onsdag 4. september 2013

Gode kveldsrundstykker

Da vi hadde besøk av "allergikeren" vår og kona hans i helga, lurte han på om vi kunne lage god kvelds og kose oss på søndagskvelden. Noe av det som er godt med å være hjemme hos foreldrene våre, sa han, er å "bli vartet opp": få hjemmelagd gjærbakst og god mat...

Som sagt, så gjort. 

Jeg lagde to rundstykkedeiger: en "uten alt" og en melkefri "glutenutgave". Da jeg holdt på å lage deigene, lurte svigerdattera vår på om jeg skulle legge oppskriftene ut på bloggen, og til det svarte jeg at jeg måtte se det an til rundstykkene var stekte - om oppskrifta var noe å legge ut. Hun var veldig fornøyd med resultatet og mente at jeg burde det, så derfor kommer det altså enda en rundstykkeoppskrift her.
Kveldsrundstykker "uten alt" (t.v.) og melkefrie rundstykker med gluten (t.h.)
De med gluten var veldig saftige og gode. De "uten alt" var (som vanlig) gode og myke, med sprø skorpe (som "allergikeren" ønsket), som nystekte, men dagen derpå var de tørre :-( Jeg tror jo ofte at NÅ har jeg funnet en god blanding, men blir skuffet dagen derpå...

Jeg sleit litt med å få farge på baksten, særlig de glutenfrie rundstykkene, så mulig at det var dårlig spenning på ovnen. Jeg hadde derfor de glutenfrie noen minutter under grillen. En annen årsak kan kanskje være melet? Jeg baker nesten alltid med mel fra Semper, men denne gangen blandet jeg Laila og Schär B

Er det noen som har erfaring med ulike typer mel og rundstykkebakst? Ta gjerne kontakt i kommentarfeltet - eller på mail (tovejohansen62@gmail.com). 
Har du en god rundstykkeoppskrift som du har lyst til å dele med flere, gjerne på bakst som er god og saftig dagen derpå, er det hyggelig om du tar kontakt...

Kveldsrundstykker ”uten alt”
5 dl vann
1/2 dl olje
1 ts salt
1 dl Cornells melblanding (halvgrov)
1 dl glutenfri havregryn
2 dl Laila-mel
ca. 5 dl Shcär B-mix
1 ss Certo frysepulver (ev. fiberhusk)

Varm vannet til 37 grader Løs opp gjæren og tilsett saltet. Ha i det grove melet og bland Certo med noe av melet, slik at det ikke klumper seg. Ha i Shcär-melet til slutt, til deigen blir passe fast. Jeg hadde den litt løs og knadde i litt mer mel etter hevingen. Kjør deigen noen minutter i kjøkkenmaskinen og forhev den i ca. 30 minutter. Bak ut rundstykker, gjerne med olje på hendene, etterhev i ca 20 minutter og steik ved 225 grader i 10-15 minutter

Melkefrie kveldsrundstykker
5 dl vann
1/2 dl olje
1 ts salt
1/2 dl linfrø
1 dl havregryn
2 dl sammalt hvete (grov)
ca. 9 dl hvetemel


Varm vannet til 37 grader Løs opp gjæren og tilsett saltet. Ha i det grove melet og så hvetemelet til deigen blir passe fast. Det er bedre å ha den litt for løs enn litt for fast. Forhev deigen i ca. 30 minutter. Bak ut rundstykker og etterhev i ca 20 minutter. Steik rundstykkene ved 225 grader i 10-15 minutter


Deig "uten alt" klar til heving 
(lagde den i kjøkkenmaskin, men la den over i en bolle for å få lagd den andre deigen)
"uten alt" klar til steiking
 - og etter steiking
Her har "allergikeren" ordnet seg kveldsmat :-)


Melkefrie rundstykker 

Deilig kveldsmat på søndagskvelden!


(Og nå i kveld tok jeg opp noen av rundstykkene og tinte dem slik at vi har spist deilig kveldsmat i dag også)





2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com