onsdag 30. mai 2012

Klubb, kompe, komle, raspeball, potetball...

Kjært barn har mange navn

Jeg har lenge tenkt jeg skulle lage "klubb", som vi sier der jeg er fra, men jeg har så lett for å glemme det når jeg står og lurer på hva jeg skal ha til middag... 

Sist uke fikk jeg dette til middag hos noen gode venner - og da bestemte jeg meg for å gjøre alvor av saken. Å ha klubb til middag, er nesten som den fineste festmiddagen - og da må en pynte bordet.... 
Selv om vi bare er tre heime om dagen, lagde jeg en stor porsjon, slik at vi også har middag i morgen. 
Jeg bruker bare en spiseskje (og hånden) for å lage bollene, og med den størrelsen ble det ca. 30 boller. 

1,5 kg (ca. 15) poteter
2 ts salt
3 dl vann
3 dl havregryn (jeg knuste dem litt først)
3 dl jyttemel (grønn)
ca. 6 dl semper finmix

rikelig lettsaltet vann (ca. 1 ts salt pr. liter vann)
Jeg gjorde det lettvint  - og brukte kniven i foodprosessoren istedenfor å raspe/kverne potetene (knuste havregryn først). Jeg delte opp potetene litt og kjørte dem i to omganger. 
Tilsett de andre ingrediensene, semper finmix til den blir passe tykk (6 dl ble passe til min porsjon)

Kok opp lettsaltet vann (ca 1 ts salt pr. liter vann) i en stor kjele (min ble litt liten, måtte bl.a. ta ut litt vann etter hvert)
Jeg brukte en spiseskje og hånden når jeg lagde bollene (ikke så lett å ta bilde av det, hendene var litt opptatt...). Fukt skjeen med vann. Legg bollene over i det kokende vannet (la det småkoke hele tiden). Bollene slipper skjeen lett. 
Det ble kanskje fullt etter hvert.... (var litt stor porsjon). 
La bollene trekke i ca. 30 minutter.

Når det gjelder tilbehør, er det veldig forskjellig hva som er vanlig. Mange bruker kålrot og kjøtt, noen liker flesk inni bollene, noen har "full pakke" med potet, grønnsaker, kjøtt og pølse - og noen, slik som oss, bruker stekt bacon og pølse og sukker/sirup til...

Det enkle er ofte det beste, så da ble det bacon og pølse (Go' og mager fra Gilde er "uten alt")
 Klar for festmiddag på en onsdag :-) (NB! Allergikeren ville ha sirup på, så det kom også på bordet...)
 Nam, nam. 
Gjett om det smakte - og like bra: det er rester igjen til i morgen...

Med litt for mye "klubb" i magen, er jeg fortsatt mett - 3-4 timer etter middagen :-)



2 kommentarer:

  1. Så flott en oppskrift denne skal jeg jammen lage til middag her med lillemann som har egg og melkeallergi.
    http://wendysinfamilie.blogg.no

    SvarSlett
  2. Middagen smakte dagen derpå også :-)

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com