mandag 2. desember 2013

Bakedag: pepperkakehus, pepperkaker og "flatkaker"

...noe "med alt" og noe "uten alt" 
               - og med hyggelig selskap i bakingen
Adventen har kommet...


Vi har tent det første lyset og kjøpt lilla blomst (asalea), stjerner er kommet opp i vinduene - og vi har  kommet i gang med bakinga. 
Bakedugnad
I dag har vi hatt besøk av datteren vår, Rebekka, og barnebarna våre, Thea og Toboas. De siste seks årene har vi også hatt besøk av Clinton og Joseph når vi har bakt pepperkaker, og tradisjonen tro, var de med også i år. 
¨
I og med at vi ikke trengte å tenke på allergi når det gjaldt pepperkakene, gjorde vi det enkelt og kjøpte pepperkakedeig på IKEA (nå er det jo slik med pepperkakedeig, som med mye annet man kjøper, at man gjerne kommer fram til at det er det som er hjemmelagd som er best...)

Mannen min bakte pepperkakehusene i går og satte dem også sammen. Dette er nemlig ingen jobb som passer for barn - og heller ikke for mor!!! 
Utholdende baker - holdt ut til siste slutt!
Det å kjevle er ikke så enkelt. Det var faktisk enklere å spise deigen...
Dyp konsentrasjon i kjevlinga...
Det ferdige resultatet
Så var det pynting av pepperkakehus
Ikke hele tiden enig om pyntingen...
"Jeg syns det ser ganske fint ut, jeg..."
------------------------

 Tidligere i dag bakte Rebekka og jeg også "flatkaker". Dette er rett og slett krumkaker som vi ikke ruller. Vi deler bare kakene i to når de er varme. De er veldig enkle å lage - og ikke minst veldig enkle å spise i og med at de ikke smuler noe særlig. Ofte lager jeg noen "vanlige" krumkaker, men det glemte jeg i dag. 
Flatkakene er både gluten- , soya- og melkefrie - og de er de beste, syns jeg (vi)! 
Rebekka regnet med at hun måtte sikkert lage 3-4 porsjoner til - for de bruker nemlig forsvinne fort (og det sier jo noe om at de er gode). 


Jeg har jo tidligere lagt ut innlegg med krumkaker/flatkaker, men for ev. nye lesere/følgere, tar jeg med oppskriften også her: 

KRUMKAKER/"FLATKAKER"
(Gluten-, melke- og soyafri , 60-70 stykker)
4 egg
250 g sukker
250 g potetmel
250 g semper finmix
250 g smeltet soft spesial
2 (2,5) dl vann

* Pisk eggedosis av egg og sukker
* Sikt melet og ha det i vekselvis med vann og smeltet smør
* Hvis røren blir for tykk, ha i mer vann.

* Varm jernet og ha ca. 1 ss røre i.
* Press litt sammen

Flatkaker: del kakene i to med det samme de er tatt ut av jernet. Avkjøle litt før du legger dem på rist
Krumkaker: Rull sammen platen over en ”krumkakerull”
"Dessertskåler". Legg de varme kakene i en skål eller kopp. Når de er avkjølt, kan de fylles med f. eks. moltekrem eller noe annet godt

Kakene avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

PS: Når kakene er "gått ut på dato", kan de brukes til f. eks. tilslørte bondepiker, tilslørte bondegutter eller bunn i ostekake eller fromasjkake.

Deilig kveldskaffe og nystekte "flatkaker"

Ha ei god uke!
4 kommentarer:

 1. Har nå testet krumkakeoppskriften din. Jeg puttet i litt under 2 ts kardemomme i også, og må si at disse var så nærme "vanlige" krumkaker som det kunne blitt. Takk for en god oppskrift. :-D
  Hilsen Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Kardemomme smaker nok veldig godt i krumkakene. Her er mye av flatkakene våre borte nå, så det kan hende jeg må lage en ny ladning i dag (eller en annen dag) :-)

   Slett
  2. Tror jeg lagde noen ekstra... + noen peppernøtter ekstra....

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com