torsdag 12. desember 2013

Berlinerkranser

Her om dagen bakte jeg skrivefruens kaffekaker og berlinerkranser - og nå er det altså tid for oppskrift på sistnevnte. 

Jeg har funnet ut av allergibaksten så langt er med egg, men jeg har oppskrift uten egg fra tidligere år: silkekaker/sjakkruter, havrekjeks og peppernøtter (etiketten "Julebakst"). I tillegg ligger det oppskrifter på andre kjeks under "Kaffemat og desserter". 

Jeg har planer om å prøve med en annen melblanding på peppernøtter, så det kommer det nok innlegg om - når jeg får tid. Jeg har også tenkt å prøve på kokosmakroner. De er jo glutenfrie i "vanlig" utgave, og de har jeg lyst å lage til meg selv (allergikeren liker ikke kokos - og det er heller ikke det mannen min foretrekker). "Tiden vil vise..."

Oppskrifta jeg har er på en stor porsjon (ca. 80 stk), men jeg lagde bare 1/3 porsjon melke/gluternfri og samme størrelse på de "vanlige"

Berlinerkranser "uten alt" (ca. 25-30 stk)
1 hardkokt eggeplomme (gjerne lunken)
1 rå eggeplomme
60 g sukker
125 g Soft Spesial 
50 g jyttemel
ca. 150 g Semper finmix
-----
eggehvite
perlesukker

Berlinerkranser "med alt" (ca. 25-30 stk)
1 hardkokt eggeplomme (gjerne lunken)
1 rå eggeplomme
60 g sukker
125 g bremykt eller meierismør 
ca. 200 g hvetemel
-----
eggehvite
perlesukker

Framgangsmåte:
* Pisk eggeplommene (både kokt/rå) og sukker til eggedosis. 
* Smuldre smør i melet. 
* Bland alt sammen
* Rull fingretykke pølser, del i ca. 13 cm lange biter som formes til en krans. 
Dypp i eggehvite og perlesukker
Steik ved 180 grader i ca. 12-15 minutter. Avkjøl på rist.
Legg kransene over i tett boks når de er avkjølte

Her er det litt for en hver smak (allergi): skrivefruens kaffekaker og berlinerkranser med- og uten alt (de "vanlige" skrivefruens ble melkefrie...)4 kommentarer:

 1. Jeg laget den glutenfrie deigen, men det var umulig å rulle ut til pølser, da den bare smuldret opp! Hva gjør jeg galt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Christina. Det er ikek godt å vite hva som har skjedd... Er jo ca. to år siden jeg lagde disse, så husker ikke helt hvordan deigen var, men jeg fikk i alle fall lagd kranser. Har du samme melblanding? Kan det være noe med eggene? Kanskje det går an å ha litt tragant oppi hvis du har det (har brukt det i lefsedeig), ev. bruke litt fiberhusk. Håper du får det til.

   -tove-

   Slett
  2. Takk for svar:) Jeg har brukt samme melblanding, ja. Har desverre ikke hverken tragant eller fiberhusk for hånden. Får evt la deigen vente til i morgen. Hvor får man kjøpt tragant, forresten? Hilsen Christina

   Slett
  3. Mange av julebakst-deigene bør/skal ligge over natta, så kanskje det er nøkkelen her??? Jeg kjøper tragant på apoteket. De har det ofte rundt juletider (rukes visst i marsipan - som jeg ikke liker). Håper det funker.

   Om det er vanskelig å trille ut/flytte på kransene, kan det kanskje være lurt å trille dem ut på bakepapiret, bare pensle med eggehvite og strø på perlesukker i stedet for å dyppe.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com