lørdag 24. mars 2012

Pizzahorn - flere varianter

I dag har jeg hatt den store pizzahorn-dagen. Da kokken på internatskolen jeg jobber på etterlyste pizzahorn for allergikerne, tilbød jeg meg å prøve. I tillegg til "vanlig" glutenfri, lagde jeg også en glutenfri vegetar-variant. Så måtte jo allergikeren vår få - og så måtte jo vi andre også ha. Så da ble det mange sorter...

Pizzadeig(ca. 12 horn): 
1 kg semper semper fin mix (aller annet glutenfritt mel)/hvetemel
2 pk gjær
8 dl lunkent vann
1 dl olje
2 ts salt
Hvis du bruker tørrgjær: bland gjæren i melet, tilsett salt og ha så i væska.  
Hvis du bruker fersk gjær: Bland ut gjæren i lunkent vann. Tilsett olje, salt og mel.
Kjør deigen i kjøkkenmaskin ca 5 min. Kna den gjerne sammen og la den heve 30-45 min.
 Fyll med kjøttdeig og skinke
2 pk/bx knust tomat
ca. 1 bx tomatpuré
1 løk
krydder (jeg hadde pizzakrydder, biffkrydder og grillkrydder)

Kok opp tomat, tomatpure. Smak til med krydder.  Vil du ha mere salt i, kan du det - og litt sukker gir en rundere smak. Del sausen i to. I den ene tilsetter du 1 boks hakket picknicskinke og i den andre 1 pk kjøttdeig som er stekt med 1 løk.
Vegetarfyll
1 pk/bx hakket tomat
3/4 bx tomatpure
1 løk
1 paprika
champignon (jeg bruke to middels)
2 middels gulrøtter (raspet)
374 bx mais
krydder (jeg hadde pizzakrydder, biffkrydder og grillkrydder)

Steik løk og champignon. Ha i de andre ingrediensene og kok opp. Smak til med krydder. Vil du ha mere salt i, kan du det - og litt sukker gir en rundere smak. 
 Vegetar (til venstre), skinke og mais (bak) og kjøttdeig og løk (fremst)
De tre utgavene fyll holdt til ca. 80 horn

TIPS: Hvis fyllet er for tynt, kan det jevnes med litt maizenamel utrørt i kaldt vann. Kok 1-2 minutter etter at det er tilsatt


Når deigen har hevet, deles deigen i tre. Kjevle ut en rund leiv, ca, 30-40 cm i diameter. Særlig på den glutenfrie er det viktig at leiven ikke blir for tynn. Legg på 1-2 ss fyll og litt ost - hvis du tåler det. Tåler du ikke vanlig ost, kan du bruke mozarellaost av bøffelmelk. Det går også greit å ikke ha ost i. Knust potetgull blandet med potetmos kan sikkert også brukes. Det gir god smak. 
Rull sammen og form til horn. Etterheves ca. 30 min 
Penlse gjerne med egg/rismelk(melk) før du setter dem i ovnen. Da får de lettere farge. Tåler du ikke egg, kan du pensle med melk eller olje.
Steikes ved 225 grader i ca. 20 min. 

"Med alt"
Deigen er lagd med hvetemel, men fyllet er det samme som på de glutenfrie

Server!


Oppvarming: Nå i kveld har vi kosa oss med pizzahorn - og det smakte godt! Thea (barnebarnet vårt) spiste 1,5, så hun likte det også. Vi varmet dem ved 200 grader i 10-12 min. 
Hvis de er frosne, kan de tines litt i mikroovn først - eller settes inn mens ovnen varmes opp. 


5 kommentarer:

 1. Bakte de glutenfrie i dag men de ble så klissete at jeg måtte bruke mye mel for å få kjevlet de ut. Stemmer det at en må bruke så mye ekstra mel?

  SvarSlett
 2. Hm!?!? Det er jo et par måneder siden jeg bakte dem, men kan ikke huske at jeg måtte tilsette veldig mye mer mel (da skriver jeg det gjerne i parentes). Jeg husker at de var lette å bake ut, særlig når jeg sammenlignet med de "vanlige" som krympet like fort som jeg kjevlet dem. Første erfaring var at det var greit å ikke bake dem for tynne - og heller ha seks istedenfor 8. Jeg knar gjerne deigen sammen før den hviler/heves litt (lurt med engangshansker). 

  Tror jeg må prøve igjen en dag...

  SvarSlett
 3. Mulig jeg må prøve en gang til da og se. Hornene ble gode og gikk ned på høykant:) brukte semper mix, white mix. Kjørte deigen i kjøkkenmaskinen før heving. Disse blir garantert bakt igjen!!

  SvarSlett
 4. Hei vet du hvilke butikker som fører den mozzarellaosten av bøffelmelk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kjøpt den på Meny, men vil tro at også andre "store" butikker har den (Ultra, Spar, COOP-ekstra....). Det kan hende at butikker har den i det frivillige sortimentet og kan ta det inn.

   Et tisp om saus til pizza - som kanskje også kan brukes til pizzahorn. I det siste har jeg bare brukt Giaguaro tomatsaus. Kjøper den på Rema (8 kr for 5 dl). Den inneholder kun finmoste tomater og jeg blander ev. i litt salt. Når jeg lager pizza, smører jeg på sausen, har på ost eller knist potetgull - og så legger jeg alt fyllet oppå der igjen. Hvis jeg bruker kjøttdeig, legger jeg den på rå (blander ev. med litt salt). Gir veldig god og saftig pizza. I pizzahorn må den nok stekes først...

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com