fredag 4. mai 2012

Tykklefse 1 :-)

"uten alt" - og "med alt"

Tykklefse "uten alt"

For noen uker siden skulle jeg prøve å lage tortilla av maismel. Mannen bar opp takka og full av optimisme satte jeg i gang.... MEN prosjektet ble fort avsluttet, og deigen gikk i søpla :-(  Den var ubrukelig å kjevle, så jeg må nok leite og prøve litt mer før jeg setter i gang igjen med glutenfri tortilla... 

I alle fall. Når den store steiketakka først var båret opp, da syns jeg at jeg måtte prøve på noe annet, så da ble det tykklefse (og når det ble tykklefse til han med allergi, måtte jo vi andre også ha, så lenger nede i innlegget finner du oppskrift på "vanlige" lefser). 
Til 10 lefser (ca. 20 cm i diameter) brukte jeg:
1 egg
1,5 dl sukker 
75 g Soft Spesial
1 ss sirup
2 dl kokosmelk, feit type
0,5 dl risdrikk
1/2 ts natron
1/2 ts hornsalt
1 ts vaniljesukker
400 g Semper finmix
100 g jyttemel (grønn pose)

Pisk egg og sukker til eggedosis. Halvsmelt smøret og ha i sirup, kokosmelk og risdrikk. Tilsett dette i eggedosisen. Bland alt det tørre og rør det i. Kna det sammen på bakebordet, Jeg bruker tupperware bakeunderlag og dette er veldig godt å bake på. Deigen slipper da lett.
Del deigen i emner på 100 gram (jeg fikk 10 lefser av denne porsjonen). Lag boller og kjevle dem ca. 20 cm i diameter (en kan også kjevle en stor leiv og stikke ut mindre lefser med f. eks. et glass eller et lokk)
Stort eller lite kjevle? Det spiller egentlig ingen rolle....
Kantene blir litt ujevne, men lefsene kan pyntes litt på når de er smurt. 
Konsentrert!

Steik på steiketakka (eller steikepanna). Jeg hadde takka på 5-6. Steikes på begge sider. Lefsene var ikke så lette å få snudd: de knakk lett, så jeg gikk etter hvert over på pizzaspaden min, som jeg bruker når jeg baker "vanlige" lefser (jeg er litt over gjennomsnittet glad i bake lefser og burde hatt fri hele november og desember...). Bruker en vanlig steikespade, kan det nok være en fordel å lage lefsene mindre.
Når lefsene er blitt kalde smøres de med en blanding av Soft Spesial, sukker, kanel og vaniljesukker (jeg slumpet, men du kan ta utgangspunkt i oppskriften under, de "vanlige"). Lefsene brettes i to - eller smør én og legg en annen oppå.

Lefsene er fine å fryse. Når en skal servere dem, kan en skjære kantene litt, slik at de ser finere ut.
Lefsene ble gode, og også vår "ikke-allergiske" sønn og kjæresten hans likte dem. De er også testet av allergikeren - og de falt i smak :-)

 (Det kan nok hende oppskriften blir videreutviklet senere - og jeg har lyst til å prøve å gjøre om oppskriften under til "uten alt" etter hvert)


"Vanlig" utgave
For mange år siden fikk jeg oppskrift på tykklefser fra mamma'n til ei god venninne (Ann Elise), og den oppskrifta har fulgt meg i alle årene siden første gang jeg lagde dem. Jeg kalte alltid mamma'n hennes for "Mor Hubro", så derfor må det stå på oppskriften :-) "Mor Hubro" hadde cøliaki, men bakte likevel lefser, slik at andre kunne kose seg.

Lefsene er egentlig beregnet på å steikes i ovnen, men jeg har litt lite tålmodighet, så for meg å steike 30 lefser á 3-4 minutter, det går for seint, så jeg steiker vanligvis både i ovnen og på takka. Denne gangen brukte jeg bare takka (- og selvsagt steiker jeg flere i gangen, slik at det går fortere....)

