tirsdag 12. juni 2012

Polarbrød - grove

Jeg er ofte innom bloggen til Mona Kristin, og tidligere i vår kom jeg over oppskrift på glutenfrie polarbrød - og fikk lyst til å lage. Det er ikke alltid en har tid til å lage det en finner der og da, men i går kveld ble de lagd - og de smakte fortreffelig :-)

Semper har noen polarbrød (Fjällrundor), men som som ellers: hjemmelagd er oftest best!

Jeg har altså tatt utgangspunkt i Monas oppskrift, men det er noen små forskjeller. 
Polarbrød (16 stk, "vanlig" størrelse)
2,5 dl vann
3 dl risdrikk/rismelk
1 dl olje
1 pk gjær (jeg liker den ferske best)
1 ss fiberhusk
1/2 ts salt
2 ss sukker
2 ss linfrø
100 g glutenfri havregryn (knust)
250 g semper grovmix
50 g fibrex (kan erstattes med grovmix)
ca. 250 g semper finmix

Steiking: 225 grader i ca. 7-8 min. 

Varm vann, risdrikk og olje til 37 grader (litt varmere til tørrgjær). Løs opp gjæren. Tilsett fiberhusk og la den svelle i ca. 10 min. Ha så i det tørre, finmix til slutt til deigen får passe konsistens (NB! Jeg knuste havregrynene i foodprosessoren). 
La deigen heve i ca 30 min. Jeg tar den ut på bakebordet og knar den sammen før heving - hever den der med et klede over. Engangshansker er kjekt å ha på når en knar deigen.
Kjevle ut til flate, runde brød, store - eller små - alt etter hva du ønsker. Jeg lagde 16 brød av denne porsjonen
Stikk hull med f. eks. en strikkepinne eller en stor fyrstikk. Etterhev noen min, men ikke for lenge. De skal være flate... Stek til de såvidt har fått farge (jeg stekte i ca. 10 min). Avkjøl på rist med klede over for å bevare mykheten, og frys dem straks de er avkjølt (om du ikke spiser opp alt da...).
 Brødene som det er bilde av på Monas blogg, ser mer like ut de som man kjøper (mulig hun har kjevlet en stor leiv og stukket dem ut), de er mye jevnere i kanten. Hullene er også større, så jeg må kanskje finne noe annet å stikke med neste gang (brukt en stor fyrstikk). Jeg lagde de også noe grovere enn det som var originaloppskriften. 
Fortreffelig kveldsmat en mandag kveld. Jeg hadde prim og bringebærsyltetøy på, det hører liksom med til polarbrød, mens allergikeren hadde eplemos, sjokade (er melkefritt) og gulost (de fleste melkeallergikere tåler jo litt gulost).

En annen dag skal jeg lage noen som ikke er fullt så grove og se om de ligner mer de "vanlige"... Oppskrift kommer.... 

Ha en god dag!

PS: Polarbrød, både vanlige og disse, blir ekstra gode når de blir varmet i brødrister :-)

7 kommentarer:

 1. Hei!

  En super blogg du har laget! Lurer på en ting, hvor får man tak i Fibrex?

  SvarSlett
 2. Jeg kjøpte det på helsekost (Sunkost) tidligere, men oppdaget etterpå at de hadde fått det inn på Meny. Den jeg har nå er fra FInax, og de har også surmelkspulver i samme merke (+ én ting til som jeg ikke husker nå...). Hør med butikken din om de kan ta det inn for deg. 

  Du kan også bestille fra f. eks. allergimat.no, men det er jo litt frakt der. 

  SvarSlett
 3. Så arti at du prøvde de. Ser ut til at vi må gå over til helt melkefritt også for en periode iallefall. Inspirerende at du er innom bloggen min:) For jeg finner inspirasjon her hos deg:) Stå på.

  SvarSlett
 4. Ja, titter innom ofte, ligger under de bloggene som jeg besøker mest :-)

  Sønnen vår syns disse var knakande gode - og det samme syns kjæresten hans!

  SvarSlett
 5. For ein kjempekjekk, og nyttig blogg! Har ein 3 åring med cøliaki( nylig påvist) som sliter med å få brødmat i seg, spesielt i barnehage ...kanskje dette kan være vår reddning

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Polarbrød kan absolutt anbefales! Var på besøk hos barnebarnet vårt i helga. Hun kan heldigvis spise alt - og hun koste seg veldig med polarbrød, både de kjøpte og de som mor hennes hadde lagd etter oppskrift på bloggen her (det samme gjorde vi). Hjemmelagd prim smakte ekstra godt på - og på søndag lagde jeg et par minipizza til svigersønnen - med polarbrød som bunn. Det ligger ei til oppskrift på polarbrød på bloggen: http://www.utenalt.com/2012/07/havre-polarbrd-med-og-uten-alt.html

   Prøv deg fram med ulike typer mel - alt etter hva treåringen liker.

   Anbefaler ellers scones og foccacia - helst nystekt: godt for både de som må spise glutenfritt og de andre :-)

   Slett
 6. What's up, I want to subscribe for this web site to obtain hottest updates, so where can i do it please help out. hotmail sign in

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com