onsdag 9. mai 2012

Grove rundstykker 3

Da vi hadde "Fransk kyllingsuppe" på lørdag, bakte jeg også grove rundstykker. Jeg har jo tidligere lagt ut oppskrift på grove rundstykker (både "klissen" deig rett i muffinsformer og med deig som formes/bakes ut), men gjærbakst er jo noe som en gjerne har flere ulike oppskrifter på, så her kommer det en ny utgave, nr 3. 

Utgangspunktet er en oppskrift på bloggen "snuddpåhodet", men i oppskriften er det både meierismør, yoghurt og ost, og da må den gjøres litt om for å passe her i heimen. Denne gangen ble det utgaven som du finner her i dag - og rundstykkene ble veldig gode. De var myke og fine, også etter et par timer på benken. 

I og med at jeg ikke hadde yoghurt og ost i, noe som bidrar til saftig bakverk, tilsatte jeg fibrex og surdeigspulver i deigen. Om du ønsker å prøve oppskriften og ikke har dette, blir det sikkert godt bakverk likevel... 

Rundstykker (ca. 20 stk)
1 pk gjær
1 dl olje/smeltet Soft Spesial
5 dl rismelk
1 dl kokosmelk (feit type)
2 ss honning
2 egg
2 ts salt
400 gram Semper grov mix
350 gram finax grov mix 
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
2 ss fibrex
2 ss surdeigspulver
2 ts fiberhusk

Varm olje, melk, kokosmelk og honning til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett egg og salt - og så det  tørre. Ikke ha riktig alt melet i med en gang. Elt det godt sammen og spe på med mer mel hvis den er veldig løs. Den skal være litt løs for å bevare saftigheten. 
Lag en bolle av deigen. Bruk gjerne engangshansker når du håndterer glutenfri deig. Den er klissete og henger ikke så mye på hanskene som hendene. Da blir det også finere overflate på baksten :-) 
La deigen hvile litt med et klede over (10-15 min). Da blir den fastere og får en liten hinne som gjør den lettere å håndtere. 
Form rundstykker (ca. 20 stk): runde, avlange, med knuter - eller hvordan du vil ha dem... Sett dem på bakepapir på et brett. For å få et litt rustikt og eksklusivt utseende kan du sikte litt mel over og så skjære et snitt på langs. Hev rundstykkene i ca. 30 min. 
Steikes på varmluft, ca. 200 grader i ca. 15 min. La dem stå noen minutter på steikebrettet før du legger dem over på rist. 
Smaker deilig, både til (fransk kylling)suppe - og med pålegg.


Rundstykkene kan fryses :-)2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com