lørdag 28. september 2013

Bursdagstips


Advarsel: Innlegget er veldig langt!!! 


For ei ukes tid fikk jeg en forespørsel fra en bloggleser, Mette, om jeg kunne lage et innlegg med tips til kaker/desserter som passer å servere allergikere når en har bursdagsselskap. Hun skal nemlig lage til bursdag for 11-åringen - og så er det ei jente i klassen som ikke kan ha egg, melk og gluten.

 Jeg syns det er kjempeflott at det tas hensyn dem som har allergi når det er snakk om selskap og andre tilstelninger, og jeg vil tro at denne jenta og foreldrene hennes settes pris på dette.
Å bake sammen er hyggelig, enten det er til en bursdag - eller som her: bollebakst til vi skal ut på skøytetur 1. juledag
Vi har jo hatt - og vært i - noen bursdagsselskap etter at sønnen vår, Simon, fikk allergidiagnosen for ca. fem år siden (allergi mot: melk, hvete og andre melsorter, soya, nøtter, fisk, skalldyr...), men jeg har lite erfaring med barnebursdag og allergimat. Det er jo likevel mye som er likt, så derfor tar jeg utfordringen.

Jeg har jo en del innlegg med kaker/desserter ol. som kan passe, og i dette innlegget linker jeg til disse rettene. Oppskriftene blir altså ikke skrevet inn på nytt.

Mette lurte på oppskrifter uten gluten, melk og egg, men når jeg først satte i gang, fant jeg ut at jeg kunne prøve å legge til rette for at andre også kunne finne tips - og jeg tok derfor også med oppskrifter som inneholder egg.

Jeg har delt innlegget i deler, oppskrifter uten:  

UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA - OG EGG
og
UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA (med egg) 

I hver gruppe har jeg lagd undergrupper, der navnet på desserten/baksten er markert med følgende farger: 

DESSERTER
KAKER
KJEKS
GJÆRBAKST 

På slutten av innlegget, ligger litt andre mattips

Jeg har lagt inn noen bilder, men ikke av alt. Jeg håper alle linkene til oppskriftene fungerer, hvis ikke kan du bruke søkefunksjonen (under etikettene). Gi gjerne tilbakemelding om det ikke fungerer. UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA - OG EGG

DESSERTER (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg) 
Det er flere gode desserter som kan være fine å servere i bursdag.

Gele er jo en klassiker i barnebursdag og her kan en velge mellom ulike smaker, koke selv eller kjøpe ferdig, ha den i ei stor skål eller i porsjonsskåler, lage i form og stikke ut figurer. Her er det bare fantasien som setter grenser...
Sjokoladepudding (les mer her) er også en grei dessert. Vi bruker Freia sin type og koker selv.
Både til gele og sjokoladepudding passer det jo veldig godt med vaniljesaus (les mer her): Som med sjokoladepuddingen, bruker vi Freias utgave og koker selv.
Fruktsalat (les mer her) er en annen god dessert. Nå er det mange ulike typer bær å få tak i, i tillegg til frukt, og bær har også blitt mye billigere det siste året. Velg frukt/bær i fine farger og server den med f. eks vaniljesaus eller is. Oppskriftene på is som ligger her på bloggen, er nok med egg, men det går fint å lage erlet-is uten egg (les mer om denne isen på allergikokken: her). Det finnes ellers ulik melkefri is å få kjøpt (ris/soya/havre)
Den siste desserten jeg la ut, polentapudding (les mer her), smaker også fortreffelig.
Tilsørte bondepiker (les mer her)- eller tilslørte bondegutter (les mer her) smaker godt, men det er jo ingen tradisjonell bursdagsdessert. Men: enkelt er det å lage/servere. Vi bruker erlet istedenfor fløte, men det finnes jo ulike fløteerstatninger: soyafløte, risfløte, havrefløte (vær obs på gluten)... Her må en bare ta hensyn til hva som passer i forhold til ulike allergier.
Tilslørte bondepiker: tradisjonsrik og god dessert
Sitat fra en jeg kjenner godt: "Sjokoladepudding er det nest beste jeg vet?" "
Hva er det beste du vet da?" "Mer sjokoladepudding...."
----------------------------

KAKER (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg) 
Når det gjelder kaker, er det masssssse godt - også for dem med allergi.
Jeg tar her med et utvalg som allerede ligger på bloggen. De fleste av kakene jeg har oppskrifter på, er jo uten gluten, melk, soya og nøter, men disse er også uten egg.

