torsdag 29. mars 2012

HURRA FOR DEG :-)
I dag får du altså oppskrift på lasagne "uten alt" og "med alt" + bløtkake (langt innlegg...)

I  dag er allergikeren vår 21 år, og da fikk han selvsagt velge middag. Taco sto først på ønskelista, men det spiste mor og far i går, så da ble det lasagne, en god nummer to... I tillegg har jeg lagd bløtkake, så det blir skikkelig bursdagsfeiring :-) Jeg har alltid lagd veldig enkel utgave av lasagne. Kun én saus, ost bare på toppen, stort sett bare kjøttdeig i sausen... Jeg bruker å kalle den for "idiotsikker", for det er veldig få ingredienser som skremmer noen (les: barn). Den har alltid falt smak når jeg har servert den. I tillegg til å være enkel å lage, er det en billig rett å servere. Er man mange, kan den gjerne lages i langpannen.

Da Simon ble allergisk, måtte jeg utvikle en allergivennlig utgave. Jeg har lagd mange ulike varianter, men de ligner. Noen ganger har jeg brukt Toro kjøttdeigsaus som basis, noen ganger har jeg brukt bare risdrikk, og andre ganger har jeg hatt erlet i. Det er svært sjelden at den har blitt mislykka. Jeg lager ofte mer enn en trenger der og da og har da lettvint mat i fryseren. Da venter jeg med steikingen og osten. Jeg har den i forma og avkjøler forma i kaldt vann. Så har vi på ost når det skal steikes.

Simon er allergisk mot melk, men han tåler litt gulost. Da han fikk diagnosen, sa legen at de fleste melkeallergikere tåler litt ost - og det er klart: lasagne, pizza og taco smaker jo ekstra godt med ost :-). Men som det står i oppskriften: tåler du ikke ost, kan en bruke knust potetchips. Noen bruker potetmospulver og knust potetchips.

Noen velger å ikke forkoke de glutenfrie lasganeplatene, og jeg prøvde dette en gang. Det gikk greit, men Simon syntes at den gamle, gode er best: der vi forkoker platene i salt og fond/buljong. Han syns at platene ble tammere i smak og var litt seigere når de ikke var forkokte. De klistret seg også mer til tennene... SÅ: vi holder nok på den utgaven vi har brukt de siste årene

Lasagne "uten alt"
3 dl vann
5 ss Semper finmix 
7 dl risdrikk (ha litt mer væske om du ikke forkoker platene)
2 dl erlet
1 boks hermetisk tomat
100 g tomatpuré
1 ss fond (buljong)
1 ts basilikum
1 ts salt
pepper
litt sukker for å få en rundere smak
ca. 400 g kjøttdeig 
ost (hvis du ikke tåler ost, kan du ha på knust potetchips)
Ca. 30 Orgran lasagneplater 

Forkok platene i 2-3 minutter i rikelig vann som er tilsatt salt og fond (buljong). Legg dem utover matpapir eller et klede. Det fine med lasganeplatene fra ORGRAN er at de ikke klistrer seg sammen :-)

Saus: 
Ha vann og mel i kjelen, pisk/rør godt. Tilsett risdrikk, erlet, tomater og tomatpuré og kok opp under omrøring. Ha i kjøttdeig og smak til med fond, salt/krydder. Sausen trenger ca. 5-10 minutters koketid. Smør formen med olje/margarin. Legg saus og plater lagvis, 3 lag plater og saus først og sist (jeg har 3-4 øser á 1 dl mellom hvert lag). 
Denne porsjonen ble nok til én "Ikea-form" (20-25 cm, 2-2,5 liter) + en liten hvit "Europris-form". Ha på ost på toppen (ev. knust potetchips).
Steiking med forkokte plater: 25 min ved ca. 200 grader
Steiking uten forkokte plater: 40-45 minutter ved ca.175 grader
 La den "hvile" i ca 10 minutter før servering. Det passer godt å servere lasagne med salat og godt brød, f. eks. baguetter, loff, foccacia...

