lørdag 10. mars 2012

Simons fantasifulle is :-)

Med erlet i huset, er det duket for stadig nye fristelser... Deilig saus en dag, fromasjkake en annen dag og is en tredje. Og i dag ble isen mer fantasifull enn tidligere. I mangel av jordbær/jordbærsyltetøy, måtte vi finne på noe annet (når ikke bringebær og blåbær står øverst på lista over hva en liker/foretrekker). 

Et av de første innleggene her på bloggen er om erlet-is (kopiert fra min datters blogg hvor jeg var "gjesteblogger" i oktober 2010), men dagens produksjon må vel sies å være veldig videreutviklet. Det ble tre typer is idag: banan-is, sjokolade-is med brownies og gele-is med seigmenn :-) 
I boks av hver sort + en boks med "tress-is" :-)

Grunnoppskrifta vi brukte i dag: 
5 dl erlet
1/2 ts salt
4 egg (kunne hatt ett til, men det var ikke flere i kjøleskapet...)
100 g sukker (her kan en velge mengde, mer/mindre, alt etter hva en tilsetter av smak - og hvor søtt en liker det)

NB! Isen kan lages uten egg. Da blir den litt mykere/får en litt annen konsistens 
(se ev. mer på allergikokken: http://www.allergikokken.no/oppskriftsamling-/desserter/odense-erlet-is//)

Vi delte denne mengden i omtrent like deler og lagde følgende typer: 

Banan-is: 
3 bananer
1 ss vaniljesukker
2-3 ss perlesukker

Hakk bananen og mos noe av den. Bland den og det andre i. 
Thea fikk hjelpe onkel Simon - og det var veldig kjekt. Gode hjelpere er ikke å forakte!

Sjokolade-is med brownies:
100 gram brownies
4-5 ts nesquick-pulver
litt Freia sjokoladesaus

Hakk brownies og rør inn sjokoladepulver og sjokoladesaus til du syns du får god smak
Brownies er rørt inn og nesquick og sjokoladesaus er tilsatt

Gele-is med seigmenn:
1/2 pk gelepulver (f.eks. bringebær/jordbær)
10-12 siegmenn

Rør inn gelepulveret. Klipp opp seigmennene og rør det også inn (lettere å klippe dem enn å skjære)
Blir spennende å smake når den er frossen. Den smakte i alle fall friskt da vi prøvesmakte...

Is i fryseren. Kjekt å ha!!!

PS. Isen skal visst testes ut i de sene nattetimer, så vi er spente :-)


Søndag 11. mars: Isen er testet! De to første var topp, den siste varianten var ikke helt topp (se kommentar under)

8 kommentarer:

  1. Kjempe spennende, hvordan smakte isen i frossen tilstand?

    SvarSlett
  2. Den med gele fikk ikke den friske og gode smaken, med det knasende gelepulveret, som den hadde før den ble frossen, og seigmennene var ikke så gode frosne, så den blir kanskje ikke lagd igjen. MEN: banan-is og sjokolade med brownies var topp :-)

    SvarSlett
  3. Monakristinkolberg16. april 2012 kl. 17:54

    Åh nå må jeg få tak i erlet:D Oppskrift på is har jeg lett etter:D KJEMPE GLAD!!!

    SvarSlett
  4. Det er bare å mase på butikker om å ta det inn. Meny tar det inn for oss her vi bor, tidligere kjøpte jeg på Ultra i Sandvika (men langt å kjøre). Når flere spør, blir den mer kjent. 

    Det går også an å bestille på allergimat.no, er litt på frakt der (119 kr under 700), men du får heller ta en stor bestilling :-)

    PS: Vi prøvde med banan og jordbær for noen uker siden - og den var veldig god :-)

    SvarSlett
  5. Hei! Tenkte å lage is i juleferien, og lurte på hvordan jeg kan lage vaniljeis?? er det bare å tilsette vaniljesukker/vaniljestenger? Eller trengs det noe mer? Har du lagd det før eller har oppskrift på det? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ingunn Marie.

      Jeg har lagd vaniljeis tidligere, men fant ikke oppskrift på det her. Det har nok med at sønnen vår liker best sjokolade og jordbæris.
      Ti vaniljeis bruker du samme grunnoppskrifta og tilsetter vaniljesukker eller vaniljestang. Sistnevnte blir jo veldig godt - og så er det fint med de svarte prikkene.

      Om du liker brownies, så smake rdet veldig godt sammen med f. eks. sjokolade. Jeg syns banan-isen også er god. Ellers er det selvsagt bare å prøve seg fram og tilsette det en liker.

      Lykke til med jule-isen

      (PS: Den med gele/seigmenn var ikke det helt store...)

      Slett
    2. Okei! Da skal jeg prøve det! Tusen takk for svar! ;)
      Ringte til Meny hjemme nå, og de hadde Erlet inne, så da skal jeg kjøpe det når jeg kommer hjem! ;) Gleder meg til å prøve!
      Har prøvd mange av dine oppskrifter allerede, og gleder meg til å prøve flere! ;) Har hatt mange flotte resultater til nå! ;)

      Slett
    3. Så bra at du finner noe du kan bruke.

      Har mange tanker i hodet om oppskrifter jeg burde ha lagt ut, men leser for fullt til eksamen + har noen tentamensbunker jeg må rette etterpå, så tiden er litt knapp...

      Eller er du heldig som har en butikk med erlet i nærheten. Ser på FB at mange etterlyser det - og jeg vet at det er flere i distriktet som kommer hit til Bø for å handle det.

      Lykke til.

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com