søndag 15. april 2012

Annes gulrotkake

Gulrotkake "uten alt", med smørkrem til venstre og ostekrem til høyre
Annes gulrotkake har en meget spesiell smak, nemlig mersmak! Den er uten tvil en av de beste gulrotkakene jeg har smakt! Det er få kaker som kan måle seg med en saftig og god gulrotkake - med masse ostekrem.... Jeg har flere oppskrifter på gulrotkake, men etter at jeg fikk denne, er det er den jeg bruker.

Nå har jeg også prøvd å lage den glutenfri - og den smakte utmerket! Ikke alle kaker er like gode glutenfrie, og jeg har prøvd å lage glutenfri gulrotkake tidligere, uten å ha vært heldig. I tillegg til at kaken kan lages glutenfri, er bunnen melkefri, og den kan også lages soyafri hvis en ikke velger soyaolje (jeg bruker rapsolje).

Når det gjelder fyllet, er det jo ost i dette, men her kan en velge andre alternativer (ellers er det en del melkeallergikere som tåler litt gulost, smøreost ol.). Istedenfor ostekrem kan man f. eks. strø på melis, blande melis med vann eller annen smak, lage sjokoladekrem, eller kutte ut sjokoladen i sistnevnte og heller tilsette karamellsaus, slik at det blir karamellkrem. Det er sikkert mange andre typer krem som også kan brukes - og jeg tar gjerne imot tips!

Jeg prøvde på en smørkrem i dag (den til venstre), men syns den var veldig søt. Oppskrifta på kremen er fra boka "Frie kaker" (oppskrift: "jubelkaker": http://www.friekaker.no/?p=502). Jeg har gjort litt om på denne kremen i dag, 18.juni (to måneder etter publisering av innlegget), og oppskriften finner du nederst i innlegget. 

Du får oppskrift som passer både til rund form og stor langpanne: 
Rund form, 26 cm (ca 1/3 oppskrift)  
3 egg
2 dl sukker 
1,5 ts natron 
1 ts vaniljesukker 
2-2,5 dl mel (hvetemel/glutenfritt. Ved store egg: bruk 2,5 dl)
1 ts kanel 
1 dl olje (f. eks. rapsolje) 
2 dl (150 g) revet gulrot 
litt salt (1/3 ts)
Stor langpanne 
8 egg 
6 dl sukker 
4 ts natron 
2 ts vaniljesukker 
6 dl mel (hvetemel/glutenfritt) 
3 ts kanel 
3 dl olje (f. eks. rapsolje) 
6 dl revet gulrot (400 g) 
litt salt (1/2 – 1 ts)

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland det tørre og ha det i vekselvis med olja. Ha i revet gulrot og bland godt. Ha røra i forma (gjerne med bakepapir). Steikes i 30-40 minutter ved ca. 175 grader. 

Ostekrem (mengde i parentes er passe til rund form)
400 g (120 g) philadelfiaost (ikke light)
120 g (40 g)Soft Spesial/ bremykt - eller annen margarin/smør
3 (1 ts) vaniljesukker
400 g (120) melis

Pisk ingrediensen godt sammen og smør kremen oppå kaka. 

Smørkrem (uten melk, til stor langpanne) *
2 eggehviter
150 g sukker
50 g (0,5 dl) vann
200 g Soft Spesial
150 g melis
2 ts vaniljesukker
saften av 1/2 sitron (ev. sitronsaft fra flaske)

Stivpisk eggehvitene, tilsett 50 sukker (litt etter litt) når hviten er blitt stiv. Kok sukkerlake av vannet og resten av sukkeret (100 g). La det koke i 3-4 minutter. TIlsett det forsiktig i marengsen. Pisk smørkrem av smør, melis og vaniljesukker. Tilsett marengsen litt etter litt og rør til en jevn og fin krem.
Personlig syns jeg gulrotkake er best når den er lunken - eller når den har vært frossen. Det er med andre ord ei kake som egner seg til frysing :-)
Jordbærene vi kjøpte til påske - og som vi glemte at vi hadde - ble til pynt og tilbehør til kaka. Kan anbefales!

Ha en fin søndag videre!Mars 2013: For gulrotkake uten egg, se: http://www.utenalt.no/2013/03/gulrotkake-na-ogsa-uten-egg.html

8 kommentarer:

 1. Gleder meg til å prøve!!

  SvarSlett
 2. Det har du all grunn til!
  Selv skal jeg bake den "med alt" til en konfirmasjon på søndag :-)

  SvarSlett
 3. Har nå bakt to av denne med Semper hvit mix og ostekrem... -NYDELIG!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kaka er NYDELIG!!!

   Er forresten hvit mix det samme som fin mix?

   Slett
 4. Jeg syns kaka smakte veldig natron. Jeg fulgte oppskriften, men jeg lurer på om jeg kan bruke bakepulver i kaken istedenfor natron?

  Linda

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Linda.

   Jeg har dessverre ikke prøvd med bakepulver i stedet for natron, men det kan hende det er fordi jeg aldri har tenkt på at det smaker natron av kaka. Syns egentlig ikke at det smaker verken av natron eller bakepulver, men smaksløkene våre er jo så forskjellige. Da er det verre med hornsalt... Du må nesten bare prøve og se om det går an å bytte over til bakepulver. Det hender jo at det er en eller annen "kjemisk reaksjon" som gjør at det ene hevingsmiddelet er bedre enn det andre, men jeg vet ikke om det er slik i denne kaka.

   Lykke til :-)

   Slett
 5. Må prøves! har du muligens en oppskrift på melkefri karamellkrem som kan passe som topping?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Supersandra.

   Jeg har noen ganger lagd karamellkrem ved å bytte ut kakao med karamellsaus i "vanlig" sjokoladeglasur (f. eks.: http://www.utenalt.com/2012/08/krydderkake.html). Du kan kanskje også bruke glasuren til den færøyske marengskaka (http://www.utenalt.com/2014/06/frysk-marengskake.html) Den siste er med mørk sirup, men smaker som karamell.

   Lykke til - og gi gjerne tilbakemelding om du prøver slik glasur.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com