fredag 20. april 2012

Middagstips for helga: oksesteik

Da det var påske, var jeg på jakt etter svinefilet for å ha til middag, men mange hadde nok tenkt samme tanken som meg, for det var tomt både her og der. Etter å ha kjørt rundt fra butikk til butikk, fant jeg ut at jeg måtte finne på noe annet, og da kjøpte jeg mørbrad fra First Price, og den ble til oksesteik. Når den ikke koster stort mer enn svinefilet og kyllingfilet (utenom billig-utgavene), kan en jo unne seg det innimellom. Så da har du fått middagstips for helga :-)

Oksesteik: 
Gni inn steika med salt og pepper (veldig greit å gjøre det dagen før), legg den i ei form med f. eks. litt gulrot og løk og 4-5 dl vann, sett i steiketermometer - og så inn i ovnen på f. eks. 175-200 grader. 
Steika vår var liten (800 gram råvekt), og det tok ikke så lang tid før den var ferdig stekt, kanskje 50 min (glemte å se på klokka). Da viste steiketermometeret 75 grader, dvs. passe godt stekt for oss (i følge matprat.no: 65 grader: rosa, 70 grader: grå snittflate). Husk å la steika "hvile" i 15-20 minutter før du skjærer i den. 

Hvor lenge den må stå i ovnen, kommer an på både størrelsen på steika og steiketemperaturen. En kan velge å steike på sterk varme, og da tar det kort tid, eller en kan langsteike den på svak varme (100-125 grader). 

Som tilbehør hadde vi hasselbackpotet, gulrot og pasta (penne) og brun saus. 

Hasselbackpotet: 
(NB! Kan være greit å beregne litt mer enn du vanligvis spiser, for de er farlig gode)
Skrell potetene og skjær i siver, men ikke helt gjennom (legg f. eks. en tresleiv ved siden av, slik at du kan skjære ned mot den). Smør potetene med smeltet margarin/olje og strø på krydder som du liker og tåler. Pensle gjerne en gang underveis. Når det er 10-15 minutter igjen av steiketiden, pensles de igjen og så legges en skive ost på hver potet. 
Når det gjelder steiketid, avhenger det på samme måte som steika av størrelse og temperatur. Vi hadde middels store, og stekte dem samtidig som steika, altså ved 175-200 grader - og da tok det 50-60 minutter. Stikk med f. eks. en spiss kniv for å kjenne om potetene er ferdige.
De fester seg gjerne litt fast i forma, men en kan ha bakepapir i. Skal det være ekstra "fint", er det greit å legge dem over på et reint fat eller ei rein form. 

Brun saus (med jevning): 
Ca. 5 dl kraft fra steika (+ ev. grønnsakene)
jevning av: 1 dl kaldt vann og 4 ss glutenfritt mel
1 dl erlet
salt/pepper
litt sukker
sukkerkulør
Rør sammen jevningen i en kjele. Tilsett kraft og erlet og kok opp. Sausen må koke i 5-10 minutter for å få bort melsmaken. Smak til med salt og pepper og ha i litt sukker (gir en "rundere" smak). Ha i sukkerkulør til passe brunfarge. 

Gulrot og pasta:
Kok opp passe mengde gulrot og pasta (kan kokes i samme kjele). Vi har alltid litt fond (buljong) sammen med salt når vi koker glutenfri pasta. Denne blandingen er en favoritt for oss når vi har middag med brunsaus. Har du ikke prøvd det, bør du prøve nå...
Påskemiddag sist gang, men kanskje det blir gjentakelse denne helga :-)
PS! Ikke glem tyttebærsyltetøy...

God middag  og god helg! 










2 kommentarer:

  1. Ditt snik... Nå fikk jo så klart jeg lyst på dette!

    SvarSlett
  2. Du har vel lyst på det meste for tiden, kjære datter :-) Oksesteik, vannmelon.... Alt som du ikke har i huset! 
    Du får ta steik til middag i morgen, den "gjør seg selv" mens du leser...

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com