mandag 16. september 2013

Eplepai-tips


I dag blir det et par eplepai-tips. Høsten er jo frukttid - og her i Telemark bugner det av mange ulike sorter - også epler. På skolen der jeg jobber, har vi epler i hagen/på området, og jeg plukka med meg noen på fredag og lagde eplepai som jeg hadde med meg i selskap på lørdag: først 1-årsdag til barnebarnet vårt og så 40-årsdag til en venninne senere på kvelden. Ja da, vi feira stort på lørdag :-)

I tillegg til disse tre paiene ("med - og uten alt" i barneselskapet, og "med alt" i 40-årsdagen) lagde jeg et par i starten av forrige uke og prøvde å fryse dem rå. Hadde lyst til å prøve om det fungerte. I går kveld testa vi ut den ene av disse - og det gikk veldig bra. Da er det bare å produsere i vei, legge i fryseren og steike utover høsten og vinteren. 

I og med at vi skulle ut på feiring på lørdag, valgte jeg å lage paiene i engangsformer/grillformer. Det var veldig kjekt!!! I 40-årsdagen vi var, stekte jeg paien etter middagen, klipte opp hjørnene på forma og lot paien skli over på fatet. Utrolig enkelt - og kjekt å slippe å passe på å få riktig form med hjem... 
(på bildet under ble paien stående i forma, bare bretta ned kantene)
Jeg brukte min gamle, gode paioppskrift, som jeg fikk oppskrift på da vi bodde i Trondheim for over 20 år siden (takk til fam. Bekkelund). Jeg har lagt ut oppskrift på den tidligere, men tar den med her også. 

Jeg har imidlertid gjort en liten vri nå. Jeg har begynt å ha litt brunt sukker i den som er uten gluten/melk - da dette gir litt bedre/lettere farge. Jeg blandet også halvt om halvt med havregryn og hvetemel i smuldredeigen denne gangen: 

Paideig:
3 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
150 g margarin/soft Spesial
3-4 ss vann

Smuldredeig:
2 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. Semper finmix), ev. halvplandet med havregryn
100 g meierismør/soft Spesial
1/2 dl sukker, gjerne blanding av hvitt og brunt sukker

Epler:
ca 1 kg epler (gjerne syrlige) + litt sukker

Fremgangsmåte
Lag paideig ved å kjøre mel og margarin i foodprossesor - eller smuldre margarin i melet for hånd (Soft Spesial er litt myk til smuldredeigen, men sett den i fryseren en stund, da er den god å smuldre). Tilsett vann til den blir fast. Trykk den utover i en form (oppskrifta er beregnet til form på 24-26 cm) og sett den gjerne kaldt ei lita stund. Deigen kan også settes kaldt før den trykkes utover i formen (holder seg et par dager i kjøleskapet).
Jeg lagde én posjon til den store forma og ca. halv porsjon til den lille (formene kjøpte jeg på Kiwi og Nille). Deigen lagde jeg på fredagskvelden, trykte den utover i formene med det samme (uten å la den stå kaldt først), dekket dem til og satte dem i kjøleskapet. 

På lørdag morgen skrelte- og delte jeg epler (jeg deler i litt store biter) og strødde smuldredeigen på. Så var det bare å dekke dem til, pakke dem (sammen med kjøleelement og is, gaver, post til ungene, klesskift til to selskap + + + ) i bilen og kjøre avgårde. 

Paien(e) ble satt i ovnen en times tid før det skulle være kaffe. 225 grader og steiketid på ca. 45 minutter. Selvsagt serverte vi den lunken (da er den best) og vi hadde is til!

Test av frossen utgave
Ut av fryseren og inn i ovnen. 225 grader i ca 50 minutter, til den er gylden og sprø oppå. 
Deilig kveldskaffe i går: nystekt eplepai "uten alt" og is (uten å måtte stå på kjøkkenet og lage paien rett før). Kan du ikke ha "vanlig" is, er erlet-is er godt alternativ. Det finnes ellers ris- og soyais å få kjøpt, men her går det bare i is lagd av erlet når vi skal ha allergivennlig utgave (eller lollipop-is)

I dag var det visst meldt fint vær, men det ser litt mørkt ut nå på morran. MEN vi har i alle fall sju nyinnkjøpte frukttrær som vi skulle hatt plantet ned: epler, pære, moreller og plommer. Da er det bare å vente til de bærer frukt - og da blir det selvsagt epler fra egen avling når vi skal lage pai...

Ha en fin uke6 kommentarer:

 1. Så praktisk å kunne fryse før man steker da. Det skal jeg jammen gjøre.

  Har du forresten sett at det har kommet hvit saus og blomkålsuppe uten melk og gluten fra Toro nå? Kjøpte de i dag og skal prøve den hvite sausen i fiskegrateng i morgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var greit. Har ei lita langpanne med "vanlig" utgave som jeg skal steike på onsdag når vi skal ha en del gjester.

   Tror det var på Facebook at jeg så disse nye produktene. Du får teste ut og gi tilbakemelding. Suppe er jo kjempegodt på denne tida... (og fiskegrateng likedan)

   Slett
 2. Da er den hvite sausen testet ut og vi syns den var god. Selvfølgelig måtte vi ha i litt mer salt i den, men det må man jo med all posesaus.
  Jeg lagde den med 1 dl soyafløte (her tåles soya) og 4 dl vann (skulle være 2,5 dl melk og 2,5 dl vann på orginalen) og melkefritt smør. Tok 2 minutter og så var sausen ferdig.

  Så denne anbefaler jeg om man ikke har lyst til å styre med å lage fra bunnen av tidsmessig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding.

   Jeg skal tipse sønnen vår og kona hans om den også. Kan jo hende han/de syns det er kjekt med noe slikt...

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com