fredag 16. mars 2012

Grove rundstykker 2

"uten alt" - og "med alt" 


I dag får du oppskrift på grove rundstykker. Det begynte med at jeg bare skulle lage "vanlige", eller "med alt", som vi ofte fleiper med, men da Simon også meldte sin ankomst, våknet morshjertet for fullt. FOR: en serverer ikke NYSTEKTE rundstykker bare til noen. Nei, alle skal ha! OG i og med at dette er en allergiblogg, kommer oppskriften på rundstykker "uten alt" først - og de får også mest bilder...  Utgangspunktet for rundstykkene er samme oppskrift.
Grove rundstykker med masse godt i (ca. 20 stk)
   uten gluten, melk, soya, nøtter, egg

6 dl risdrikk/rismelk
1 dl olje
1 pk gjær
1 ts salt
1 dl solsikkekjerner
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
1,5 dl glutenfri havregryn
1 dl fibrex (kan sløyfes, tilsett ev. mer mel)
6-7 dl grovmix  (jeg brukte Finax i dag)
2-3 dl finmix (f. eks. Semper)

Varm risdrikk og olje til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett resten av ingrediensene, utenom finmix. Rør godt. Tilsett så det fine melet til deigen blir passe fast. Jeg brukte kjøkken foodprosessor og lot den gå ca. 5 min. 
Ha deigen over på benken og kna den sammen. Tuppeware bakeunderlag er suuuupert å bruke. Jeg bruker engangshansker når jeg knar deigen. La deigen hvile noen min (15 min?). 
Form rundstykker og etterhev dem godt (jeg hevet dem ca. 45 min i dag).
Steikes ved 225 grader i 10-15 min. 

Min deig ble kanskje litt for fast, og hevet seg derfor litt dårlig. De ble også litt for godt stekt/harde (hadde litt mange prosjekt på gang og glemte dem i ovnen), men Simon syns de smakte godt likevel :-)

De glutenfrie blir lysere i fargen enn de andre, men du kan gjerne pensle dem litt, for da blir de gjerne litt mørkere/tar lettere farge. Bruk f. eks. risdrikk/egg/melk eller litt olje - alt etter hva du tåler. 
Rundstykker "uten alt"
Disse rundstykkene er ganske grove, så ønsker du en finere variant, bytter du ut den grove melblandingen med fin. Hvis du ikke liker så masse frø, kan du droppe noe av dette. 
Jeg syns at de grove glutenfrie melblandingene ikke er så grove, så jeg tilsatte ekstra fiber i form av fibrex.


Rundstykker "med alt"
12 dl melk
2 dl olje
2 pk gjær
2 ts salt
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
3 dl havregryn
3 dl grov sammalt hvete
17-18 dl hvetemel

Framgangsmåten er den samme som for de andre rundstykkene, men jeg forhever disse lenger, ca. 1 time.  Etterheving: 20-30 minutter. Også disse kan pensles hvis en ønsker det. Overflaten blir da blankere. 
Rundstykker "med alt"

 NYT!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com