Nå på høsten, når det bugner av epler, er jo eplepai (les mer her) ypperlig å lage. Paien kan lages klar, slik at den kan steikes rett før den skal serveres. Jeg hadde et innlegg med eplepai-tips for noen uker siden, det finner du her.
Jeg har også prøvd en eplepai med vaniljekrem (les mer her) - og den var også veldig god. Jeg bommet litt med vaniljekremen da jeg lagde den - og oppdaget av kremen (Idun) inneholder lactose. Bruk i stedet Freia vaniljesaus
Blåbærpai (les mer her) er et annet alternativ når det gjelder pai. Jeg lagder den som regel med rørt syltetøy (med tykningsmiddel/frysepulver) - og stort sett liker både små og store denne.
Muffins smaker godt - og det er også populært både blant barn og voksne. Jeg har en oppskrift på eplemuffins uten egg (les mer her), og da brukte jeg oppskriften på Crazy Cake som utgangspunkt.
Du finner også oppskrift på sjokolademuffins (les mer her) på bloggen. Du kan sikkert bruke oppskriften på Crazy Cake ( se under) som muffins, men det har jeg ikke prøve
Sjokoladekake er jo alltid en vinner i bursdag - og da er den allerede nevnte Crazy Cake (les mer her) super å lage. Lag gjerne kaka til alle, den smaker fortreffelig og er i tillegg veldig enkel å lage.
Crazy Cake-oppskrifta er så god at jeg har også prøvd den som gulrotkake (les mer her). Lag en smørkrem i stedet for ostekrem - og du har en kake som passer for svært mange.
Mange liker jo godt ostekake, men for den som ikke tåler melk og/eller soya, så må er det ikke så lett. Fromasjkake (les mer her) er imidlertid et godt alternativ.
Tidligere i høst prøvde jeg også på å lage kake i kopp, i mikrovnen (les mer her), og det fungerte også. Da kan du fort lage kake på fem minutter...
Svensk kladdkaka (les mer her) er en annen lettvint kake. Husk bare på å legge noe under forma, for det kan fort renne ut litt om ikke forma er helt tett.
Crazy cake, ei fantastisk kake som passer omtrent for alle (uten gluten, melk, egg, soya, nøtter)
Kake i kopp (skål), kake lagd på noen få minutter
Eplemuffins: oppskriften på Crazy Cake er utgangspunktet
Gulrotkake "uten alt"
Fromasjkake, et godt alternativ til ostekake
----------------------------
KJEKS (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg)  Kjeks er godt, enten det er hverdag eller fest (bursdag). På bloggen ligger det flere oppskrifter på kjeks, men det er egg i flere av dem. Jeg har likevel noen oppskrifter som også er uten egg.
Har du lyst på kjeks for å ha pålegg på, har jeg en oppskift på en god havrekjeks (les mer her).
Cafébakeriet har oppskriftene på kjekspakkene, og jeg har prøvd et par av dem - og
"Bare bær" (les mer her) er favoritten min.
 Det finnes også en annen type jeg har prøvd (fra Cafébakeriet), nemlig "Skogsbærdrøm" (les mer her). Den er også veldig god.
Da jeg skulle lage tilslørte bondepiker en gang, bakte jeg likegodt havrekjeks (les mer her) for å bruke i desserter. Oppskrifta er basert på oppskrifta på "Bare bær".
"Skogsbærdrøm"
----------------------------

GJÆRBAKST (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg) 
Lukten av nystekt gjærbakst... Finnes det noe bedre? Det gjør vel sikkert det, men jammen både smaker og lukter det godt!

Da vi hadde barnebursdager for yngstemann, serverte vi nesten alltid skolebrød/skolebrødstang. Det var nemlig en av hans favoritter. Jeg lagde vanlig bolledeig, trillet ei pølse som jeg klappet flat, hevet den, trykte ei grop langs midten, fylte på vaniljekrem - og så i ovnen. Litt melisglasur og ev. kokosmasse på: nam, nam.

Nå er det jo stor forskjell på å lage glutenfri gjærbakst og "vanlig" gjærbakst. Jeg prøver og prøver - og noen ganger blir baksten god, andre ganger kunne den vært bedre. Men: så har det kanskje med at jeg stadig prøver på ulike oppskrifter... Det som er kjekt med søt gjærbakst, er at deigen kan bruke stil så mye: boller, snurrerter, kanelknuter, skolebrød, horn... Det som er med glutenfri gjærbakst, er at den bør serveres mest mulig fersk - eller oppvarmet. Slik bakst blir fort tørr, så det bør en ta med i planeleggingen.

