tirsdag 26. juni 2012

Lettvinte wienerbrød

Nå var det lenge siden jeg hadde bakt lettvinte wienerbrød!!!
Der er flere år siden sist nå, så da var det på tide. I perioder bakte jeg disse ofte, både fordi de er veldig lettvinte, men også gode. Originaloppskrifta er hentet fra Kokebok for videregående skole (Cappelen 1979), og jeg hadde boka da jeg i min ungdom gikk på det som het husstell-linja på videregående. Lettvinte wienerbrød er ei oppskrift jeg har brukt maaaaange ganger, mens andre har aldri vært prøvd. Jeg har også tidligere lagd dem glutenfrie, men det er så lenge siden, så jeg husker ikke lenger hvordan de ble. 

Nå var det altså på tide å prøve igjen. Jeg prøvde både med- og uten egg, og begge typene smakte godt :-)
Her er oppskrifta (litt justert...): 15-20 stk
ca. 200 g (3,5 dl) glutenfritt mel
1 ss sukker
100 g Soft Spesial (eller mindre hvis en vil ha en "lettere" utgave)
1,5 dl vann
1/2 pk gjær *
1 egg (kan sløyfes, tilsett ev. litt mer vann) *
1/2 - 1 dl rosiner (kan sløyfes)

Steikes ved 225-250 grader i ca. 15 min., midt i ovnen.

(* I originaloppskrifta står det 1 pk gjær og 1 egg - og at en ikke trenger å doble disse mengdene ved dobbel porsjon)

Jeg blander alt sammen i foodprosessor, men om du ikke har det, kan du lage likevel. 
Smuldre margarin i mel og sukker. Rør ut gjæren i vannet (tørrgjær kan blandes rett i melet). Visp egget lett sammen og ha det i. Rør i rosiner om du ønsker å ha det i. 
Legg deigen med spiseskje på steikebrettet og etterhev i ca. 30-40 minutter. 
Steikes ved 225-250 grader i 15 min (midt i ovnen).

De til venstre for streken er uten egg - og de på den andre siden er med egg (i og med at vi tåler egg, og dette bare var en test, la jeg dem på samme plate). De som er med egg, hevet mer enn de uten, men det var kanskje bare tilfeldig)
Wienerbrødene er best når de er nystekte. Smør gjerne på melisglasur. Jeg bruker å ha litt sitron i, da blir det en frisk og god smak. 


God kveld!


7 kommentarer:

 1. Mmm disse skal prøves en dag:) Så bra godt ut Tove

  SvarSlett
 2. ...de var gode, så de bør prøves. Og veldig lettvint å lage :-)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for bake- og eksperimenteringsiveren din :)
  Har en mann med allergi/intoleranse for egg, gluten, melk og gjær samt en gutt som ikke skal ha melk - og denne bloggen er et funn.

  Endelig har jeg funnet en kake jeg kan bake til mannen (krydderkake) som ikke er banankake - vet du om jeg kan erstatte gjær med bakepulver og i så fall hvor mye?

  Gleder meg til å bake litt i forbindelse med bursdagene som kommer nå i oktober.

  Hilsen
  Cathrine

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil jo tro at det går, men har ikke prøvd. Kan prøve å huske å få sjekket det - eller prøvd det ut.

   Man lager jo scones uten gjær, så det vil vel kanskje bli noe likt med det, bare en "søt" utgave. Anbefaler ellers pai hvis han ikke skal ha gjær. Det ligger oppskrift både på eple- og blåbærpai her. Havrekjeksene er også gode, og kokos-svelene likeså, og isen og.... og.... og... Det finnes jo egentlig mye god allergimat :-)

   Slett
 4. Ja tenkte prøve sconesene dine på lørdag og så senere på kvelden pai - det har jeg ikke tenkt på før, så det må også prøves. Kokos svelene gikk ned på høykant forrige helg, de som spiste "vanlige" sveler klagde over at kokosvarianten var bedre, så tusen takk :) Og ja, havrekjeks må prøves :)

  I dag har jeg bestilt Erlet på butikken, nå skal det fryses ned til supper og sauser samt lages fromasjkake som skal i fryseren. Veldig glad for det samt "salttipset", det gleder jeg meg til å prøve, ja og isen da. Prøvde varianten fra allergikokeboken men syntes den ble altfor søt og altfor nei. Men må gjøre nytt forsøk på god is, vaniljeis :)

  Cathrine

  SvarSlett
 5. når du lager denne oppskriften uten gluten hvordan får du deigen til å holde seg sammen ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Det er jo ofte en utfordring med glutenfri deig i fordi man ikke får den seig og elastisk. Derfor er det supert med slik bakst som disse lettvinte wienerbrødene, for de skal bare settes med skje på plata - og de skal ha en litt "ruglete" overflate. Hvis du tåler egg, binder det deigene litt, men de kan også lages uten.
   Jeg lager som regel rundstykker og boller med løs deig som legges i muffinsformer. Da trenger jeg ikke ha i så mye mel - og baksten blir dermed lettere. I går lagde jeg lettvinte kanelsnurrere (bilde på FB-sida). Da la jeg bolledeigen i muffinsformer, rørte sammen mykt/halvsmeltet smør, sukker og kanel, hadde det i en sprøytepose med et lite hulle - og bare sprøytet det ned i bollene samtidig som jeg rørte litt rundt (kommer oppskrift/bilder etter hvert). Da slapp jeg kjevling og alt det der - og det ble supert resultat :-)
   Lykek til med bakingen!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com