mandag 9. desember 2013

JEG GREIDE DET!!! Krinalefse "uten alt"

Tenk at jeg greide det!!! 
Krinalefse fra Helgeland, nå også "uten alt" - også uten melk! 

Jeg har prøvd på diverse lefseprosjekt i de fem årene siden sønnen vår fikk allergi, men jeg vil ikke påstå at de har vært de beste... Krinalefse, fra mitt barndoms rike på Helgelandskysten, har jeg imidlertid ikke prøvd på, av den grunnen at jeg ikke trodde det gikk. 

Da min kusine Gry etterlyste glutenfrie krinalefser, kunne jeg ikke stå i mot å prøve å lage det. Nå var det slik at i hennes familie kunne de ha melk, men det kan jo ikke sønnen vår ha, så når jeg først skulle prøve å lage, tenkte jeg at jeg måtte også ta de uten melk. 
Jeg lagde deigen uten melk, men til "ryet", det som man smører oppå og lager mønster i, laget jeg to utgaver, en uten melk og en med.

Innlegget i dag er nok for spesielt interesserte, så jeg skriver ikke så detaljert framgangsmåte, men om noen ønsker å vite mer, kan de ta kontakt på mail (det er nemlig mye å skrive/forklare)...

08.03.21: Det er nå flere år siden jeg bakte krinalefse "uten alt" fordi sønnen vår nå ikke kan ha egg heller, men ta kontakt om det er noe - og så ser jeg om jeg kan svare...
I tillegg til steiektakke, trengs det også et godt rutekjevle og en bakepinne. En lefsebørste er også et godt hjelpemiddel, men det går også med en vanlig pensel/børste. Denne lefsebørsten bruker jeg bare for glutenbakst, så jeg måtte bruke en vanlig liten smørpensel på de glutenfrie, men jeg var fristet til å dra på butikken og kjøpe en børste for glutenfri bakst også 
Til kriningen trengs en krine. Jeg har en hjemmelagd en av tre, men i Nord-Norge får en kjøpt med metallstykke fremst. En god smørekniv er også greit å ha. Pizzaspade trenger en ikke, men den er veldig god å ha når en skal steike lefsene igjen etter kriningen...

I oppskriften min på de "vanlige" lefsene mine er det ikke egg, men jeg brukte det som bindemiddel i denne deigen. Deigen ble veldig god, og jeg vet ikke om det var egget, blandingen av melet - eller traganten som gjorde utslaget. Den ble seig og god, lefsene kunne løftes på uten at de gikk i stykker - ja, det gikk rett og slett over all forventing! 

Deig til krinalefse, ca. 15 stk 
(uten gluten , melk og soya) 
50 g Soft spesial
1 stor ss sirup
1 egg
1 ts edikk
2 dl risdrikk
(hvis du kan ha melk, kan du bruke 2 dl surmelk - og droppe edikk)
50 g sukker
1 toppet ts hornsalt
2 kryddermål (2 ml) tragant
150 g Schär mix C
ca. 300 g Semper finmix

Smelt smøret sammen med sirup. Ha i edikk og egg (se kommentar over om ev. bruk av melk). Ha i det tørre, men ikke ha alt semper-melet i med en gang, men ha i så mye at deigen kan bakes ut. Lag emner (se under). 

Når jeg lager "vanlig" krinalefse, lager jeg ofte emnene kvelden før, og jeg gjorde det nå også, men jeg tror de like godt kunne bakes ut med en gang. 

Utbaking
Når deigen er lagd, veies emnene. Jeg hadde ca 60 gram på hver. Jeg lager små boller og dekker dem til til jeg skal bake dem ut. 

Jeg brukte finax-mel til utbakingen, fordi jeg trodde det var det jeg hadde brukt i deigen, men det var altså Schär mix C (kan ikke huske alt i slike prøveprosjekt. Semper.melet var ikke godt å bake ut i. 
Jeg kjevler på ullpapp, og har klipt det til til den størrelsen jeg vil ha på lefsene. Disse er ca 33 cm i diameter
Lefsene steikes bare LITT. De skal så vidt være litt tørre. Blir de for mye stekt, blir de fort tørre på kantene og smuldrer når de skal krines. Dekk de stekte lefsene godt til, slik at de ikke tørker. 

