lørdag 7. desember 2013

Skrivefruens kaffekaker

Den første oppskrifta jeg har i boka jeg begynte å skrive oppskrifter inn i i 1979, er Skrivefruens kaffekaker. Jeg tror jeg har lagd de hver jul siden..., ja, jeg husker ikke - og dette er slike kaker som yngstemann i huset "må" ha. 
Kakene er superenkle å lage. Det tar ikke stort mer enn 20-30 minutter + steiketiden på 20-25 minutter - og så blir det også mange kaker av oppskrifta. 

I dag har jeg lagd både disse + berlinerkranser x2 (med - og uten alt). Det er dessverre egg i kakene, men ellers er de uten gluten, melk, soya og nøtter. Det er mulig det går fint å kutte ut egg, men det har jeg ikke fått prøvd. Deigen er ganske lik med silkekaker/sjakkruter, som jeg la ut oppskrift på i fjor, og de er det ikke egg i, så derfor vil jeg tro at det kan gå.. 

Jeg skulle halvere oppskriften, men fordi 1 egg er litt vanskelig å dele, tok jeg et lite egg og økte litt på mengden av smør, sukker og mel, slik at det ble litt over halv porsjon.

Da jeg skulle lage den "vanlige" utgaven, valgte jeg å bruke Soft Spesial, slik at den ble melkefri. Da kan nemlig svigerdatteren vår også spise den - og trenger ikke da spise den glutenfrie.

Skrivefruens kaffekaker "uten alt" (ca 1/2 porsjon)
125g Soft spesial (annet margarin/smør)
125 g sukker
1 lite egg
1 ss kakao
1/2 ts bakepulver
 2 ts vaniljesukker 
100 g semper finmix
75 g toro melblanding
-----
170 grader i 20-25 minutter
-----
melis m/vann (eller eggehvite)
_________

Skrivefruens kaffekaker "med alt" (1/1 porsjon)
200 g margarin/smør (eller Soft Spesial for melkefri utgave)
200 g sukker
1 egg
2 ss kakao
1 ts bakepulver
 4 ts vaniljesukker 
300 g hvetemel
-----
170 grader i 20-25 minutter
-----
melis m/vann (eller eggehvite)
_________

Smør og sukker røres hvitt. Tilsett egg. Bland det tørre og ha det i. Blir deigen veldig bløt, kan du ha i litt mer mel. 
Ha deigen på bordet og trill ut pølser, ca. 30-40 cm lange (passe til steikebrettet): 2 pølser på "uten alt"-porsjonen og fire på hel porsjon. Trykk dem flate med fingrene. 
Bland melis med vann, ev. eggehvite. Hvis du bruker eggehvite, blir glasurene hvitere. Ha glasur på midten og smør den utover. Del opp passe store kaker, 2-3 cm brede.
Legg over på rist og avkjøl godt, slik at glasuren stivner. Jeg legger matpapir mellom lagene i kakeboksene, slik at de holder seg fine og at dte ikke blir så masse smuler på glasuren. 

På bildet er det også berlinerkranser "uten alt", og de vil det komme oppskrift på en annen dag. 
O, jul, med din glede :-) ("uten alt")

(i tillegg til disse boksene det to-tre gi-bort-bokser som allergikeren og kona skal få. De driver og pakker og skal flytte til nytt hus neste uke - og sikkert ikke har så masse tid å bake :-)

God adventshelg

(Nå skal jeg teste ut pizzastein i ovnen...)


2 kommentarer:

 1. Hei!

  Er det bare å doble uten alt oppskriften dersom man lager mye mer enn bare halv porsjon?:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare å doble i vei - så mange/mye du vil ha :-).

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com