fredag 6. september 2013

Salt svinekjøtt med tilbehør

Salt svinemørbrad er veldig godt til middag!!! På søndag skulle jeg lage det, men da hadde de ikke svinemørbrad på Meny. Jeg var likevel heldig, for jeg fant en salt kotelettkam - og det er jo veldig fint kjøtt. Jeg kjøpte et kjøttstykke som var ca. 2 kg og skjærte av beinet + det meste av fettet, slik at det var ca. 1,4 kg reint kjøtt igjen. Beina kokte jeg forøvrig med, da dette gir god kraft (det ble litt til overs, slik at det ble restemiddag til et par dagen derpå)

Jeg bruker å ha litt grønnsaker i helt fra starten av koketiden, for å få god kraft, men tilsetter det meste mot slutten, slik at det ikke koker helt i stykker. 
Kjøtt og grønnsaker 
ca. 1,4 kg salt kjøtt
bein
1 stor gulrot
1 løk
1/2 fenikkel
1/2 persillerot
(ev. salt hvis kjøttet er lite saltet)
Ha alt i kjelen og tilsett vann. Kok opp og ta av skummet som danner seg (får da klarere kraft). La kjelen stå på svak varme og trekke til kjøttet er mørt og godt (ca. 1 time?). Du kan selvsagt velge å koke kjøttet uten å beine det ut først, men da trenger det litt mer koking. 
Tilsett resten av grønnsakene når det er 20-30 minutter igjen av koketiden: 
ca. 350 g gulrot
ca. 350 g kålrot (1 liten)
1 bunt vårløk 

Lys saus
jevning: 1 dl vann + 5-6 ss Semper finmix (hvetemel)
ca. 7 dl kraft fra kjøttet/grønnsakene
ca. 1 dl erlet eller annen fløte/fløteerstatning
salt og pepper
1 ts sukker
Bland mel og kaldt vann i en kjele. Spe med den varme krafta og kok opp. Smak til med erlet eller fløte/fløteerstatning og salt og pepper. Jeg har alltid litt sukker i sausen, da dette gir en "rund" og mild smak.  
 Kjøtt og grønnsaker, kokte poteter og lys saus

Deilig middag!

God helg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com