Krining - og r
(til ca. 15 lefser)
4 egg
70 g sukker
ca. 1/2 dl sirup
1,5 dl erlet
ca. 1 dl vann
(hvis du kan du ha melk, kan du bruke ca. lik mengde 
rømme, fløte og melk, tilsammen ca. 2,5 dl)
1/2 ts salt
1 ts hornsalt
2 dl potetmel
2 dl Schär mix C
ca. 5 dl Semper finmix 

Visp egg, sukker og sirup litt sammen. Bland erlet og vann (ev. melkeblanding) og ha det i. Ha så i potetmel, Schär-melet, hornsalt og salt og bland godt. Til slutt har du i semper-melet til ryet blir ganske tykt/klisset (omtrent slik det er når man lager brød/rundstykker med klissen deig). Ryet må imidlertid kunne smøres utover, så hvis det blir for tykt, kan du ha litt mer vann i.
Når en har lagd ryet, smører en det utover lefsa. 
Så lager en striper/mønster med krina. De glutenfrie lefsene ble for mye stekt, slik at kantene ble tørre og smuldret lett opp. Det var derfor vanskelig å smøre helt ut på kanten. 
For at lefsene ikke skulle bli så brente der det ikke var ry, skar jeg av det ytterste
Så var det inn i ovnen: varmluft og grill på 250 grader til de ble passe brune. Jeg la så press på dem, slik at de holdt seg flate. 

Servering
Lefsene bløytes to ganger. Jeg legger dem i fuktig klede og har klede mellom hver lefse. 
Lefsene smøres med smør (Soft spesial), sukker og kanel, brettes i to og deles i 4-5 snipper. 

Da har mannen min og jeg testet glutenfrie krinalefser, både helt melkefri utgave og en utgave med melkeprodukt i ryet. Begge var veldig gode - og det var vanskelig å kjenne forskjell. 

Da venter kusine Gry på "voksenopplæring", som hun sa, hvis da ikke dette innlegget holder. Om noen andre helgelendinger - eller andre interesserte - ønsker mer info: ta kontakt: tovejohansen62@gmail.com (så kan vi mailes/ringes)

"uten alt"...
...og "med alt"
 (...og en lang bakedag er til ende...)

Ha ei god uke!7 kommentarer:

 1. Jeg er kjempeimponert over alt hva du får til.
  Det ser veldig godt ut. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) (godt var det - og i dag kjøpte jeg lefsebørste til glutenfri bakst...)

   Slett
 2. Supert, Tove. Nå skal her prøves. Snakkes etter hvert som motet synker og behovet for hjelp stiger :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi satser på at motet stiger, men det er likevel lov å ta kontakt. Lykke til (PS. Om du kommer hit, har jeg to-tre lefser med melk i ryet som du kan hente...)

   Slett
 3. Odd-Einar Trettbakk26. juli 2015 kl. 18:59

  flott du fikk det til
  imponerenes
  det jeg lurte på om du vet hvor man kan få kjøpt ei slik kringe, ei med messingbit slik det er på helgeland
  har vært på utkikk av slikt i flere år
  håper på positiv svar fra deg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk det til!

   OG: Jeg fikk det til i sommer også da jeg bakte til bryllup :-) Sist gang justerte jeg oppskrifta litt, men bra ble den.

   Mi "krine" er jo hjemmelagd og er bare i tre, for de har jo ikke slikt her sør. En eldre mann her sør lagde den til meg da vi flytta hit for over 20 år siden, og den fungerer veldig bra. Jeg er ikke vant med noe annet.... Jeg har imidlertid kjøpt et lefsekjevle på Husfliden i Mosjøen for mange år siden, og jeg tror de fortsatt har litt bakeutstyr, så du kan jo sjekke der - eller en annen huslflidsbutikk.

   Lykke til!

   Slett
 4. Hei
  Takk for veldig fin oppskrift med grei forklaring. Steketemperatur på ovnen 250 grader med kun vasrmluft eller bruker du også i tillegg grillen?
  Lurer på om du kan sende meg den vanlige oppskriften (med vanlig mel)også.
  På forhånd takk.
  Mvh
  Hildegunn

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com