fredag 20. desember 2013

Endelig gode tykkelefser

Jeg har prøvd noen oppskrifter på tykklefser, og et av forsøkene har jeg lagd innlegg om her. Jeg har aldri blitt helt fornøyd tidligere og har bl.a. prøvd med ulike typer mel. Etter at jeg lyktes å lage krinalefse "uten alt", fant jeg ut at jeg skulle prøve enda en gang å lage tykkelfse. Denne gangen brukte da en blanding av Schär-og Semper-mel + tragant - og jeg lyktes (hva det nå enn skyldtes...)
Tykklefse (ca. 15 stk)
Deig
1 egg 
1,5 dl sukker
ca. 3/4 dl sirup
3 dl risdrikk (jeg bruker Naturli' risdrikk)
150 g smeltet Soft Spesial (avkjøles litt)
1 ss bakepulver
1 ss hornsalt
2 kryddermål/2 ml tragant
300 g Schär mix C
300-350 g Semper finmix
______

* Pisk eggedosis av egg og sukker. 
* Tilsett sirup og pisk litt slik at den blandes inn i eggedosisen. 
* Bland alt det tørre og tilsett det vekselsvis med smeltet smør og risdrikk.

* Ha deigen på benken og kna sammen 
* Del i emner på ca. 100 g og lag boller av emnene
* Kjevle ut lefser på på størrelse med en middagstallerken (23-24 cm i diameter)
* En lefsebørste er kjekk å ha for å børste av overflødig mel. Jeg bakte disse lefsene ut på en tupperware-bakeunderlag, men på de "vanlige" lefsene bruker jeg ullpapp. 
* Steik lefsene på begge sider, slik at de får fin farge (jeg hadde takka på ca. 5)

Smøring til de ferdigstekte lefsene
ca. 100 g Soft Spesial
ca. 100 g melis
litt vaniljesukker
kanel
(oppskriften er ca-mål, da det kommer an på hvor mye smøring du vi ha i lefsene)

* Når lefsene er avkjølt, smøres de med smørblandingen
* Legg to og to lefser mot hverandre, del i to og skjær hver halvdel i 4-5 snipper
... og så var det bare å nyte baksten....
Lefsene er så nært opp til "vanlig" utgave, at det nesten er vanskelig å kjenne forskjell. 

Smakte akkurat på en lefse som hadde ligget i plastpose på benken siden onsdag morgen, og den smakte like godt :-)

Om du vil lage "vanlig" utgave, bytter du bare ut den glutenfrie melet med hvetemel og bruker en margarin du liker. Tragant kuttes ut. 

Da jeg lagde en ny porsjon "flatkaker" (krumkaker) her om dagen, prøvde jeg også ut en variant uten egg - og den oppskrifta skal jeg prøve å få ut i løpet av helga. 





2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com