onsdag 14. mars 2012

Grove knekkebrød...

...uten gluten, melk, soya, nøtter, egg...
(og "med alt" nederst i innlegget)


Jeg har lagd grove knekkebrød mange ganger, og har hatt lyst til å lage "uten alt", og nå er det endelig gjort. Allergikeren vår er egentlig ikke så glad i så mye grovt, men "de var greie", sa han. De kan selvsagt spises av oss som tåler alt og som liker grove brødvarer.

Jeg har brukt en "vanlig" oppskrift som utgangspunkt (se nederst i innlegget), men der var det både grov rug, hvetekli og havrekli, så jeg måtte gjøre den litt om. 
Til 2 steikeplater (eller én maxi som vi har): 
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2 dl glutenfri havregryn (de er litt store, så jeg "knuste" dem med kniven i foodsprosessor)
1 dl fibrex (kan sløyfes og erstattes med grov melblanding, havregryn - eller en blanding)
3 dl grov melblanding (f. eks. finax grov mjölmix eller semper grovmix)
1/2 ts salt
6-7 dl vann

Steikes ved 175-180 grader på varmluft
Bland alt det tørre og tilsett vann. Begynn med ca. 6 dl og tilsett mer om du ser det trengs. Bland/rør godt - og pass på at det ikke blir melklumper (jeg fant noen da jeg smurte den utover...). La røren gjerne stå i noen minutter, slik at vannet trekker litt inn. Jeg hadde bare 6 dl i - og jeg kunne nok hatt litt mer, da hadde den blitt lettere å få utover. Bruk slikkepott og smør røren utover på steikebrettene (to vanlige eller én stor - som vi har). Bruk bakepapir. 
Steik først i 10 minutter. Ta brettene ut og bruk en pizzarulle til å dele opp med. Steik videre i ca 50 minutter. Snu knekkebrødene med bunnen opp og steik 10-15 minutter til. De kan gjerne stå i ovnen med døra åpen når du har slått av ovnen. 

Finn deg noe godt pålegg (jeg er svak for brunost/prim, men så tåler jo jeg det...) - og server. 
Sunt og godt!
Vanlig type: 
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
2 dl sesamfrø
2 dl havregryn
2 dl havrekli
1 dl kruskakli
2 dl grov rug
1/2 ts salt
7 dl vann

Framgangsmåten er den samme som over. 


Det å gi bort knekkebrød (eller annen bakst), er alltid hyggelig. Selv fikk jeg slike knekkebrød fra en venninne en gang i fjor (takk Ellen). Hun hadde pakket dem fint inn i gråpapir, skrevet oppskriften og framgangsmåten på papiret og knytt på en fin hyssing. Slikt både smaker og varmer godt :-) 
Til jul for et par år siden fikk vi ei lita eske med grove knekkebrød (Det smakte, Marit). I den "søte juletid" var det utrolig godt med avveksling fra det søte, og det førte til at jeg lagde selv sist jul. 

Så: da er det bare å sette i gang. Ha en fin dag :-)


4 kommentarer:

 1. Hei. Knekkebrødene dine er de fineste hjemmelagete jeg noen gang har sett. Helt rette i kanten..

  SvarSlett
 2. ...det er vel pizzahjulet som må ta æren for det :-) Prøvde med kniv en gang, men det fungerte ikke...

  SvarSlett
 3. Hva stekes det på på vanlig ovn  ??? 200 grader ? Du har masse godt jeg kan tenke prøve.

  SvarSlett
 4. Vanligvis har en litt færre grader ved varmluft, så jeg vil tro at du kan bruke ca. 200 grader hvis du ikke har det. Husk at du bare kan steike ett brett i gangen da. 
  Lykke til :-)

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com