Tykklefser fra "Mor Hubro"(ca. 32 stk)
2 egg
2 kopper (3 dl)  sukker
1/2 bx sirup
4 kopper (6 dl) melk (jeg bruker helmelk)
2 kopper (3 dl) smeltet margarin
2 ss bakepulver
2 ss hornsalt
ca. 1,5 kg hvetemel

Pisk egg og sukker. Ha i sirup. Margarin avkjøles litt og tilsettes vekselvis med det tørre. NB! Ikke ha i alt melet med en gang, tilsett litt og litt til deigen blir passe. Sett deigen kaldt en liten stund (30 min).
Å "bake på"

Del deigen i emner på 100 gram og form dem som boller. Deigen kan være litt vanskelig å kjevle ut, fordi den krymper en del. Da er et godt triks å "bake på", som vi sier hjemme i nord hvor jeg kommer fra. Det du gjør da, er at de kjevler bollene litt, legger dem oppå hverandre med mel mellom (slik at de ikke klistrer seg). Gjenta gjerne prosessen en gang til (snu da bunken og begynn på den første du kjevlet). Du skal da se at det er mye lettere å kjevle :-)
Kjevle så lefsene til de blir ca. 24 cm i diameter. Når du har vekt på emnene og diameter som hjelp i kjevlinga, vet du hvor tykke de skal være...(se kjevletips lenger ende i innlegget). Steik lefsene på begge sider.
Når lefsene er avkjølte smøres de med en blanding av: 
300 g mykt margarin
300 g melis
1 ts vaniljesukker
kanel (så mye som du ønsker)

Rør dette sammen, gjerne med mikser. Smør lefsene, brett dem i to - eller legg to oppå hverandre - og skjær i spisser.
Tykklefse med - og uten alt :-)

Nam, nam. 


Kjevletips: 
Jeg kjevler på ullpapp (ja, du leste riktig). Det kan kjøpes på byggvareforretning, men husk å få tak i av den sorten som er litt "lodden", ikke den glatte. Ha mel på ullpappen og da er det veldig greit å kjevle på den. Deigen klistrer seg da ikke fast, du kan snurre den rundt - ja, den er fantastisk å bake på.
Jeg har omtrent bare brukt denne måten, men jeg vet at andre bruker baksiden på en voksduk (av den "lodne" typen), noen har nylonstrømper på kjevlet og noen baker bare på benken. Bakeunderlaget fra Tupperware har jeg ikke prøvd på de "vanlige" lefsene, men det fungerer sikkert bra.

____________________

I morgen blir det eksamenslesing, gulrotkake-baking (til konfirmasjon) og et besøk på festivalen "Bøker i Bø". På søndag skal vi i konfirmasjon + at jeg må lese litt på morran og kvelden - forhåpentligvis.

God helg! 
5 kommentarer:

 1. Flink du er :-) Jeg bruker å steike tjukklefsene i steikeovnen, men ser jo ut som takka fungerer like bra.

  SvarSlett
 2. I "Mor Hubro"s oppskrift står det jo at de skal steikes i ovnen, men det var denne tålmodigheten min, som jeg skrev.... 

  Når de steikes i ovnen, blir det gjerne noen bobler på dem (tror jeg også har prøvd med hornsalt i bakemelet, men det blir det uansett). DIsse boblene løsner noen ganger (ofte) - og da blir jo ikke lefsene så fine. De gjorde det når "Mor Hubro" også bakte dem, så det følger nok med dem. Ved å steike på takka, slipper jeg det. 

  Ellers må vi, i år igjen, prøve oss på en felles krinalefse-bakst en gang :-)

  SvarSlett
 3. hei ! flott blogg til oss som ikke tåler alt...
  har du prøvd å bake med rødlotusmel? fikk tips på at det kunne brukes av oss som er glutenallergikere :) blitt helfrelst selv!

  SvarSlett
 4. Hei Guro. 

  Rødlotusmel har jeg aldri hørt om, men det skulle jeg gjerne like å prøve ut. Hvor får man tak i det - og hva er prisen i forhold til annet glutenfritt mel?

  Jeg skal prøve "Mor Hubros" oppskrift i glutenfri variant en dag. Skal også prøve å "forske" litt på farris sammen med natron, både i lefse og i "kokos-sveler". Der er visst noe med den kombinasjonen (ofte brukes jo kefir og natron sammen, men det er vanskelig når noen ikke kan ha melk)

  Takk for tipset :-) 

  SvarSlett
 5. Jeg baker lefser etter oppskrift fra min mor på 84. Jeg kjevler rett på bakepapiret. Tegner en sirkel på ca 26 cm på bakebordet og legger bakepapiret over. Fungerer helt fint.

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com