fredag 6. april 2012

Deilig påskemiddag: lammesteik

I går var nesten hele familien samlet. Bare Monica, Simons forlovede, manglet. Hun er nemlig i Brasil - og det ble litt for langt å reise hit for en middag...

På kvelden hadde vi deilig lammesteik (lammelår) med kokte poteter, babygulrøtter, brokkoli, blomkål og "solidaritetssaus". Når det gjelder det siste, er det saus som alle her kan spise, dvs. saus "uten alt". 
Deilig påskemiddag. Vi var sikkert sultne, for vi glemte å ta bilder av resten av maten

Når det gjelder steikemåter og steiketid på kjøttet, er det mange muligheter. En kan velge å legge det i ei form med potet og grønnsaker, steike det i steikepose, i leirgryte - eller som vi gjorde: i ei form med 4-5 gulrøtter, 1/2 pk sjalottløk og 3/4 l vann. Denne gode kraften ble brukt til sausen. 
Nam, nam :-)

Hvor lang tide det tar å steike låret, avhenger av hvilken temperatur en bruker. Bruk steiketermometer: 70 garder for rosa kjøtt, 76 grader for gjennomstekt. Vi hadde satt inn lammelåret tidlig på dagen på langsteiking (100 grader) - og så kjørte vi på med litt høy varme mot slutten. Kvelden før krydret vi kjøttet med salt, pepper og fersk rosmarin. Vi skar/saget av nederste delen av beinet og kokte kraft på på det (nå står det tre bokser kraft i fryseren til senere anledninger). 
Klar for å koke deilig kjøttkraft :-)

Lammelåret vi stekte var på litt over 3 kg med bein (neste gang skal jeg få det beinet ut på Meny, da dette med skjæring ikke er min sterke side...). Vi var 7 voksne + 1 barn som spiste og vi hadde litt kjøtt til overs (ca. 2 porsj)

Tilbehør 
kokte potetet
babygulrøtter 
brokkoli
blomkål
tyttebærsyltetøy

Brun saus ("solidaritetssaus)
1 liter kraft (fra kjøttet + grønnsakene)
2 dl erlet (fløte eller annen fløteerstatning)
jevning av: 3 dl vann + ca. 2 dl glutenfritt mel (eller hvetemel)
salt/pepper
litt sukker
sukkerkulør

Kok opp kraft + erlet. Rist sammen jevningen og ha den i. Bruk gjerne sil. Ikke ha i alt med en gang, men ta litt og litt til den blir passe tykk. Kok opp underveis. Smak til med salt og pepper. Ha gjerne i litt sukker (1/2 -1 ts). Ha i sukkerkulør til passe farge.

Nesten hele familien samlet (foto: Rebekka)


Senere på kvelden hadde vi sjokolademousse ("uten alt" og fra Freia) og nystekt blåbærpai ("uten alt") med is, men det får du oppskrift på senere :-)


God påske!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com