For noen uker siden lagde jeg boller/snurrerter (les mer her)- og denne oppskriften var egentlig ganske god.
  Juledagsbollene i fjor (les mer her) var også gode, også mange timer etter at de var bakt.
Jeg har også ei oppskrift å Verdens beste kanelknuter (les mer her). Her er det egg i oppskriften, men jeg vil helt sikkert tro at det kan kuttes ut, men har ikke fått prøvd det selv.
Skal man gjøre det veldig enkelt, er lettvinte wienerbrød (les mer her) kjapt og greit å lage. Også denne oppskriften er med egg, men det kan sløyfes og deigen kan tilsettes litt mer vann.

Boller og kanlesnurrerter som ble bakt tidligere i høstUTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA (med egg) 

I tillegg til alle oppskriftene over, har jeg også en del oppskrifter på desserter og kaker som inneholder egg her på bloggen. Jeg nevner også noen av dem her, men se også på alle som er nevnt over.


DESSERTER (uten gluten, melk, nøtter, soya)

De fleste dessertene jeg har her å bloggen er også uten egg, så de kan du lese om over.

Når det gjelder is, lager vi som regel med erlet-is med eggedosis (les mer f. eks. her) da vi har funnet ut at den er best (et går likevel fint å lage uten). Vi har prøvd med ulike smaker: vanilje, sjokolade, jordbær/bringebær, banan, brownies, gelepulver og seigmenn... Sistnenevnte var imidlertid ingen suksess :-)
Fruktsalat har jeg allerede nevne,og en kan jo bruke ulike tilbehør til det: is, vaniljesaus, vaniljekrem - eller råkrem (les mer her). Råkrem er en blanding av eggedosis og fløte, og den bør brukes ganske fort, slik at den ikke "faller sammen"
Ren eggedosis (les mer her) kan også brukes til fruktsalat, men som med råkrem, må den brukes innen kort tid, ellers blir den ikke luftig og fin.
Jeg vet ikke helt om sjokoladefondant (les mer her) skal stå her under desserter - eller under kaker, den hører liksom til under begge, men jeg tar den her. Har du ikke prøvd denne desserten, har du gått glipp av noe...
Sjokoladefondant, med - og uten alt (like gode...)
Thea og onkel Simon lager is
Frukt med eggedosis
----------------------------

KAKER (uten gluten, melk, nøtter, soya)
Det er jo så mye godt, alt for mye godt innen kakeverdenen...
Jeg har jo allerede nevnt mange gode kaker, som ikke inneholder egg, og nå kommer det en del tips til kaker med egg.

