fredag 1. juni 2012

GRØNN GLEDE....

...og én gul glede :-)

For et par uker siden hadde jeg besøk av en venninne, Ingrid Gurine, og hun hadde med seg en flott og nyttig gave, nemlig urtepotte med urter og urtesaks. De to urtene som sto i, har jeg plantet ut, men jeg har kjøpt et par nye som pryder kjøkkenbenken. Nå er det vanlig basilikum og thai basilikum som står i. 
MEN det mest fantastiske er urtesaksa. Den er nemlig genial - og det gjør det mye enklere å bruke urtene. Man kan selvsagt rive urtene og ha det i maten, men jeg har i alle fall stått og hakket med kniv/"urtehakker", og syntes at det var litt tungvint. Men jeg ser at jeg bruker mye mer urter nå :-)
Når man klipper urtene, blir de passe store strimler - og etter bruk, skyller jeg bare saksa og lar den stå litt åpen i festet på potta.
Jeg har en snill mann som jobber for meg - og når jeg ønsket meg veldig et lite urtebed i hagen, ja, så laget han det til meg før han sådde den nye plenen. 
Bedet er plassert rett nedafor terrassen, slik at det er enkelt å gå ut og hente det jeg trenger. De fleste av urtene er kjøpt på vanlig dagligvarebutikk. I tillegg til urtene har jeg kjøpt et par crispiesalat som jeg har satt ned. Det som er kjekt med urtene, er at de kommer opp igjen om en klipper dem (i alle fall hvis en er heldig). Tidligere har jeg hatt både basilikum og oregano hele sommeren, så jeg håper at jeg berger alle i år. 
Dette har jeg akkurat nå (er plass for noen til): sitronmelisse, oregano, basilikum, gressløk, timian, rosmarin og ruccula + crispiesalaten. 

Jeg har ikke mye erfaring med bruk av urter. Det har gått mest i gressløk, basilkum og oregano. Gressløken har stort sett bare vært brukt til eggerøre og laks og de andre to har jeg brukt mest til pizza og potetform (bl.a. oppskrift her), samt litt i marinade, f. eks. da vi grillet kylling tidligere i vår: 

Jeg kunne gjerne trengt tips til bruksområder - og til hvilke urter jeg bør plante der jeg fortsatt har plass

God helg!


2 kommentarer:

 1. Hvor får man kjøpt disse urtesaksene ? Ann

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ann.

   Jeg fikk denne saksa i gave, og da sto den i et feste på ei dobbel urtepotte. Tror den var kjøpt på Notodden, kanskje "Hageland". Jeg vet at de har/har hatt samme type på Jula og jeg lurer på om jeg også har sett slike på Jernia/Til bords. Den er i alle fall veldig kjekk :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com