onsdag 11. april 2012

Superenkel fiskegrateng

"vanlig" - og (nesten) "uten alt" 

Jeg har noen lesere som venter på oppskrift på fiskegratengen min, så her er den :-)

Her i huset har hjemmelagd fiskegrateng alltid vært en "slager". Både voksne og barn har frydet seg over middagen når mors hjemmelagde fiskegrateng har stått på bordet, og etter hvert lagde ungene den selv også.

Mange kjøper de frosne utgavene, fordi det er så mye jobb å lage selv. Jeg har aldri kjøpt disse - fordi det er så enkelt å lage selv...

Nå er nok jeg et slikt "lettvint- og godt-menneske". Maten skal være lettvint å lage, det skal bli minst mulig oppvask - og selvsagt skal den også smake godt :-). Og da er fiskegrateng tingen: én kjele, istedenfor tre som mange bruker (+ kjelene som trengs til koking av potet/grønnsaker, så klart)

Først får du oppskrift på den "vanlige"
(5-6 porsjoner)
Ca. 600 g fisk (jeg liker sei godt, men blander ofte sei og torsk)
4 dl makaroni
rikelig lettsaltet vann

7 dl melk
jevning av: 2 dl melk og 10 ss mel
ca. 1 ts salt
ca. 1/2-1 ts malt muskat (eller så mye som du ønsker)
3 egg

Ca. 100-150 g revet ost
ca. 30 g tørket brød, knust knekkebrød eller strøkavring
Kok opp vann med salt, tilsett fisk og makaroni og la det småkoke i ca. 5 min. Hell av det meste av vannet (kan godt være 1-2 dl igjen, er god kraft). Hakk litt i fisken hvis det er store biter. 
Tilsett melk og kok opp. Lag jevning av melk og mel (rist sammen i et syltetøyglass - eller visp det i en bolle). Tilsett dette mens sausen koker (bruk gjerne en sil hvis det er klumper). Kok i 5-10 minutter, til melsmaken er borte. Smak til med salt og muskat. Visp eggene lett sammen og rør dem i. 
Ha blandingen over i en smurt, ildfast form. Ha på revet ost og strø på toppen. Steikes ved ca. 200 grader i 30-40 minutter.
Serveres med kokte poteter, grønnsaker og smeltet smør.

I tillegg til å være allergisk mot melk, de vanlige kornsortene, soya og flere andre ting, er Simon allergisk mot fisk. Det er torsk han er testet på (som regel det en reagerer på) og når en ikke tåler torsk, tåler en som regel ikke de andre magre fisketypene, men noen kan imidlertid tåle feit fisk. Simon har prøvd både laks, ørret og makrell, både saltvann- og ferskvannsfisk, men han har reagert på alle typene. I påsken hadde han litt fri, og da fant vi ut at vi skulle teste sei (tror nemlig ikke vi har prøvd det før). Derfor ble det altså fiskegrateng, og gjett om det var en som koste seg etter å nesten ikke ha spist fisk på tre år... 
Fiskegratengen ble lagd uten gluten, soya og melk. Han tåler jo litt ost, så vi hadde det på (vi må nok teste ut fiskegrateng en gang til, for han ble dårlig, men det var først etter mange timer, så kanskje det var tilfeldig...)
Dette smakte godt :-)

Fiskegrateng (nesten) "uten alt"
(ca. 3 posjoner)
300 g fisk (sei)
2 dl makaroni/pasta (jeg brukte pastaskruer som jeg brakk i to)
rikelig lettsaltet vann

1,5 dl erlet (eller annen fløteerstatning,ev. melk)
4 dl Naturli' risdrikk
jevning av: 1 dl risdrikk + 4 ss glutenfritt mel
1/2 ts muskat
1/2 ts salt
pepper
2 små egg

50-100 g ost
3-4 ss glutenfritt brødrasp (jeg tørket glutenfrie rundstykker i ovnen og knuste dem i foodprosessoren)
Framgangsmåten er den samme som over over: 
Kok opp fisk og makarino/pasta (sjekk koketiden for pastaen, den jeg brukte, måtte ha 8-9 min). Hell av det meste av vannet. Tilsett erlet og rismelk og kok opp. Rist sammen jevningen i et glass og hell den mens du rører. Kok i 5-10 minutter. Smak til med krydder, ha i eggene og ha den over i form (jeg brukte en IKEA-form, str 25x18 cm). Ha på ost (om du tåler det) + brødrasp. 
Steikes ved 200-225 grader i 30-40 min. 
Server med kokt potet, grønnsaker og smeltet smør. 


 Vel bekomme!


(PS! Eggehvitene skal jo egentlig stivpiskes og røres forsiktig i, men da blir det jo mer oppvask.... :-) Jeg syns ikke det blir den store forskjellen om jeg rører hele eggene i hele, så da gjør jeg jo det. "Den enkle er ofte det beste"... Skulle du ikke tåle egg, så går det greit å lage uten. Flere ganger har jeg glemt eggene - og det har gått bra)





4 kommentarer:

  1. Hei Tove. Den så god ut :-) Her i huset bruker vi biter av middagspølser i gratengen, for det var jeg vant til hjemmefra. Og så steiker vi bacon eller flesk og har til, en høydare her i huset når den serveres. 

    SvarSlett
  2. Nam, nam. 
    Bacon/flesk til diverse fisk er jeg også vant til hjemmefra, men ikke til fiskegrateng, men tror kanskje jeg må prøve det neste gang jeg lager det :-)

    SvarSlett
  3. Ja det blir nok å slå ann tenker jeg, lykke til !

    SvarSlett
  4. Takk, kusine (oppdaget jo at det var nærmeste slekta...) 

    Trodde vi hadde alt likt da vi vokste opp: både slektninger, pyntegjenstander i heimen, gaver, middager,- og alt som var, men det skjønner jeg nå at dere skeiet ut med pølser til hverdags :-)

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com