lørdag 30. november 2013

Søt, sterk og saftig sjokoladekake

 - som også er uten egg


I og med at jeg er norsklærer, syns jeg måtte dra inn litt språklige virkemidler i overskrifta i dag - og slår derfor til med litt allitterasjon (bokstavrim), med konsonanten 's' i fokus: søt, sterk og saftig sjokoladekake :-)

Jeg lagde kaka en kveld denne uka for å ha noe å gi til tre jenter, der den ene ikke kan ha egg, gluten og melk. Tidligere har jeg brukt crazy cake når jeg har lagd sjokoladekake uten egg, men tenkte at jeg måtte prøve noe nytt nå. Jeg søkte etter "sjokoaldekake uten egg" (uten at jeg hadde sett det, var det en skrivefeil i ordet...) på Internett - og tok den første som da kom opp (- som også hadde samme skrivefeil). Jeg tilpasset den slik at den i tillegg til å være uten egg og melk, også ble gluten- soya- og nøttefri. Jeg hadde ikke vaniljeekstrakt, så jeg brukte vaniljesukker og jeg byttet ut eplecideredikk med bringebæredikk. 

Oppskriften er fra Vegatarbloggen og har tittelen "Enkel sjokoladekake" (oppskriften finner du her).
Enkel sjokoladekake uten egg, gluten, soya, melk og nøtter
280 gram Semper finmix (hvetemel)
225 gram sukker
1 teskje salt
2 teskjeer natron
45 gram kakaopulver
2 teskjeer vaniljesukker (vaniljeekstrakt)
1,2 desiliter olje
1,5 spiseskjeer bringebæreddik (eplecideredikk)
3,6 desiliter vann

 Varm opp steikeovnen til 175-180 grader. Ha bakepapir i bunnen en rund kakeform på 20-22 centimeter i diameter (kan selvsagt smøres istedenfor å ha i bakepapir). Jeg brukte en form på 18 cm og en miniform på 12 cm - slik at vi kunne teste den lille kaka før vi gav den bort den andre. 

Rør sammen finmix, sukker, salt, natron, vaniljesukker og kakaopulver. Bland sammen olje, eddik og vann og hell dette over i de tørre ingrediensene. Visp det hele raskt og kraftig sammen.
Hell røren over i formen(e). I oppskrifta står det at den skal steikes i cirka 30 minutter, men jeg stekte den største i ca. 40-45 minutter og den lille i ca 30 minutter. Kjenn med en pinne om kaka ferdig.

Avkjøl kaken før pynting.

Glasur
200 gram melkefrisjokolade (f. eks. COOPs kokesjokolade)
2 ss espresso eller annen sterk kaffe
100 gram Soft Spesial
2-3 desiliter melis

Smelt sjokolade med espresso/kaffe i vannbad. Visp margarinen og én desiliter melis luftig. Vend forsiktig inn sjokoladeblandingen. Smak så til med mer melis. Avkjøl glasuren litt.
Del kakebunnen i to og smør glasur mellom lagene og oppå kaka. Pynt gjerne med kakestrøssel. Her er det imidlertid viktig å lese varedeklarasjonen godt, slik at du er sikker på at du tåler det den inneholder (hender at noen bl.a. inneholder melk). Jeg tror jeg smeltet sjokoladen litt lite (den ble litt tykk), så glasuren ble ikke så glatt som jeg ønsket, men god smak var det.

Det er jo mye kakao i oppskrifta, og jeg vurderte underveis at jeg skulle ta mindre mengde, men fant til slutt ut at jeg skulle ta det som sto i oppkrifta. Jeg mener at Anne Spurkland, som har skrevet boka "Frie kaker" og har en blogg/Facebookside med samme navn, har skrevet at det er noe med blandingen av natron, edikk - kakao- som gjør at en slik kake hever seg og blir saftig og god.

God helg!

På mandag skal vi ha pepperkakebakst med barnebarna og et par store gutter, men etter det må jeg nok begynne å tenke annen julebakst også. Burde jo prøvd noen nye julekaker "uten alt", men det er lett å havne på det samme (er noe med tradisjonene). Om du har en god oppskrift (eller kanskje har lyst til å lage et innlegg), er det bare å ta kontakt!

2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com