fredag 3. januar 2014

Monicas glutenfrie potetlomper

- som kan brukes til litt forskjellig :-)

For noen uker siden fikk jeg en mail fra vår svigerdatter, Monica, med oppskrift, framgangsmåte og bilder på glutenfrie potetlomper. Jeg takker jo og bukker for alt slikt - og særlig når oppskrifta og framgangsmåte stort sett er skrevet ferdig... Etter å ha sittet med tentamensretting og terminplan noen dager, har det ikke blitt så mye tid å lage blogginnlegg, så da var det godt å hente inn noen Monica sitt, så vær så god: glutenfrie potetlomper

Etter en deilig kjøttkakemiddag hadde vi en del kokte poteter igjen, så jeg tenkte å prøve meg på tortilla/potetlomper som var glutenfrie. Jeg huska det stod en oppskrift i kokeboka «Fra boller til buritos» som jeg fikk da jeg hadde heimkunnskap i 9. klasse, og jeg gjorde litt om for å få den allergivennlig. 

Ut av de potetene jeg hadde, fikk jeg laget 6 lomper (fem i tortillastørrelse og en liten). Jeg brukte ca. 1 time fra jeg starta med å skrelle poteter til alle lompene var ferdig stekte. Det går nok litt raskere neste gang, siden jeg nå prøvde meg litt fram på oppskrifta, samt at det var første gang jeg har prøvd takka vår. I oppskrifta står det at man skal steke i tørr panne, så man er ikke avhengig av takke for å lage dissa lompene.

Ingredienser:
6 kalde kokte poteter (mine veide 560g uten skall)
1,5 ts salt (kan godt ha i litt mer også)
8 ss semper grov mix 
(det stod rugmel i kokeboka, og jeg syntes grov mix ligna mest)
1. Skrell potetene og del dem i mindre terninger
2. Ha potetbitene i en bolle sammen med saltet og mos de godt med et stamperedskap eller en gaffel. Jo færre potetklumper, jo bedre.
3. Når potetene er godt most, ha i melet. Deigen ble etter hvert smuldrete og tørr, så da gikk jeg over til å kna med hendene. Da gikk det mye bedre. Kna til deigen har blitt smidig.
4. Trill deigen til ei lang pølse og del den opp i emner. Jeg veide deigen bare for å se hvor mye den veide nå, og vekta viste 710 g. Jeg trodde det var nok til 8 lefser, men som tidligere nevnt, fikk jeg 6 lomper av deigen. De største lompene jeg laget veide ca. 130 g før steking.
5. Trill emnene til boller og trykk dem flate med fingrene. Jeg prøvde først med kjevle, men opplevde at de sprakk, så holdt meg til å presse de ut med fingrene. 
6. Deigen skal være ganske tynn, og bør snus underveis mens man trykker den ut. Jeg sleit litt med å snu den uten at den sprakk, men bakematte (mitt favoritt-kjøkkenredskap!) og stekespade hjalp godt.
7. Legg den tynne lompa på takka og pass på å snu ofte. Den skal se ut som ei vanlig lompe når den er ferdigstekt, med noen gylne flekker.

-NB!  IKKE legg varme lomper oppå hverandre på en tallerken, slik jeg gjorde. De underste blir da fuktige av dampen…
- Lompene holder seg mjuke om man legger de i plast, men vent til de er avkjølt.

_______

Quesadilla
Samme kveld som dissa ble stekt, prøvde vi dem ut som quesadillas (Som Tove tidligere har lagt ut her), hvor de ble lagt i ei tørr steikepanne på middels varme. På lompa la vi ost og pepperoni og stekte under lokk til osten var smelta. Deretter ble den bretta sammen som en calzone. Mannen i huset var meget fornøyd med hjemmelaga, glutenfrie quesadillas til kvelds.


Tortilla/taco
Dagen etter var det taco som stod på menyen. Vi testa ut både en av lefsene som ble stekt dagen før, samt at jeg stekte opp to nye med deigen fra dagen før. Erfaringa mi var at det var mye lettere å jobbe ut deigen etter ei natt i kjøleskap, og med minst mulig mel. Da sprakk ikke deigen, og jeg hadde heller ikke problemer med å flytte lompa over på takka.
Tortillalefser til taco kunne ikke Simon huske å ha spist siden han ble allergisk for over 5 år siden, så han var ganske spent på forsøket. Simon hadde to kommentarer til tortillalefsene; «NAM» og «HELT YPPERLIG». Det får jeg ta som et tegn på at de var gode. Den som ble stekt dagen før var blitt noe tørr, som glutenfritt vanligvis blir, mens de to som ble stekt samme dag var mer enn godkjent. 

Tips i ettertid (laga jo lomper 6 ganger på 2 uker... :P )
- ca 1 god ss grov mix pr 70g potet (sånn ca).
- potetene er best å mose når de er varme
- deigen var lettere å jobbe med (kjevle ut) når den hadde liggi kaldt i kjøleskapet litt føre
- jo mindre mel å bake ut med, jo bedre blir det 


-Monica

God helg!

Jeg har tidligere lagt ut innlegg på potetlomper: "med alt" finner du her - og "uten alt" finner du her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com