lørdag 1. desember 2012

Silkekaker/sjakkruter

Da går det mot jul - og det er på tide å komme i gang med julebaksten. Allergikeren vår liker best silkekaker, peppernøtter og krumkaker, så da blir det i alle fall det når han kommer på besøk i år.

Jeg deler først oppskrifta på silkekaker/sjakkruter med dere. Jeg bruker originaloppskrifta mi, men bytter ut hvetemel og margarin med Semper finmix og Soft Spesial. Det er ikke egg i kakene, så disse er uten gluten (hvetestivelse), melk, soya, nøtter og egg. 

Jeg skulle lage 1,5 porsjon, veide og målte opp og startet å røre smør og sukker hvitt. Da jeg hadde tilsatt mel, var deigen så løs, så jeg måtte ha i 2-300 g til (!?!?) - og da ante jeg uråd... Jeg hadde nok trykt feil på vekta, slik at jeg hadde nok tilsatt i alle fall 400 g smør, dvs. 2 porsjoner, mens sukker, potetmel, vaniljesukker og bakepulver var etter 1,5 porsjon. Jeg måtte jo bare tilsette mel til diegen ble passe fast, så tror jeg bare legger ut oppskrifta slik den skal være :-)

Silkekaker/sjakkruter:
200 g Soft Spesial/margarin
150 g sukker
200 g Semper finmix/hvetemel (NB!TIl den glutenfrie: ca 350 g)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ss kakao

Steiking: 200 grader i 10-12 minutter
Rør smør og sukker hvitt. Bland det tørre, men ikke kakao, og tilsett dette. Ha deigen på benken og kna den sammen. Hvis deigen er løs, tilsett litt mer mel, slik at den henger sammen og er "grei" å arbeide med.
Del deigen i to og tilsett kakao i den ene delen. Del så hver del i to og trill ut pølser, ca. 2 cm i diameter. Legg dem på hverandre: lys på mørk og mørk på lys. Klapp dem forsiktig sammen. Jeg vender litt på dem, slik at jeg klapper dem litt sammen på alle fire sidene. Dette gjør at pølsene sitter godt sammen. 
Sett deigen kaldt ei stund, gjerne et par timer (min sto over nata denne gangen).
Skjær skiver på ca 1/2 cm tykkelse. Legg på steikebrett med bakepapir og steik kakene ved ca. 200 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

DA var første sort av julebaksten "i boks"
Tåler man ikke kakao, kan en selvsagt lage en lys variant, lage "pølser" og skjære skiver. 

Ha en fin adventslørdag!

Her er det straks klart for juleverksted i menigheten. I fjor kom det over 140 unger + masse foreldre/besteforeldre og ledere, så noen hektiske timer venter.
Nå skal jeg straks bake ut noen boller "uten alt" og koke melkefri grøt - i tilfelle noen allergikere kommer. De skal selvfølgelig få det samme som alle de andre :-)

PS. Oppskrifta er justert 3. des: vi lagde en porsjon i dag og måtte ha ca 350 g Semper finmix (i oiriginaloppskrifta står det 200 g)

6 kommentarer:

 1. Takk for oppskriften.
  De er satt på bakelista. ;D

  Ha en fin første adventshelg.:D

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til.

   Her har det vært "allergidag" (til tross for at allergikeren ikke bor heime lenger): melkefri risgrøt, boller "uten alt" og nå i kveld: rislapper "uten alt" :-)

   Slett
 2. Hei, denne skal testes ut i dag:-) takk for oppskriften:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. ...det blir nok en ny omgang her også i dag :-) . "Allergikeren" kommer heim på julebakst, så da blir det nok peppernøtter og silkekaker :-)

   Lykke til med baksten.

   Slett
  2. Takk:) er hjemme med syk datter med allergi for egg og melk, så da blir hun nok glad for litt bakst:)

   Slett
  3. Kanskje dere må prøve (harde) peppernøtter også: http://www.utenalt.com/2012/01/pepperntter.html

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com