fredag 9. mars 2012

Fromasjkake

uten gluten, melk, soya,nøtter og egg 
Som nevnt tidligere, har vi endelig fått tak i Erlet igjen - og da kunne jeg lage fromasjkake. I mange av de glutenfrie kjeksene er det melk/soya, så derfor hadde jeg bakt havrekjeks på forhånd for å bruke i bunnen. Oppskriften på kjeksen finner du her
Bunn: 
250 gram havrekjeks/kjeks som tåles
100 g Soft Spesial

Knus kjeksen (jeg legger dem i en pose og bruker kjevlet): Smelt smøret og bland det i kjeksen. Trykk det utover i en rund form (24-26 cm). Ha gjerne bakepapir i bunnen. Settes kaldt noen minutter (gjerne 20-30 min). 
Fromasj: 
1 pk gele (jeg brukte jordbær, men ta det du liker)
4 dl vann
3 dl erlet
litt salt (1/4 ts)
2-3 ss sukker (kan droppes om du ikke ønsker den så søt, det er sukker i geleen)
Kok geleen med 4 dl vann. Avkjøl gjerne kjelen i kaldt vann. For enda raskere avkjøling koker du opp bare halvparten av vannet, rører ut gelepulveret og tilsetter så resten. Bland i Erlet som er pisket med litt salt og ev. sukker. Hell fromasjen over bunnen og sett kaken kaldt noen timer. 

Hvis du ønsker, kan du også ha gele på toppen. Kok da opp geleen med noe mindre vann enn det står på pakken, avkjøl og hell den over når fromasjen har stivnet. En kan også pynte kaken med stivpisket Erlet og bær. 
Kaken kan fryses. Jeg delte den i passe stykker, la dem i plastbokser fra siste jordbærsesong - og så en pose utenpå. Deilig kake i fryseren :-)

Tips 1: For å unngå "metallsmak" på Erlet, tilsettes litt salt når den piskes :-)

Tips 2: For deg som vil ha kake "med alt": bytt ut Erlet med fløte, glutenfri kjeks med f.eks. bixit/digestive og Soft Spesial med "vanlig" margarin

2 kommentarer:

  1. Hei! Denne fikk jeg lyst til å prøve! :) Vet du hva som kan være fint å erstatte Erlet med,¨når man ikke tåler melk og soya? Hilsen Karen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Fromasjkake er alltid godt :-)
      Jeg regner med at du/vedkommende ikke tåler soyalecitin, for det er det eneste som er av soya i erlet... Hvis gluten tåles, finnes det havrefløte (disse er jo ikke garantert glutenfri). Ellers finnes det en type fløte (og matfløte) av merket Schlagfix (https://www.allergimat.no/butikk/s/products/search.html?q=schlagfix&order=2). Jeg har bare prøvd denne én gang, og sleit da med å få den helt stiv, men jeg så på Facebookk at mange skrøt av den. Noen sa at den måtte være kald for å få den stiv.
      I og med at sønnen vår ikke tåler gluten/melk/soya/nøtter (men tåler soyalecitin), er både soya- og havrefløte utelukket, så vi har omtrent bare brukt erlet. Tror også at det finnes kokosfløte, men jeg har ikke sett det. Noen greier å piske den tykke delen av kokosmelka stiv, men jeg greide det ikke den ene gangen jeg prøvde....

      Lykke til med kaka :-)

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com