lørdag 7. april 2012

Blåbærpai

Da vi hadde lammesteik på torsdag, hadde vi blant annet blåbærpai til dessert utpå kvelden. Når det gjelder desserter, er det nok få ting som kan måle seg med en nystekt pai, enten den er med eple eller blåbær (har ikke prøvd andre typer). Pai er også veldig greit å lage "uten alt". Du kan bruke samme oppskriften om du vil ha "vanlig" utgave. 

En god is smaker godt til paien. Min favoritt er Royal (Diplom) og Creme Jubilé (Hennig Olsen), og det bør helst være vaniljeis. Til paien spiste Simon banan/jordbæris. Det var en ny variant av den jeg la ut her om tidligere, og i den var det jordbærsyltetøy (kjøpt), litt ferske jordbær og bananbiter. Den smakte også veldig godt, mye smak i den.

Paibunn: 
(ca.) 3 dl glutenfritt mel (hvetemel)
150 g (kald) Soft Spesial (annen type margarin/smør)
2-3 ss kaldt vann
I foodprosessor: kjør mel og margarin sammen med kniven. Tilsett vann og rør til du får en deigklump. 
Uten maskin: bruk fingrene og smuldre margarin i melet. Tilsett vann og kna deigen sammen. 
NB! Tilsett ev. mer mel om den blir for løs

Jeg har ikke paiform og bruker derfor bare en vanlig rund kakeform (26 cm). Legg gjerne bakepapir i bunnen. Trykk deigen utover, også litt opp på kanten. 
La den gjerne stå kaldt ei stund (i oppskriftene står det gjerne at deigen skal stå kaldt før en trykker den ut i forma, men det gjør jeg sjelden). Forsteik bunnen i 15-20 minutter ved 200-225 grader. 

Jeg bruker tykt blåbærsyltetøy til pai, da jeg syns at bare bær med sukker og ev. maizena gir bløtere pai. Det er selvsagt forskjell på når en bare har frosne bær slik som nå utenom bærsesongen (har ikke prøvd ferske, utenlandske) og når en har ferske bær på høsten.


I dag brukte jeg (hadde ei skål til overs som ble til pålegg): 
500 gram frosne blåbær som jeg tinte
150 g sukker
1 ss certo frysepulver 

Bland sukker og certo og rør det i blåbærene. 
Ha blåbær på den forstekte bunnen og steik videre i ca. 20 minutter. 

Server med is - og kaffe. Det smaker nyyyyyyydelig :-)

Forsatt god påske!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com