Sjokoladekaker finnes jo i uttallige varianter. Vil en gjøre det ekstra enkelt, er det en del halvfabrikata som kan brukes. Toro langpannekake kan brukes både som tradisjonell langpannekake eller som rund kake (les mer om langpanneutgave her og rund kake her).
Brownies er også en god kake - og vi tyr ofte til Regals brownies (les mer her), da vi syns den er den beste. I perioder har vi hatt den omtrent hver gang hele familien har vært samlet
Vannbakkels (les mer her) er noe vi lagde mye hjemme da jeg vokste opp. Fordelen med denne baksten er at den er uten sukker ( i tillegg til at min variant er gluten/melkefri). Den kan fylles med f. eks. vaniljekrem - eller så kan en enkelt og greit drysse på litt melis. Selv om en har på litt melis, blir det lite søtt i forhold til andre kaker.
 Snickerskake (les mer her) er ei kake som er kjekk å ha i fryseren. Den kan deles i biter før en fryser ned, og den tiner fort, slik at en kan ta opp like før en skal servere. Jeg har også lagd en nøttefri utgave, da brukte jeg solsikke- og gresskarkjerner istedenfor peanøtter. Hvis en bruker Soft Spesial og melkefri sjokolade kan en også lage en "vanlig" utgave om noen bare trenger melkefritt. For dem som ikke tåler gluten, finnes det saltkjeks og saltkringer/saltstenger som kan brukes istedenfor ritz-kjeks.
Bløtkake (les mer her), er det ikke noe problem å lage den uten gluten og melk. Vi bruker erlet istedenfor fløte, men andre fløteerstatninger kan selvsagt også brukes. Da Simon, allergikeren vår, var liten (før allergien slo til...), og han hadde barnebursdag, hadde vi alltid bøtkake. Gutta i vennegjengen elsket nemlig denne type kake, og det var ikke sjelden at det gikk med 3/4 av ei stor kake (28 cm). De hadde enkelte ganger konkuranse om hvem som greide å spise mest. Vi fylte den som regel kaka med jordbær og vaniljekrem.
Rullekake (les mer her) er et godt alternativ til bløtkake (samme oppskrift). Det brukte vi også mye i barnebursdager/familiebursdager tidligere. Her kan en f. eks. ha pisket fløte/fløteerstatning og syltetøy/bær ved siden av - og så kan hver og en lage sin egen bløtkake om de vil.
Da allergikeren vår giftet seg, var selvsagt bryllupskaka "uten alt" (les mer her). Jeg bakte bunnene og ei venninnen av oss pyntet den. Bunnene er lagd av samme oppskrift som bløtkake/rullekake, den er fylt med vaniljekrem, bringebær og sjokoaldekjeks og trukket med fondant. Samme framgangsmpte kan selvsagt brukes på en enklere variant, f. eks. til en bursdag.
Datteren vår, Rebekka (bloggen hennes finner du her), har innført en ny kake i familien, nemlig en dessertkake med fire ingredienser (les mer her). Kjekt med ei slik kake...
En kake som alltid er populær i selskap, enten det er bursdag eller bryllup, er pavlova (les mer om hjemmelaget utgave her - eller Toroutgave her). Npår det gjelder krem, kan en bruke f. eks. erlet, vaniljekrem - eller rett og slett myk/halvtint is.
 En annen kake som er mye brukt i bursdager, er verdens beste (les mer f. eks. her). Fyll den med melkefri vaniljekrem (kokt av Freia vaniljesaus).
Annes gulrotkake (les mer her) er nok en av de beste gulrotkakene jeg vet om. Jeg har prøvd å lage flere andre utgaver om til glutenfri, uten at jeg har blitt fornøyd, men denne blir alltid bra. Kaka egner seg veldig godt til frysing.
Banankake (les mer her) er ei anne kake som smaker godt i allergivennlig utgave. Kokosmelka gjør kaka saftig og god - og dette er ei kake som egner seg godt til frysing. Jeg strør ofte bare melis på, men en kan også servere med pisket erlet/fløte, gjerne tilsatt bananbiter.
Om en vil ha en vri på banankaka, er bananmuffins (les mer her) et godt alternativ
En lettvint utgave av muffins, er Toros sjokolademuffins (les mer her).  Den er uten melk og gluten, og den kanm lages soyafri om du velger f. eks. rapsolje. Tilsett vann og olje, rør sammen, opp i former og inn i ovnen - og vips har du nystekte muffins.
Vil du ha hjemmelagd muffins (les mer her), er det ikek mye arbeid å lage. Et godt tips er å legge ei teskje vaniljekrem eller en bit melkefri sjokolade i hver form.
Tidligere i dette innlegget, skrev jeg om eplepai, noen som alltid er godt å servere. Jeg har imidlertid også oppskrift på eplekake (les mer her) på bloggen. Lunken eplekake med is er godt, enten det er høst - eller ei anna årstid. Kaka egner seg også godt til å fryses.
En av de siste kakene jeg har prøvd, er drømmerull (les mer her). Deilig sjokolade-rullekake med smørkrem. Den falt i smak både hos dem med allergi og den som ikke har det.

Tradisjonell bursdagskake til barneselskap
Vannbakkels, her med melisstrø
Snickerskake kan lages i ulike varianter
Bløtkake "uten alt" (med egg)
Deilig dessertkake med fire ingredienser
Pavlova, en sikker vinner på kakebordet...
Ikke noe problem med kaker i bryllup om en ikke tåler gluten 
Drømmerull i allergivennlig utgave
Ikke noe problem med bryllupskake om en har allergi :-)
----------------------------
KJEKS (uten gluten, melk, nøtter, soya)
Kjeks er jo noe som er kjekt ha i huset (de fleste kan også fryses) og i tillegg til de som alt er nevnt over, har jeg noen oppskrifter der det også er egg i.

Da vi skulle lage bryllupskaka, lagde jeg sjokoladekjeks (les mer her) selv for å være sikker på at den ble "uten alt".
I butikkene får en kjøpt ulike varianter av Maryland cookies. Jeg har i maneg år brukt ei oppskrift på "vanlig" utgave, men jeg har selvsagt også prøvd å lage Maryland cookies "uten alt" (les mer her)
Jeg har også prøve oppskrifta på Maryland cookies med havregryn og har derfor også en oppskrift på det. Smakfulle og gode havrekjeks med sjokolade (les mer her) .

Havrekjeks med sjokolade

 ----------------------------

GJÆRBAKST (uten gluten, melk, nøtter, soya)
Som nevnt over, både lukter og smaker nybakst gjærbakst godt.

