onsdag 4. april 2012

Nystekte "kokos-sveler"

+ oppskrift på vanlige sveler

Jeg mange ganger tenkt at jeg skulle finne et alternativ til sveler med surmelk, men det har ikke vært lett å lage med f. eks. rismelk. I det siste har jeg oppdaget kokosmelk, vel og merke av den feite typen. Jeg har brukt den bl.a. i banankake - og det ble veldig bra resultat. 

Nå har jeg hatt steiketakka framme flere dager (etter et mislykket tortillaforsøk) - og i og med at jeg at jeg en boks kokosmelk som var åpnet, så fant jeg ut at jeg ville prøve å steike lapper av det (kan vel kanskje ikke kalles sveler når det ikke er surmelk i). Lappene smakte utmerket, og det var ikke lett å kjenne forskjell på dem og de "vanlige". De ble ikke riktig like luftige og porøse som de andre, men smaken var topp!  

Nederst i innlegget finner du oppskrift på vanlige sveler. Jeg har ikke bilder av dem, i og med at det ble "kokos-sveler" denne gangen. MEN: surmelk er innkjøpt, steiketakka står fremdeles og vi får fullt hus disse første påskedagene, så det blir nok "vanlige" også, kanskje stekt ute på terrassen om været blir fint :-)
"Kokos-sveler"
2 egg
1/2 ts salt
2-3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
2 dl kokosmelk (feit type)
1 dl vann
ca. 150 g glutenfritt mel (Semper finmix)

Pisk sammen egg, sukker, salt og vaniljesukker. Tilsett vann og kokosmelk (rist boksen eller visp melken sammen i en liten bolle slik at den blir skikkelig blandet). Ha i melet til røren blir passe tykk. Den skal være tykkere enn vaffelrøre. 
Smør takka med litt olje/margarin. Bruk øse og ha røre på steiketakka. Jeg brukte en øse på ca 1/2 dl og det ble 10-12 lapper av denne porsjonen. Hvis du ikke har takke, kan du bruke steikepanne. Snu dem når de begynner å bli "tørr" på den siden som ligger opp. 
Server nystekt, gjerne litt varme, med smør og sukker - eller f. eks. syltetøy og rømme (hvis du tåler det).

"Vanlige sveler" 
4 egg
1 ts salt
1/2 dl sukker
1 ss natron (*)
1 l surmelk + litt vann som kartongen skylles med
hvetemel til røra blir passe tykk (600 gram ???)

Bruk samme framgangsmåten som over. Når det gjelder mel, husker jeg ikke mengden, jeg tar alltid bare til røren blir passe tykk (ikke så lett for andre kanskje...). Røren skal være ganske tykk, slik at den ikke flyter alt for mye utover. Svelene skal være litt tykke og luftige.
La gjerne røren stå i 15-20 minutter før du begynner å steike. Når du har hatt røren på steiketakka, er det på tide å snu når det begynner å bli godt med "bobler" på den siden som vender opp. Hvis du har litt tålmodighet, og ikke snur og pirker borti for tidlig, blir det mye finere utseende på svelene. Porsjonen er ganske stor, husker ikke eksakt hvor mange sveler det blir.

* Hvis du ikke skal steike opp all røren, så vent med å tilsette natron til du skal steike røren. 


Begge svele-typene kan fryses. Bruk en kniv og del dem fra hverandre mens de er frosne. Det er fint å varme dem i steikeovnen. 9 kommentarer:

 1. Camilla Skiaker Mælen4. april 2012 kl. 11:12

  Desse såg gode ut! Har hatt slike kokosmjølkperioder, blant anna brukt det i supper av litt asiatisk preg! Det er godt!

  SvarSlett
 2. Ja, de falt i smak! Her har det vært tre dager på rad med sveler, både kokos-og vanlige. MEN: nå er takka på plass i kjelleren igjen, så nå blir det pause noen dager....

  SvarSlett
 3. Dette så godt ut! Jeg lurte på om det ikke va mulighet til å få tak i oppskrift uten egg?:) jeg har ei lita ei på 2 år å 7mnd såm ikke tåler egg.

  SvarSlett
 4. Har du prøvd jytte mel? Jeg jobber også som kokk pp en leirskole, der jeg har mange vegetarer, å allergikere:)

  SvarSlett
 5. Hei Mina. 
  Når det gjelder å lage "svelene" uten egg, har jeg ikke prøvd, men kanskje jeg må prøve en dag. Jeg prøvde å lage krumkakene uten egg - og det gikk bra (ble veldig sprø, men god smak), så det kan godt hende det går med "svelene" også. 

  Jeg bruker mest semper-mel (finmix/grovmix som er uten melk). Jyttemel har jeg ikke mye erfaring med. Prøvde det i blå posen i noen retter tidligere, men syns det ikke smakte så godt. Nå har jeg en grønn pose stående, og har brukt den litt, men har lett for å velge Semper...

  SvarSlett
 6. Hei Tove!
  Fikk tips av noen på en av facebook gruppene at en bør prøve å ha litt syre (eddik eller sitronsyre) i kokosmelken for at kokosmelken skal fungere som kulturmelk og at da svelene hever bedre. Har du tenkt på det eller prøvd det? Tenkte jeg skulle prøve det en dag.
  Har prøvd å ha sitronsyre i kokosmelken når jeg prøvde å lage gluten- og melkefrie smultringer som fungerte utrolig godt! Det ble gode smultringer! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei ingunn Marie.

   Jeg så også dette tipset - og tenkte å prøve det når det passer. Har altså ikke prøvd det ennå.

   På bloggen ligger det oppskrift på ei fromasjkake (http://www.utenalt.com/2013/04/ostekake.html) og der har jeg brukt bringebæreddik for å få litt syrligere smak.

   Blir spennende å prøve :-)

   Slett
 7. Den fromasjkaken ser utrolig god ut! Den må jeg prøve en dag. Men tåler ikke havre heller pga. pollenallergi og kryssreaksjoner, så må nok bytte den ut med f.eks. digestive kjeks om det går? Men når en skal lage kaken melkefri, pisker en da bare (odense erlet) kremen med melis og vaniljesukker og tilsetter det i geleen og så har det over kjeksen? Er det best å kjøle kaken ned i fryser eller kjøleskap? :)

  Tusen takk for super blogg og mange bra oppskrifter! Det er virkelig inspirerende og motiverende! Spesielt når dine oppskrifter passer nesten perfekt til mine tilleggsallergier!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan velge en kjeks du liker og tåler. Har du rester etter julekaker, er det nok fullt mulig å bruke dem i bunnen. Jeg pisker erlet, ev. med litt søtt - og blander geleen i når det begynner å stivne (avkjøler den gjerne i litt kaldt vann). Blandingen heller jeg så over kjeksbunnen og så setter jeg alltid kaka i kjøleskap ei stund. Den stivner ganske fort, i løpet av et par timer.

   Takk for gode ord!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com