søndag 29. april 2012

Margiths elgkarbonader - nå også "uten alt" :-)

Deilig søndagsmiddag: elgkarbonader, kålstuing, gulrot, potet og brun saus. Og selvsagt: tyttebær 

Margit er ei flott dame. Full av liv og latter, hjelpsom og omsorgsfull og ikke minst: flink med mat - og særlig retter av elgkjøtt...
For litt siden fikk vi elgkarbonadedeig av henne - og da måtte jeg selvsagt be om hennes oppskrift på karbonader. Margit bruker både fløte og kavring i, så da måtte jeg jo gjøre litt om på oppskrifta, slik at de ble "uten alt".

Jeg blandet i foodprosessor, men det kan fint gjøres for hånd
Til 1/2 kg karbonadedeig trenger du: 
1,5 - 2 ts salt
3/4 -1 ts pepper 
1 ts muskat
2 ss potetmel
1/2 dl tørket og knust glutenfritt brød (ev. "vanlig")
1,5 dl erlet (fløte)
ca. 1 dl vann

Ha salt sammen med karbonadedeigen og rør sammen. Tilsett de andre ingrediensene.  
Smelt smør (eller olje) i steikepanna. Bruk en skje fuktet med vann og form "boller" i hånden og legg dem i panna og klapp den flate med skjea. 
Steik til de får fin farge og er gjennomstekte.
 
Deilige elgkarbonader som er fine å ha i fryseren - til f. eks. i dag

Da jeg handlet i går, fikk jeg så lyst på kålstuing (nykål lå rett innafor døra....), så da ble det stuing som tilbehør. I og med at ikke allergikeren er så glad i slikt, lagde jeg "vanlig" utgave, men det går fint an å bytte ut hvetemel og melk med glutenfritt mel og bruke f. eks. rismelk istedenfor melk. 

Kålstuing: 
1 liten nykål (ca. 500 g)
lettsaltet vann
-----
4 dl melk
jevning av 1 dl melk og 5-6 ss mel
muskat og salt, ev. litt sukker

Skjær av stilken på kålen og del den i biter. Kok den noen minutter i lettsaltet vann. Slå av vannet og tilsett melk. Kok opp. Lag jevning av melk og mel (rist sammen i et glass eller visp sammen i en bolle). Tilsett dette. Kok i 5-10 minutter til melsmaken er borte. Smak til med salt og muskat. 
Jeg lagde en stor porsjon slik at vi kan ha det flere dager 
Karbonadene tok vi fra fryseren og jeg varmet/dampet dem på rist noen minutter. Ha litt vann i kjelen, men ikke slik at det går over rista. Kraften som blir, kan brukes i sausen. 
Oppskrift på brunsaus: 
4 dl kraft/vann + buljong
1/2-1 dl erlet (fløte/melk)
jevning av : 1 dl vann + 3 ss semper finmix (ev. hvetemel)
sukkerkulør
salt, pepper + litt sukker

Rør ut melet i kaldt vann. Tilsett kraft og kok opp. Ha i erlet. Kok i 5-10 min. Smak til med krydder og ha i sukkerkulør til passe farge. 
Deilig søndagsmiddag :-)

...her tidligere en dag hadde vi viltblanding til karbonadene, så det er mange muligheter. Vi er også veldig glade i pasta (penne) og gulrot når vi har brunsaus-mat, så om du ikke har prøvd det, bør du prøve det :-)

God middag, enten den er med kålstuing eller noe annet!


2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com