lørdag 21. september 2013

Ny rett på en lørdagskveld

(Retten kan lages melkefri)

FØRST! Vi (les: Rebekka) har idag laget en facebookside for bloggen min. Dersom du følger den, vil du få automatiske oppdateringer hver gang det kommer et nytt innlegg.

Vi har besøk av datteren vår, Rebekka, og barnebarna, Thea Emilie og Tobias, nå i helga - og koser oss masse :-) Mens svigersønnen vår er på sin første jakttur, sitter Rebekka her og leser til en eksamen på sykepleiestudiet, mens vi tar oss litt av de små...

Jeg tenkte jeg skulle lage pai til middag til oss voksne i kveld (ungene fikk havregrøt), men så kom Rebekka og sa at hun hadde så lyst på eplepai. OG en kan jo ikke ha pai både til middag og dessert (dvs. man kan vel, men...), så derfor dro jeg ut for å handle i ettermiddag uten å vite hva jeg skulle lage til mat. 
Da jeg kom inn å Meny, var noe av det første jeg så: søtpotet. Derfor ble søtpotet en viktig ingrediens i middagen i kveld. 
Her er oppskrifta på kveldsretten vår (som mangler navn)
(til tre personer)

Søtpotetmos
500 g (1 stor) søtpotet
lettsaltet vann
3 ss lettrømme (jeg liker den laktosefrie)*
salt/pepper

"Topping"
3 kyllingfilteter
ca. 200 g bacon
2 små løk
100-150 g sopp (jeg brukte kantarell)
1 chili
salt/pepper
revet ost, f. eks. mozarella**

* Rømmen kan sløyfes. Behold da litt av kokevannet. 
** Osten kan sløyfes. Jeg tenkte egentlig å bruke mozarellaost av bøffel, men det var det tomt for i dag

 Skrell søtpoteten og del den i små biter. Kok den i lettsaltet vann til den er myk. Slå av det meste av vannet, mos poteten og smak til med rømme, salt og pepper. 
Steik kylling, bacon, sopp. løk og chili. Bruk ev. litt olje hvis det trengs. 
Legg søtpotetmosen i bunnen på en smurt, ildfast form. Legg så den stekte "toppingen" på. Om du tåler ost, kan du ha det på toppen, hvis ikke, kan den kuttes ut. Det er mye god smak i retten uansett. 
Steik retten i ca 20 minutter ved 200 grader. Jeg serverte hattings baguetter/briks til - og satte dem inn de siste ti minuttene av steiketiden. 

Ha en god helg videre. 

Vi skal kose oss med eplepai og is nå... 

Om du ikke tåler melkeprodukter, anbefaler jeg is lagd av erlet. Det ligger flere oppskrifter her på bloggen: http://www.utenalt.no/2012/01/erlet-is-med-egg.html - og her: http://www.utenalt.no/2012/03/simons-fantasifulle-is.html
(om du ikke tåler egg, kan du piske bare erlet, ha i litt salt og smaker som du liker (http://www.allergikokken.no/oppskrifter/desserter/odense-erlet-is/))

2 kommentarer:

 1. Heisann :) for en fantastisk inspirasjon denne bloggen utstråler.jeg kom tilfeldigvis over denne bloggen og har vært fast leser i lang tid.mye av oppskriftene har blitt laget selv om vi ikke har allergikere i familien. Nå har det seg sånn at min datter på 11 år skal ha bursdag om 2 uker.i klassen har det kommet ei ny jente med gluten,egg og melke allergi. .kunne du laget et lite blogg innlegg.med tips til enkle kaker/dessert som kan serveres til allergikere. Hvet du har nevnt mye tidligere,men kunne du kommet med litt tips.du har vel sikkert vært borti prolematikk i forhold til bursdager og allergiske barn..takk for en flott,positiv og meget inspirere rende blogg :) klem fra fast leser mette fra larvik

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mette.

   Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Jeg har dessverre ikke så mye erfaring med barnebursdag og allergi (sønnen var 17 da han fikk diagnosen), men jeg har jo litt erfaring med feiringer ellers, både "voksenbursdag" og andre anledninger... Skal tenke litt og prøve å lage et innlegg en av de nærmeste dagene.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com