mandag 16. desember 2013

Peppernøtter og test av ny melblanding...

= ikke bra!!!

Da vi for fem år siden for første gang bakte gluten- og melkefrie peppernøtter, prøvde vi å bake med Toro-mel. Deigen var veldig god å bake ut, og peppernøttene så perfekte ut der de lå på steikebrettet i ovnen - de første fem minuttene. Så skjedde det: de fløt utover, slik at til slutt var hele brettet dekket med flate "peppernøtter". Det var jo synd å kaste dem, så vi tok pizzahjulet og skar biter - og så tok sønnen vår (allergikeren) dem med seg på internatskolen han da gikk på. Der forsvant de :-)

I og med at vi her i huset ha harde peppernøtter, og sønnen vår da ikke kunne spise de "vanlige" lenger, måtte vi jo teste en ny utgave. Når ikke Toro-melet passet, prøvde vi en blanding av jyttemel og Semper. Disse nøttene ble fine på fasongen! 

Jeg syns forøvrig ikke at jyttemelet er det glutenfrie melet som smaker best, så i år fant jeg ut at jeg ville teste ut en blanding av Toro og Semper. Mange har skrevet på allergisider på Facebook at denne blandingen er god til småkaker, og derfor fant jeg ut at jeg ville prøve det på peppernøtter. 

Optimistisk: blanding av Toro og Semper....
Fortsatt optimistisk: deigen er god å bake...
Optimistisk??? Venter foran ovnen: "Vil de bli bra?"
OG: resultatet ser du her: 
Vi prøvestekte bare noen få, så resten av deigen gikk i søpla, kjelen ble vasket, jeg kjørte ned på butikken for å kjøpe mer sirup, vi lagde ny deig - og så satte vi i gang med den oppskriften vi visste fungerte, nemlig med jyttemel og Semper:
HARDE PEPPERNØTTER (= 1/4 porsjon)
250 g sirup
250 g sukker
1/2 dl erlet fløteerstatning * 
70 g soft spesial
1/2 ts pepper (bruk måleskje)
1/4 ts natron 
200 g jyttemel (jeg brukte grønn pakke)
250-300 g semper finmix (til passe deig)

(2019: nå har det kommet Gryr "fløte", og den fungerer veldig godt)

NB. Ikke lag deigen for fast, tilsett heller litt mel under utbakingen

* Kok opp alt utenom melet
* Sikt melet og ha det raskt i

* Hold deigen varm under utbaking (pass på så den ikke blir brent)
* Dekk den med plast og ha også på lokk

 * Ta litt og litt deig på bordet
* Er deigen for løs, kna inn litt mer mel
* Lag pølser og del i biter som trilles runde
* Legges på steikebrett
* Steikes ved 180-200 grader i ca. 10-12 minutter

(sist gang jeg la ut innlegg om peppernøtter, skrev jeg at de glutenfrie måtte steikes i 15-20 minutter, men så lang tid brukte vi ikke nå...)
Dette ble bedre!
Det blir mange peppernøtter av 1/4 porsjon...

På lørdag var vi nede i Kargerø/Sannidal og hjalp sønnen vår og kona hans å flytte - og da smakte det godt med peppernøtter, flatkakerkrinalefse, berlinerkranser og skrivefruens kaffekaker som vi hadde med oss. 
___________

Om du tåler gluten/melk/soya, tar jeg med oppskrift på "vanlige" peppernøtter. Som nevnt over vi ha disse - og vi må nok lage noen av de "vanlige" også før helga. 

Da jeg var barn, lagde vi stort sett alltid hel porsjon - og det er mye (vi lagde 1/4 prosjon i år). Peppernøttene var alltid på kaffebordet i advents - og juletiden, ofte stod det ei skål på benken - og skulle vi ut en kveld, tok vi gjerne en neve med nøtter og putta i lommen og gikk så og sugde på dem og spiste og kosa oss. 

NB! De er harde, så ikke tygg dem, før du har fått myknet dem litt. Kaffe smaker selvsagt godt til...

HARDE PEPPERNØTTER, "vanlig" utgave (= 1/4 porsjon)
250 g sirup
250 g sukker
1/2 dl fløte
70 g smør/margarin
1/2 ts pepper (bruk måleskje)
1/4 ts natron 
ca. 500 g hvetemel 

Ha ei god uke!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com