tirsdag 27. mars 2012

Ostesufflé

Her om dagen måtte jeg bruke opp et stykke mozarella-ost (av bøffelmelk) jeg hadde i kjøleskapet - og da tenkte jeg at ostesufflé kunne passe. Ostebiten var ikke så stor, så jeg lagde en miniporsjon "uten alt" (passelig til én person) - og så lagde jeg ei skål "med alt" for to  

Dette er originaloppskrifta (ca. 4 porsjoner): 
4 ss mel
5 dl melk
5 eggeplommer
3-400 g ost
salt
5 eggehviter
Bland mel og melk kaldt i kjelen. Kok opp under omrøring og kok i 5-10 min, slik at du får bort melsmaken. Tilsett eggeplomme, salt og ost og rør i til osten har smeltet.
Stivpisk eggehvitene og rør dem forsiktig inn. 
Ha i en smurt rund form, med rette kanter (ikke mer enn 3/4 full). 
I dag lagde jeg to utgaver, så her er dem: til høyre "uten alt" og til venstre "med alt"

Stekes ved ca. 175 grader i ca. 50-60 minutter. Husk at det er gjestene som skal vente på suffleen - ikke omvendt! Den faller fort sammen når den kommer ut av ovnen....

ingredienser ostesufflé "uten alt"
Liten form (1 porsjon): "uten alt"
1,5 ss glutenfritt mel
1,5 dl risdrikk
0,5 dl erlet
2 eggeplommer
75 g mozarellaost
salt
2 eggehviter

Medium form (2 porsjoner): 
1/2 porsjon av originaloppskrifta. Det er vanskelig å dele 5 egg i to, så jeg tok tre små. 


 Noen ganger hever de seg mye, andre ganger ikke full så mye. I dag var det ikke fullt så mye  - eller så var mengden for liten i forhold til formene (jeg kjøpte formene her om dagen, så det er første gang jeg prøver dem).

Server med f. eks. skinkebiter, salat og brød. 
Picnikskinke (Stabburet) er uten gluten/melk/soya. Som brød kan du velge baguetter, foccacia, lyst brød/loff - eller vanlig grovt brød.


Tips. Den som er "uten alt" ble tammere i smaken enn den andre. Mozarellaosten er mindre smak i, så jeg kunne smakt til med mer krydder, f. eks. muskat. De fleste melkeallergikere tåler litt ost, og da kan en jo ev. blande mozarella og f. eks. norvegia, jarlsberg eller cheddar for å få mere smak. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com