du oppskriften med 2,5. Da har du litt å legge i fryseren. Steike sa ca 5 minutter lengre. 

Uten egg: med eggerstatning fra Orgran (blandes enten ut i vann eller ha i som den er)
Jeg prøvde den gluten/melkefrie oppskriften uten egg. Jeg lagde først én hvor jeg byttet ut de to eggene med 2 ts eggerstatning blandet ut i vann. Jeg stekte kaken i 40 min. Den virket stekt, men den var litt rå inni. Den ble heller ikke så høy og luftig som de andre to utgavene.

Jeg prøvde derfor én til: nå med 3 ts eggerstatning som jeg blandet med melet + at jeg tilsatte ei ekstra ts bakepulver og 1/2 dl ekstra kokosmelk. Jeg stekte kaken 5-10 min lengre. Resultatet ble ganske likt. Den siste utgaven så litt finere ut, litt mer farge og litt mindre rå inni. 
Uten egg/melk/mel/soya/nøtter.... Litt annerledes å se på, men smaken ble god, også dagen etter
(kan hende jeg må teste ut mer senere...)

(Retten er lagd/kan lages uten gluten/melk/soya/nøtter [egg])

12 kommentarer:

 1. Eunice like it so well. Good jobb done....
   

  SvarSlett
 2. Tips fra meg :) Den er VELDIG GOD med ostekrem, samme som man bruker på slik gulrotkake! Kanskje jeg skal slenge sammen det imorra?

  SvarSlett
 3. Hei :) det står at kaken er uten melk, men semper mix inneholder jo melk.Tåler du da den melken i semper bedre enn vanlig melk?? skal bake til en 1 års bursdag der jubilanten har gluten og melkeallergi.

  SvarSlett
 4. Hei Bente. 

  Semper fin mix, den med bilde av sjokolademuffins, er uten melk. Den er også naturlig glutenfri (heter kanskje noe annet nå). Semper grov mix er også uten melk. Lykke til. 

  SvarSlett
 5. Hvis man velger å ha fløte, hvor mye skal man da ha?

  -Line

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker du da stivpisket - eller i selve kaka?

   Jeg har aldri prøvd å ha det i kaka, har bare brukt rømme/surmelk eller kokosmelk. Hvis jeg stivpisker og har det ved siden av, avhenger det litt av hvor mange som skal spise det. Det blir jo ganske mye krem av en pakke fløte :-)

   Slett
  2. Hehe, jeg mente igrunn rømme og ikke fløte.

   -Line

   Slett
  3. Da er jeg med.
   Samme mengden: 1 dl på liten form, 2,5 på stor (lag en stor, den er ypperlig å fryse...)

   Slett
 6. Hei, så fin blogg du har! Denne må jeg følge med på! Har en jente på 5 år med melkeintoleranse.

  Hvor lenge skal den langpannen steke? Hvordan tror du det smaker med Oatly vaniljekrem oppå?

  Har du evt et annet forslag om langpanne sjokoladekake til bursdag i barnehagen?

  Kristine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Da har jeg ført inn steiketiden for langpanne-utagven: ca 45 minutter (jeg bruker en fyrstikk for å sjekke om den er ferdig stekt)

   Jeg husker ikke om jeg har prøvd vaniljekrem på, men det smaker helt sikkert godt. Vi bruker den ofte med vaniljeis til. Vet ikke hvilken is jenta di spiser, men erlet-is er veldig god - og den kan jo også ta med i barnebursdag i barnehagen. Den smaker nok mer nøytralt enn soya/ris-is og kan tilsettes uliek smaker (ligger oppskrifter på ulike typer her på bloggen).

   Andre godsaker som passer til barnehagefeiring kan jo være muffins (f. eks. Toros sjokaldemuffins hvis en vil ha det enkelt), rullekake, lettvinte wienerbrød, boller/kanelknuter/annen søt gjærbakst, brownies (og is?), banankake, eplekake, vafler, kokossveler.... Det er jo egentlig mange muligheter. Spørs hva frøkna liker :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com