fredag 13. april 2012

Kjøttboller i "solidaritetssaus"

Hva gjør en når en har bestemt seg for å ha Gildes Go' og mager-kjøttboller (er uten melk/gluten/soya) til middag og en har vært på fire matbutikker og ingen har? Jo, da ender en opp med 500 g kjøttdeig - og lager kjøttboller selv. 
Hjemmelagde kjøttboller smaker jo veldig godt, og i tillegg er de raske å lage (jeg brukte 40 minutter fra jeg startet til maten var klar). En får også god kraft til sausen om en lager dem selv (om du heller kjøper ferdige kjøttboller, er det greit å la dem trekke i litt vann først - og så bruker du denne kraften i sausen. Jeg syns det blir mer smak slik, enn når jeg legger dem rett i ferdig saus)
Kjøttboller (ca. 30 stk) 
500 g kjøttdeig
1 ts salt
1/2-1 ts pepper
3 ss potetmel
2,5 dl vann
lettsaltet vann (ca 1 liter vann og 2 ts salt)

Jeg brukte kjøkkenmaskin, men det går greit å røre for hånd. 
Rør kjøttdeig, salt og pepper noen minutter. Tilsett potetmel og vann og rør sammen.
Dypp en liten skje i kaldt vann, ha også litt vann i hånden og form så kjøttbollene i hånden, ved hjelp av skjeen. Legg bollene over i vannet og la dem trekke til de gjennomkokte (tar ikke så mange minutter). Skjær ev. en i to og se om den er kokt. 

Solidaritetssaus (3-4 porsjoner): 
5 dl kraft/vann
ca. 1 dl erlet (eller annen fløte/melk/erstatning- alt etter hva som tåles)
jevning av: 1 dl vann og ca. 5 ss glutenfritt mel
salt/pepper/krydder
sukkerkulør
litt sukker

Bruk gjerne kraften fra kjøttbollene, hvis du ikke har kraft, kan du ta fond/buljong som tåles. Kok opp kraft og erlet, rist/bland jevningen og tilsett den. Ha i sukkerkulør til ønsket farge. Kok i 5-10 minutter (til melsmaken er borte). Smak til med krydder og ha i litt sukker. NB! Husk at kjøttkraften er salt, så smak før du ev. har i mer salt. 

Server kjøttbollene med f. eks. kokte poteter, gulrot og pasta (penne) og tyttebærsyltetøy. 
Jeg koker gulrot og pasta sammen. Ha gjerne litt fond/buljong i vannet sammen med saltet, da smaker pastaen bedre :-)

Da er det klart :-)
 God middag! 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com