Det ligger flere oppskrifter på slik bakst på bloggen, og oppskrifta på verdens beste kanelknuter har jeg brukt mange ganger, blant annet i dette innelegget om kanelknuter og klippekrans (les mer her)
Lettvinte wienerbrød (les mer her) er allerede nevnt over. De er originlt med egg - og er raske å lage og smaker godt nystekt/lunken.
Her i vår fikk jeg servert sukkerkringler av en kollega. Disse var så gode at jeg bare måtte prøve dem "utan alt", og derfor finner du også oppskrift på slike sukkerkringler (les mer her) på bloggen
Verdens beste kanelknuter og klippekrans, to utgaver av samme deig
Sukkerkringler: nam, nam...
 ----------------------------


Andre tips
Pølser: Det finnes flere typer pølser som er uten gluten/melk
Karbonade/hamburger: som med pølser, finnes det flere typer. Noen er bare rent kjøtt (hamburger), men det finnes også karbonader som kan brukes
Pølsebrød/hamburgerbrød: Vi har brukt Frias utgaver når vi har kjøpt, men det har kommet flere andre utgaver i butikkene, også ferske. Sjekk innholdfortegnelsen for å være sikker på at du kan bruke dem. 
Vi har flere ganger brukt oppskrifta på foccaciabrød som utgangspunkt for pølsebrød. Strø over sesamfrø istedenfor olje/salt/krydder - og skjær i passe biter når de er stekt. Brødet passer ellers godt som "originalutgave" (med olje/salt/krydder), f. eks. til gryterett, suppe, salat...
Pizza: man får kjøpt flere typer bunner i butikkene, både forsne og ferske. Det finnes også ferdig-pizza. Flere pizzarestauranter har glutenfri pizza. Vær imidlertid obs på disse. Bunnene kan inneholde melk. Ellers er jo pizzabunn kjapt og enkelt å lage selv. Tåler du ikke ost, er knust potetgull et alternativ til topping. 
Polarbrød/Pitabrød: disse kan man bruke som de er - eller som bunn til minipizza. Semper har en type som heter Fjällrundor. Disse ligner polarbrød. Steik dem med f. eks. ost og bacon på om du tåler det. Tomatsaus eller rømme (finnes laktosefri og soyautgave) sammen med dette smaker godt. 
Pinnebrød: hva med utebursdag? På bloggen finner du oppskrift på deilige, søte pinnebrød med smak av kanel. 
Deilige pinnebrød en sen vinterdag i år

 DA tror jeg at jeg avslutter maratoninnlegget mitt!!!

Jeg håper at flere enn Mette finner noen tips til hva de kan servere i bursdag - eller andre selskap. Husk at de fleste oppskrifter her på bloggen er "vanlige" oppskrifter som jeg har tilpasset til ulike allergier, det vil si at de kan lett gjøres om til "vanlige" igjen ved å bytte ut glutenfritt mel med hvetemel, kokosmelk/rismelk med kumelk, erlet med fløte osv. osv.

Lykke til med feiringen - og god helg!!!

Det var jo spørsmål om kaker/desserter, så jeg vil konsentrere meg om det. Allergiene som måtte tas hensyn til, var gluten, egg og melk. Heldigvis tåler vår allergiker egg, så mange av kakene her på bloggen inneholder egg, men jeg har jo også noen uten, så jeg lager derfor til noen forslag både med- og uten egg, så kan kanskje flere dra nytte av innlegget.

6 kommentarer:

 1. Wow, for en fantastisk oversikt du har laget her. :D
  Har lagret den i favorittene mine. Tusen takk for at du orket å ta deg bryet for dette må ha vært litt av en jobb. :D

  Er ihvertfall ett par oppskrifter vi skal teste ut nå i høstferien, må bare handle litt på mandag først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mye jobb, men kjekt å få oversikt. Trodde bl.a. at jeg ikke hadde så mange oppskrifter uten egg, men det har jeg jo egentlig.

   Ellers er jo de fleste oppskriftene "vanlige" oppskrifter som jeg har tilpasset: hvetemel er byttet med glutenfritt mel, melk er byttet med rismelk/kokosmelk el.l. osv.

   Lykke til med høstferiebaksten...

   Slett
 2. TUSEN TUSEN TAKK for alle disse gode tipsene! Du er en knupp!
  Klem

  SvarSlett
 3. Så flott og oversiklig innlegg! Herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du syns oversikten kan være nyttig. Nå er det jo tre år siden jeg lagde dette innlegget, så det kunne nok vært oppdatert, men du får heller se under kaffemat/dessert-etiketten etter nyere innlegg.
   God helg!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com