tirsdag 31. desember 2013

Nyttårsdessert, takk - og godt nytt år

31. desember! 
Siste dag i 2013 - og nok et bloggår legges bak meg. 
Nyttårsdessert: frukt med smak av kanel, anis og vanilje
I dag er det som sagt siste dag i 2013. Mannen min og jeg har de siste årene valgt å feire kvelden alene - og trives med det. God mat, avslapping, kanskej en god film, ser på raketter - og tar forholdsvis tidlig kveld. I morgen skal vi ned til Stathelle og passe barnebarna våre mens mamma1n og pappa'n deres klargjør huset for fotografering og visning i forbindelse med salg og flytting. 

På menyen i kveld står pinnekjøtt med potet, kålstappe og saus. Vi kjøpte et lite lam tidligere i høst (se innlegg her) og har altså selv saltet og trøket kjøttet. Nå har det ligget i vann siden i går og er satt på koking. 

Til dessert i dag blir det frukt med smak av kanel, anis og vanilje. Vi kommer til å spise den med vaniljekesam, men her kan en velge det en tåler, enten det er kesam, fløte (ev. laktoseredusert), fløteerstatning som f. eks. erlet, havrefløte, soyafløte, kokoskrem... En kan selvsagt velge å ha frukten sammen med is, enten "vanlig" utgave eller lagd av erlet, soya, ris...). En kan selvsagt velge å spise desserten "bar".
Frukt med smak av kanel, anis og vanilje (2-3 porsj)
1,5 dl eplejuice eller vann
1/2-3/4 dl sukker
1 kanelstang
1 stjerneanis (ev. mer om du ønske rmer smak)
1/2 vaniljestang

 Lag sukkerlake ved å koke opp juice/vann og sukker. Del vaniljestangen og skrap ut frøene og ha det + kanel og anis i. Kok i ca 10 minutter under lokk.
2 clementiner
4-6 stor jordbær
8-10 bjørnebær
1/2 eple

Mens sukkerlaken koker, ordner/deler du opp den frukten/bæra du ønsker å bruke. Jeg tok av skinnet av clementinbåtene, men det holder å vare skrelle dem også. Hermetisk mandarin/frukt kan også brukes. 
Hell over sukkerlaken og vend frukten/bæra i laken. Sett kaldt til avkjøling
Anrett desserten i skåler og ha over f. eks. vaniljekesam. 
Flatkaker (krumkaker) "uten alt" smaker nydelig til. 

Jeg har smakt på desserten, dvs. kvalitetssikret den - og den er godkjent - så da er det bare å glede seg til kvelden. 
______

Takk - og godt nytt år!

Takk for i år til dere som leser bloggen fast - og dere som stikker innom innimellom. Kommentarer og mailer fra dere gir meg inspirasjon til å fortsette! 
Thea og jeg baker juledagsboller, 1. juledag 2012 (http://www.utenalt.no/2012/12/juledagsboller.html)
Det at jeg vet at sønnen vår og kona hans bruker bloggen som oppskriftsbok og inspirasjon, er også min inspirasjon. 
Mor og sønn (http://www.utenalt.no/2012/12/gjesteskribent-simon-allergikeren-var.html)
Takk til mannen min, Rolf Inge, som uten å protestere spiser allergimat stadig vekk - og som holder ut med fotograferingen min før vi kan starte på middagen... Det er jo også slik at allergikeren vår ikke bor heime lenger, og det er heller ikke så ofte at han er innom, slik at når jeg lager allergimat for å få oppskrifter/tips til bloggen, er det stort sett mannen min og jeg som spiser den...
Fylte svinekoteletter (http://www.utenalt.no/2013/05/fylte-svinekoteletter.html)
Tilbakemelding fra dere som ikke har noen allergier å ta hensyn til, er også hyggelig å få. Det er fint at også dere finner inspirasjon i bloggen. De fleste oppskriftene er jo "vanlige" oppskrifter som blir tilpasset vår sønns allergier (eller andres allergier når noen tar kontakt med meg og utfordrer meg), så de kan lett tilpasset tilbake igjen til "vanlig" utgave...
Havrekjeks med - og uten alt (http://www.utenalt.no/2012/12/deilige-havrekjeks.html)
Takk for tilbakemelding på Facbook, f. eks. slike som. "Nå vet jeg hva jeg skal ha til middag"... 
Fiskegryta - som jeg vet mange har brukt (http://www.utenalt.no/2012/02/deilig-fiskemiddag-pa-en-onsdag.html)
Takk til kusine Gry som gav meg (og henne) årets mathøydepunkt på allergifronter: jeg/vi fikk til krinalefse (lefse fra Helgeland). Hun spurte visst bare om jeg hadde prøvd å lage det - og da bare måtte jeg... Nå kan jeg greie alt (trur eg)!!!!!!!!
Krinalefse (http://www.utenalt.no/2013/12/jeg-greide-det-krinalefse-uten-alt.html)

 - og takk til "konsulenten" min, Rebekka. Husk at du startet dette - og må derfor stille opp for meg...
Etter mye styr og kontakt fram og tilbake med Google, fikk Rebekka etter hvert fornyet/ordnet bloggen her om dagen, slik at den kommer til å "være i drift" etter nyttår også. Det vil si at jeg blogger videre med allergimat i fokus. 

Dette året som har gått, har jeg prøvd å legge ut to innlegg i uka: ett rundt tirsdag-onsdag og ett til helga. Om jeg greier det i år, vet jeg ikke, så det får bli som det blir. 


Godt nytt år - og velkommen til å besøke bloggen i 2014!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com