Lasagne "med alt"
(form fra IKEA: ca. 4 l, 22x30 cm)
5 dl vann
2 dl hvetemel
ca. 1,3 l melk
1 bx hermetisk tomat
200 g tomatpure
2 ts basilikum
1,5 - 2 ts Natvigs krydderblanding eller annen krydder
1 ts salt
1-2 ss fond (buljong)
litt sukker
ca. 600 g kjøttdeig/karbonadedeig
12-15 lasagneplater (jeg bruker "Barilla")
100-200 g ost

Steikes v/200 grader i 25 min
De "vanlige" lasagneplatene trenger ikke å forkokes, de legges bare lagvis med sausen. Begynn og avslutt med saus. Ha på ost, steik, la den hvile i ca 10 minutter - og hiv innpå!
Lasagne med - og uten alt :-)

Bløtkake
Det ligger et innlegg om bløtkake og rullekake fra før på bloggen (her). Det er egentlig skrevet i oktober 2010 og kopiert fra vår datters blogg.

Jeg har bakt bursdagskake i dag, og i og med at vi ikke er så mange heime, valgte jeg å lage bare en liten form, 20 cm (oppskriften er 3/4 porsjon).

Bunn: 
3 egg
110 g sukker
75 g Semper fin mix (ev. hvetemel)
40 g potetmel
3/4 ts bakepulver

Fyll/pynt: 
ca. 6 dl erlet (ev. fløte eller annen føteerstatning)
vaniljekrem (se under)
jordbærkrem (se under)
jordbær

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland det tørre og rør det forsiktig inn med en slikkepott eller visp. Fyll røren i en rund form (20 cm), ha gjerne bakepapir i bunnen. Sett kaken inn i kald ovn, og sett ovnen på 175 grader. Steikes i 40-45 minutter.
Mamma snudde alltid kakebunnen på hodet når hun tok den ut av ovnen - og derfor gjør jeg det... Dette skulle hindre at den falt sammen på midten. 
Men, Simon: ha forma fortsatt på :-)
Del kakebunnen i tre når den er avkjølt. Dynk hver del med litt risdrikk eller juice (2-3 ss på hvert lag).
Jeg fylte kaka med vaniljekrem og jordbærkrem i dag. Til jorbærkremen tok jeg litt jordbærsyltetøy og biter av fersk jordbær som jeg blandet i stivpisket erlet. Dette hadde jeg i nederste laget
 I det andre laget hadde jeg vaniljekrem. Her brukte jeg 1 pose Freia vaniljesaus som jeg kokte med 2 ss sukker, 0,5 dl erlet og 2 dl risdrikk (kan også kokes bare på risdrikk/melk). Når den var avkjølt blandet jeg i litt stivpisket erlet (jeg brukte bare litt over halvparten av vaniljekremen i denne kaka)

Legg på toppen og smør stivpisket erlet rundt kantene og på toppen. Bruk så sprøytepose og sprøyt krem på kantene.
Pynt f. eks. med ferske jordbær (gleder meg til de norske, med smak, kommer...)

Server :-)

PS. Kaka kan fryses6 kommentarer:

 1. Camilla Skiaker Mælen31. mars 2012 kl. 07:45

  Den kaka der, altså! Den såg god ut!!!! Flott pynta!

  SvarSlett
 2. Det enkle er ofte det beste :-) Kaka smakte, men kremen ble litt for mye pisket, så neste gang tenker jeg på det :-)

  SvarSlett
 3. ''ca. 1,3 l melk'' skal det virkelig være liter? har lagd den flere ganger, men ikke sett det sto liter, så har brukt 1,3dl melk jeg, knall godt er den iallfall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Casa Nyheimen

   Det skal nok være så mye melk/væske, ja. Når jeg lager den store forma mi (10-12 porsjoner), bruker jeg 2-2,5 liter melk i tillegg til vann.

   Blir den ikke veldig fast når du bare bruker 1,3 dl? Kanskje det kommer an på type plater man bruker? Jeg bruker alltid Barilla...

   Slett
  2. Hmm...synes den er godt med dl vi, bruker barilla her også :)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com